BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


إن الفضاءل كُلِّهَا لَوْ جُمِعَتْ 
رَجَعَت بِأَجْمَعِهَا إلَى شَيْئَيْنِ 
تَعْظِيمُ أَمْرِ اللَّهُ جَلَّى جَلَالُه 
والسعى فِى إصْلَاحُ ذَاتِ الْبَيْنِ

İnnel fezâile küllehe lev cumiet,recaet biecmaihê ilê şey'eyni,ta'zîmu emrillehi celle celaluhu, vessa'yü fi ıslâhi zat il beyni.
 
Bütün faziletli ve güzel ameller bir araya getirilirse, hepsinin özeti,hülasası iki şeydir.
BİRİNCİSİ : Yüce Allah'ın emirlerini ta'zim etmek,saygı duymak ve yerine getirmek, fermanına imtisal etmek ve yasaklarından kaçmaktır.
İKİNCİSİ :İnsanların arasını düzeltmek için gayret göstermektir.

Bu iki husus, İslam dininde çok önemlidir, yüce Allah'ın şeâirini ve dinin sembollerini muhafaza etmek de kalplerin takvasına delalet eder
"Kim Allah'a ait nişanelere saygılı davranırsa, bu kalplerin takvalı olmasındandır."
Hac Suresi: 32.Ayet.

Yüce Allah'ın değer verdiğine değer vermek, değer vermediğine değer vermemek, sevdiğini sevmek sevmediğini sevmemek,razı olduğu amelleri yapmak razı olmadığı amelleri terk etmek bir mümin için en büyük şereftir ve  Allah'a gerçek kul olana yakışan da budur.

İnsanların arasını ıslah etmeye gelince, bu da İslam dininde çok önemli bir husustur.
Yüce Allah bu hususta bir ayet-i kerimede şöyle buyurmaktadır:
"Müminler ancak kardeştirler, öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin Allah'a itaatsizlikten sakının ki rahmetine mazhar olasınız."
Hucurât Suresi:10 Ayet.

Büyük veli Abdulkadir Geylani (k.s)  de şöyle buyurmaktadır: Bütün hayırlar iki kelimede toplanmıştır! Yüce Allah'ın emrini ta'zim ve ona saygı, mahlukata şefkat ve merhamet.
Yüce Allah'a şer'i ve olması gerektiği gibi saygı bütün faziletlerin ve hayırların başıdır.

Adamın biri Rasulullah efendimize geldi ve bana bir tavsiyede  bulunur musunuz diye sordu, Rasulullah efendimiz şöyle buyurdu : "Senin akrabaların arasında bulunan salih (saygıdeğer) bir insandan utandığın gibi Allah'tan utan"
İbnu Ebi Hatem,Merâsîl: 68.

İnsanların arasını ıslah çok önemli, islam ülkelerinin arasını ıslah daha da önemli.
İki islam ülkesinin arasındaki niza'ı ve kavgayı yine İslam ülkeleri kendi aralarında güçlü bir mekanizma kurarak  halletmiş olsalardı(İslam bünyesini kuşatan kuşatıcı bir cübbe gibi)bir HALİFE sahibi olsalardı,çok daha iyi olurdu ve milyonlar ölmezdi(Yüce Allah'ın ilmindekini biz bilmiyoruz).

Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizleri emirlerini yerine getiren yasaklarından kaçan ve müminlerin arasını ıslah eden kullarından eyle.
Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

20 Eylül 2023 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.