BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

اصبر على حلو الزمان ومره
واعلم بان الله بالغ امره
Isbir alâ hulvizzemêni ve murrihi,ve'lem biennellâha bêliğu emrihî.
Zamanın tatlı ve acılarına
sabret,
"şüphesiz Allah dilediği şeyi sonuca ulaştırır"
Talâk Suresi : 3.Ayet.

Meşhur Cibril hadisinde
Rasulullah Efendimiz, iman nedir sorusuna verdiği cevapta kader ile ilgili " hayrın ve şerrin Allah'tan olduğuna, kadere inanmandır"
cümlesi de vardı.
Müslim Hadis no:10
Buhari Hadis no: 50

Bazı rivayetlerde kaderin acısı tatlısı, tümü gibi ifadeler vardır.
İbn-i Hibban Hadis no:168.
Abdullah b.Ömer r.anhumê, Bizim oralarda  önceden yazılan bir şey yok, işler yapıldıktan sonra yazılır diyerek kadere inanmayanlar var bu hususta ne dersiniz diye sordu.Şöyle cevap verdi: Böyle birisinde Uhud Dağı kadar altın olsa,onu infak etse kadere iman etmezse
Yüce Allah bunu ondan kabul etmez.onlara söyle ben onlardan biriyim onlar da benden beridirler.

Hayrın ve şerrin,dönüp dolaşan zamana nisbet edilmesi, zamanın da Allah'ın tasarrufunda olması sebebiyle insanların zamanı hedef alıp sebbetmeleri engellenmiştir.
Müslim Hadis no: 2246.

İnsanoğlu bazen ağlar
bazen güler,bazen üzülür bazen sevinir, bazen hasta ve pek azı hariç genelde sağlık içinde yüzer, yaşaması mukadder olan yaşar ve ölür.

Böyle inişli çıkışlı olan dünya hayatını ahiret hayatına vesile kılıp olabildiyince huzurlu yaşamanın yolu, imanın rükunlerinden biri olan kadere, hayrına ve şerrine, acısına tatlısına inanmak,yerine göre şükretmek ve yerine göre sabretmek, Yüce Allah'ın dilediği şeyi sonuca ulaşticağına inanmaktan geçer.

Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allahım! Senin kolay kıldığından başka kolay yoktur ve eğer sen istersen gam ve kederi hüznü zorluğu kolay kılarsın bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi kadere iman eden dünya ve ahirette kederden emin olan kullarından eyle.Amin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

29 Kasım 2023 Çarşamba.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.