Son dönemde en çok tartışılan bir konu bu;
4+4+4 zorunlu eğitim…
Nereye gitsek şu cümle ile karşılaşıyoruz;
“Artık 4+4+4 eğitim sisteminden vazgeçilmeli!”
Gerekçesi de şöyle ifade ediliyor;
* Çocuklar 6-7 yaşlarında eğitime başlıyorlar…
* 17-18 yaşlarına kadar zorunlu eğitim görüyorlar...
* Ama bu arada ara eleman ihtiyacı büyüdükçe büyüyor.
* Nasıl olacak; 17-18 yağına gelen genç bir delikanlı nasıl tamirci çırağı, terzi çırağı, marangoz çırağı, aşçı çırağı olacak?
* Buna mutlaka ama mutlaka bir çözüm bulunmalı!
***
Bu yönde çalışmaların olduğuna ilişkin haberler yoğunluk kazandı.
Lise Eğitiminde Radikal Değişim Kapıda!
Zorunlu Lise Eğitiminde Şok Değişimler Yolda! İşte Milli Eğitim Bakanlığı'nın Masasındaki O Üç Kritik Model!
Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir gündemde olan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.
Eğitimdeki yeni gelişmeler ve toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda, lise eğitiminin daha esnek bir yapıya kavuşturulması için çeşitli modeller üzerinde çalışılıyor.
BAKANLIĞIN GÜNDEMİNDE 3 FARKLI ÇARPICI SEÇENEK BULUNUYOR
Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 sistemiyle uygulanan 12 yıllık zorunlu eğitimin son halkası olan lise eğitiminde köklü değişiklikler yapmayı planlıyor.
Dünyadaki ve Türkiye'deki değişimler, yapay zeka ve eğitim teknolojilerindeki ilerlemeler, lise okullaşma oranlarındaki artış ve eğitim-istihdam arasındaki bağın istenilen düzeyde kurulamaması gibi faktörler, zorunlu eğitim süresinin yeniden değerlendirilmesini zorunlu kıldı.
Bakanlık, bu kapsamda daha esnek ve öğrenci odaklı bir lise modeli oluşturmak için yoğun çalışmalar yürütüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı saha çalışmaları, sivil toplum kuruluşlarının görüşleri ve uzman önerileri doğrultusunda üç farklı model üzerinde duruluyor:
3+1 Modeli: Bu model, lise eğitiminin ilk üç yılının zorunlu olması ve son sınıfın üniversite sınavına hazırlık yılı olarak yapılandırılmasını öngörüyor. Bu durumda lise eğitimi 3 yıla inecek ve öğrenciler bu sürenin sonunda lise diploması alabilecekler.
2+2 Modeli: Bu seçenekte ise öğrenciler 10. sınıfı tamamladıklarında lise diploması alabilecekler. Akademik alanda ilerlemek isteyenler ise lise eğitimine iki yıl daha devam edebilecekler.
Yaş Modeli: Bu öneri, zorunlu lise eğitiminin yaş temelli olarak düzenlenmesini içeriyor. Bir görüşe göre 16 yaşını dolduran öğrencilerin zorunlu eğitim kapsamından çıkarılması düşünülürken, bir diğer öneri ise lise eğitiminin tamamen zorunluluktan kaldırılması yönünde.
KABİNEDE ELE ALINACAK!
Lise eğitimiyle ilgili yürütülen bu kapsamlı çalışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısında da ele alınacak.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yükseköğretime erişimin yaygınlaşmasıyla ortaöğretim sonrası yükseköğretime giden öğrenci sayısının arttığına dikkat çekildi.
Bu durumun olumlu olmakla birlikte, mesleki ve teknik eğitim alanında nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşandığına dair eleştirilerin geldiği belirtildi.
Bakan Tekin, kamuoyundan gelen talepler doğrultusunda bu konunun tartışılabileceğini ve ortaya çıkan farklı formüllerin titizlikle değerlendirildiğini ifade etti.
Uzlaşılan konuların siyasi mekanizmalarla ve Cumhurbaşkanı ile istişare edileceği vurgulandı.

