18 Nisan 2026, Cumartesi
02:25
UST1 Reklam Alanı

Gülistan Doku Soruşturmasında Kritik Gelişme: Eski Vali Tuncay Sonel Gözaltında

Polis - Adliye
Gülistan Doku Soruşturmasında Kritik Gelişme: Eski Vali Tuncay Sonel Gözaltında

 

Tunceli'de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku soruşturmasında yıllar sonra en somut adım atıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel, "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlamasıyla Elazığ’da gözaltına alındı.

Operasyonun Detayları ve Gözaltı Kararı

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2026/7025 sayılı soruşturma kapsamında, Sonel hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalanan Sonel'in, suçun toplu işlendiğine dair emareler bulunması ve soruşturmanın selameti gerekçesiyle 24 saat süreyle gözaltında tutulmasına karar verildi.

Soruşturmanın genişlemesiyle birlikte sadece eski Vali değil, oğlu Mustafa Türkay Sonel de dahil olmak üzere toplam 13 kişi hakkında gözaltı kararı uygulandı.

Hukuki Süreç: Dosya Neden Erzurum’da?

Mevzuat gereği valilerin kişisel suçlarına ilişkin soruşturmalar, görev yaptıkları ilin bağlı olduğu Bölge Adliye Mahkemesi’nin bulunduğu yerdeki Başsavcılık tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı yetkisizlik kararıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Önemli Not: İçişleri Bakanlığı, iddiaların araştırılması için müfettiş görevlendirirken Tuncay Sonel’i de idari kararla açığa aldı.


Soruşturmada Son Durum: Kimler Tutuklandı?

7 ili kapsayan (Tunceli, İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Elazığ, İzmir) eş zamanlı operasyonlar neticesinde adli süreçte şu gelişmeler yaşandı:

  • Tutuklananlar:

    • Erdoğan Elaldı: Dönemin İl Özel İdaresi çalışanı. Daraltılmış baz sinyali çalışması sonucu Doku ile son teması kuran kişi olduğu belirlendi. "Kasten öldürme" suçundan tutuklandı.

    • Gökhan Ertok: "Delilleri yok etme" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Adli Kontrol ile Serbest Kalanlar:

    • Munzur Üniversitesi kamera sorumluları Savaş Gültürk ve Süleyman Önal.

  • Adliyeye Sevk Edilen Diğer İsimler:

    • Gülistan Doku’nun eski erkek arkadaşı Zeinal Abarakov, babası Engin Yücer ve annesi Cemile Yücer’in de aralarında bulunduğu diğer şüphelilerin işlemleri devam ediyor.

MANSET_ALTI Reklam Alanı
SOL1 Reklam Alanı
ICERIK_ARASI Reklam Alanı
MOBIL_UST Reklam Alanı
MOBIL_ALT Reklam Alanı
ALT1 Reklam Alanı