banner202

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Medeniyet değerlerimiz ve Bahadıroğlu’nun romanları

Ali Erkan Kavaklı

Yavuz Bahadıroğlu edebiyatımızın önemli bir ismi, Yeni Akit’te uzun yıllar birlikte yazdık. Akit TV’de tarihimizin karanlık yıllarını anlatan programlar yaptı. Elliye yakın roman kaleme aldı, yurdun çeşitli yerlerinde binlerce konferans verdi.

Onunla üniversitede okuduğum 1974-75 yıllarında tanıştık. Sunguroğlu romanını yeni yayınlamıştı. Sunguroğlu efsane bir roman kahramanı, Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’nin yakın arkadaşı, tek başına bir ordu. Bizanslılarla savaşır, yenilmez, sekiz- on Bizans şövalyesini birden devirir, Osmanlının cengâverliğini, cihat ruhunu, kahramanlığını, yiğitliğini ortaya koyar. 

Yiğit akıncıdır Sunguroğlu. 

Sunguroğlu çok okundu. Edebiyat öğretmeni olarak öğrencilerime ilk tavsiye ettiğim romanlarımdan biri oldu. Öğrenciler Osmanlı akıncısı Sunguroğlu’nu çok sevdiler. Birinci cildi okuyan ikinci, üçüncü cildi alırdı. 

Okumayı sevdirmenin yanı sıra milli ve dini değerleri benimseten kitaplar yazdı Bahadıroğlu.

 

Sağlam bir dünya görüşü ve medeniyet anlayışına sahip. İslam – Türk toplumunun değerler sistemini benimser ve roman kahramanlarını bu değerlere uygun kurgular ve ona göre roller verir. 

Sunguroğlu tam bir Osmanlı kahramanıdır. İnancı kuvvetlidir, cihat ruhuna sahiptir. İslam dinini yayma ve cihan hâkimiyeti mefkûresine sahiptir. 

Turgut Alp, Çaka Bey, Sahipsiz Saltanat, Merhaba Söğüt romanlarında akıncıların yiğitliklerini, maceralarını ve kahramanlıklarını anlattı Bahadıroğlu. 

Sade bir dili var, akıcı bir Türkçe kullanır, kısa cümleler kurar, okuyucuyu yormaz ve sıkmaz. Romanları vakaya dayalıdır, sürükleyicidir, heyecan dozu oldukça yüksektir. 

 

İslam tarihinin derin kırılma noktaları vardır, bunlardan en önemlisi Moğolların Harzemşahlar, Abbasiler ve Selçuklu Devleti’ni yıkması, İslam şehirlerini istila etmesi, halkı kılıçtan geçirmesidir. Hülagu Han’ın Bağdat’ı alması, şehri yakması, kitapları Dicle nehrine attırması tam bir faciadır, İslam tarihinin en kan dondurucu olaylarıdır.

Harzemşahlar Devleti başkanı Celalettin Harzemşah’ın Cengiz Han ile yaptığı savaşları, kazandığı zaferleri, sonra Müslümanların kendi aralarında bölünmeleri sonucu Cengiz’in Harzemşahlar Devleti’ni yenmesini ve ortadan kaldırmasını anlatır; Buhara Yanıyor, Elveda Buhara romanları. Bölünmeleri, yenilgileri, acıları sebepleriyle birlikte hikâye eder. Okuyucuya bölünmeyin, birleşin, birlikten kuvvet doğar mesajı verir.

Selahaddin-i Eyyubî, Malazgirt’te Bir Cuma Sabahı romanlarında ise Müslümanların birlik içinde oldukları zaman kazandıkları zaferleri anlatır. “Birlik olun, birbirinizle kavga etmeyin!” der.

Osmanlı tarihinin çeşitli dönemlerinden kesitler anlattı Bahadıroğlu. Gelişme dönemi eserlerinden sonra Şehzade SelimŞirpençe, Mısır’a Doğru, Muhteşem Süleyman, Sultan Dördüncü Murat, Cem Sultan romanlarını kaleme aldı. Osmanlı tarihinin belli başlı nirengi noktalarını romanlaştırdı, tarih yapan yiğitleri anlattı.

Cumhuriyet dönemini anlatan Köprübaşı, Yolbaşı, Boşlukta Yürümek, Keşmekeş, Sel gibi eserler yazdı. Okul kitaplarında cumhuriyet tarihinin tek yanlı anlatıldığını ve tarihî gerçeklerin saklandığı tezini işledi bu eserlerinde. Tarihi yapan şahsiyetler yaşarken ve onların etkileri devam ederken tarafsız ve doğru tarih yazılamaz. Bahadıroğlu bu gerçeği fark eden yazarlarımızdan biridir. 

Cumhuriyetin ilk yıllarında ülke 28 yıl tek parti tarafından yönetildi, iktidar tarih yazdırdı ve gerçekleri gizledi. 

 

Tek parti dönemi CHP iktidarı, İslam’ın medeniyet değerlerine savaş açtı, körü körüne Batı taklitçiliğine soyundu, bunu inkılapçılık olarak sundu. 

Bahadıroğlu, medeniyet değerlerimizi temsil eden kahramanların hikâyeleriyle okuyucuya tarih şuuru aşıladı. 

Kirazlı Mescit Sokak, Barla’da Diriliş, Zindanda Şahlanış isimli eserlerinde büyük âlim Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatını anlattı; İslamî değerleri tavizsiz yaşayan ve eserleri ile İslam’ı anlatan bilginlerine tek parti iktidarının reva gördüğü zulüm, hapis ve sürgünleri hafızalara kazıdı. 

Tarih yapan kahramanları anlatırken okuyucuya tarih bilinci aşıladı. Kahramanlar üzerinden tarih anlatarak okuyucuyu hem bilgilendirdi hem heyecanlandırdı hem de tarihe ilgisini artırdı.

Bahadıroğlu sadece tarih anlatmadı, aynı zamanda okuyucuya dönemin sosyal, kültürel ve siyasi yapısını da aktardı. Bu yönüyle, tarihi roman türünün en önemli temsilcilerinden biri oldu.

Beyin Vitamini: Vefatının dördüncü yılında Bahadıroğlu’nu rahmetle anıyor, okuyucularımıza SUNGUROĞLU’ndan başlayarak bütün eserlerini okumalarını tavsiye ediyorum.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.