BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Nezaket, Nazik olma kelimesinden türetilmiş ve dilimize Farsça'dan geçmiş bir kelimedir. Kelime anlamı, görgü kurallarına dikkat etmek ve edepli olmak anlamına da gelir.

Nezaket kelimesine çok anlam yüklenmesine rağmen, genel manada; "Övgü veya ödül beklenmeksizin başkaları için cömertlik düşünme veya ilgi gösterme eylemleriyle ilgili bir davranış türüdür.

Bu tanımda en dikkat çekici tarafı, önemli bir karşılığı olmaksızın yapılması gerektiğidir.

Günümüzde daha çok, etrafında ki insanlara sevecen yaklaşan ve konuşurken kullandığı kelimeleri özenle seçen, insanların kalbini kırmaktan imtina ederek ölçülü hareket edenler için kullanılır. Bundan dolayı da bazı kişilere " Çok teşekkür ederim, çok kibarsınız, çok naziksiniz." diye söylenir.

Bu övgüyü hakeden insanlar, hem sözlerinde, hem de davranışlarında kibar ve nazik olmak zorundadırlar.

Yoksa, sözlerinde kibar ve nazik davranıp, hareketlerinde kibar davranmayanlar, bu işin sadece göstermelik kısmındadırlar ki, günümüzde de çekilen en büyük sıkıntılardan birisi budur. Görünüşte herkes kibar görünmektedir.

Ancak ekonomik çıkarlarına ters gelen veya egosunu okşamayan söz ve eylemler karşısında insanlar bir anda kabalaşmakta ve agresifleşmektedirler. Atalarımızın " Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu." sözünde ifade ettikleri gibi.

Günümüzde bu nazikliğe veya nezakete o kadar ihtiyaç var ki, sanki mumla aranır durumdadır.

Örneğin, insanlar trafikte kuralları o kadar hiçe sayıyor ve karşıdaki kişilerin haklarına riayet etmeyip saygı göstermiyorlar ki, nezaket veya naziklik sanki insanların semtine hiç uğramamış gibi görünüyor.

Bu da yetmiyormuş gibi, hakaretler, kaleme ve kelama dökülemeyecek galiz söz ve davranışlar umulan veya tahmin edilen kat sayının çok üzerine çıkıp tavan yapıyor.

Bazen de, karşıdaki insanı ikna etmek için, o kadar gerçek dışı söz ve beyanlar sarf ediliyor ki,gerçekler ortaya çıktığında, nezaketsizliğin ne ucu görünüyor nede sonu. Hâlbuki nezaket, sosyal bir değer olduğu için, sadece kendimizi değil, başkalarını da düşünmemize izin veren bir kavramdır.

Bunun sınırları, çevreyi, doğayı ve insanları da kapsar.

Nezaketin barındırdığı en büyük özelliklerden birisi de, başkalarının sana değer verdiğini hissetmek, aynı zamanda da bunu karşı tarafa da hissettirebilmektir. Günlük hayatta nezaketin bir çok alanda olumlu etkisinin olduğu muhakkaktır.

Dikkat edersek, nazik insanlar, daha çok pozitif bakış açısına sahiptir ve çevreyle, doğayla, insanlarla daha barışıktırlar ve daha mutludurlar Nezaket, aynı zamanda sosyal iletişiminde daha iyi sağlanmasına da yarar.

Çevreyle uyumu da beraberinde getirir.

Bendenizin bu zamana kadar gözlemlediği şey, nazik olmayan ve/veya olamayan insanların, Rahmeti Rahmana kavuşan Huysuz Virjin gibi olduklarıdır.

Bugüne kadar gördüğüm en nazik insanların,

Hac’da tanıdığım Endenozya'lılar ile, karşıdan gözlemlediğime göre de Japonların nazik ve nezaketleri dikkatimi çekiyor.

Marifet iltifata tabidir kuralı gereğince, bu ülkeleri ve insanları tebrik ediyorum.

Bu nezaket işi, aynı zamanda toplumlarda bir eğitim ve görgü sorunudur.

Eğitimi okullarda verilen bilgi depolaması olarak görürsek yanılırız.

Aile ve çevreden başlayıp, okullarla devam eden, insan davranışlarının istendik yönde değiştirilmesi olarak görüp, bu nezaket konusunda mesafe almaya çalışmalı ve nazik bir toplum olmalıyız

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.