5 Aralık 2025, Cuma
11:14
23.07.2025

Milli Eğitim Bakanı duyurdu: Okullarda ek kitap aldırmak yasak mı? Bakan Yusuf Tekin açıkladı

EĞİTİM
Milli Eğitim Bakanı duyurdu: Okullarda ek kitap aldırmak yasak mı? Bakan Yusuf Tekin açıkladı
Okulların açılmasıyla birlikte velilerin gündeminde eğitim harcamaları ve kaynak kitap konusu öne çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılan ders kitaplarının yanı sıra bazı öğretmenler, velilerden ek kaynak kitap talep edebiliyor. Peki, okullarda kaynak kitap aldırmak yasak mı? Bu soruyu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, canlı yayında yanıtladı.

Okulların açılmasıyla birlikte velilerin gündeminde eğitim harcamaları ve kaynak kitap konusu öne çıkıyor. Bazı öğretmenlerin velilerden ek kaynak kitap talep etmesi, “Okullarda kaynak kitap aldırmak yasak mı?” sorusunu gündeme getirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN TÜRK canlı yayınında bu konuda net açıklamalarda bulunarak, ders kitabı adı altında yapılan satışların yönetmeliğe aykırı olduğunu ve ciddi yaptırımların uygulanacağını belirtti. Peki, okullarda kaynak kitap kullanımı konusunda bilinmesi gerekenler neler?

Bakan Tekin, özellikle “yardımcı kaynak dayatması” konusuna dikkat çekti ve okullarda ders kitabı adı altında kaynak kitap satışının kesinlikle yasak olduğunu belirtti. Tekin, “Ders kitabı adıyla böyle bir satış olamaz. Bu, okulu kapatmaya kadar gidecek bir durumdur. Özel okulların bu kurallara uyması zorunludur ve müfettişlerimiz bu uygulamaları denetleyecek” dedi.

Bakan Tekin, velilere çocuklarının eğitiminde Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders kitaplarını ve EBA üzerindeki materyalleri kullanmalarını ısrarla tavsiye etti. Tekin, “Liselere geçiş ve üniversiteye hazırlık sürecinde çocuklarınızın iyi hazırlanmasını istiyorsanız, bizim kitaplarımızı ana materyal olarak kullanın” ifadelerini kullandı.

Özel okulların ders kitabı adı altında yardımcı kaynak veya başka materyalleri satamayacağını vurgulayan Bakan Tekin, yönetmeliğe aykırı davranan okullara ağır yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Tekin, bu yaptırımların aşamalarını şu şekilde sıraladı: “Asgari ücretin on katı, yirmi katı ve üçüncü kez tekrarlandığında okula kapatma cezası veriyoruz.”
İsteğe bağlı materyallerde velilere öneriler

Yardımcı materyallerin isteğe bağlı olarak satın alınması durumunda, işlemlerin bankacılık üzerinden yapılması öneriliyor. Bu sayede hem fiyat artışları takip edilebiliyor hem de fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçilebiliyor. Bakan Tekin, “Öğrenciler ders dışında kullanmak için ek materyal alabilir, ancak bu zorunlu değildir ve bankacılık üzerinden kayda alınmalıdır” diye ekledi.
Okullarda ders kitabı adı altında kaynak kitap aldırmak yasak. Veliler ve öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanan ücretsiz ders kitaplarını ve EBA materyallerini ana kaynak olarak kullanmalı. Özel okullar ise yardımcı materyalleri zorunlu hale getiremez; yönetmeliğe aykırı hareket edenlere ağır yaptırımlar uygulanır.

MANSET_ALTI Reklam Alanı
SOL1 Reklam Alanı
ICERIK_ARASI Reklam Alanı
MOBIL_UST Reklam Alanı
MOBIL_ALT Reklam Alanı
Alt Banner Reklamı