BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Şam’da İslam komutanı Selahattin Eyyübi’nin türbesinde iki Türk şehidinin daha kabri vardır. Bu kabirler hikayeleri ve orada medfun olma sebepleri ile tarihimizde önemli bir yer arz eder. Şehit pilotlarımız Fethi ve Sadık beylerin hikayesi yazımızın konusunu oluşturacaktır.

  Balkan Savaşı mağlubiyetinin sonrasında Türk Milletine moral vermek ve Osmanlı ordusunun devletin en uzak noktalarına gideceğini göstermek amacıyla Kahire- İstanbul arasında bir uçuş planı yapılmıştı. Pilotumuz Fethi Bey ve yanına Rasıt yani yardımcı pilot olarak verilen Sadık Bey bu yolculuk için görevlendirilmişti. Bu konuda eğitimler alan pilotlarımız 8 Şubat 1914 tarihinde İstanbul’dan havalandı. Toplamda 7 şehre iniş kalkış yaparak 19 Şubat tarihinde Şam’a ulaştılar. Bir hafta sonra tekrar yola çıkan pilotlarımız uçağın kanat kirişinin kırılması ile Filistin bölgesinde Taberiye Gölü yakınlarında düştü. İki pilotumuz kaza sırasında şehit oldular. Aynı dönemde aynı maksatla yola çıkan ikinci uçağımız da Yafa yakınlarında düşmüş ve pilotlardan Teğmen Nuri Bey şehit olmuştur. Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey ise kurtulmuştur.

  Fethi Bey ve Sadık Beylerin cenazeleri Selahattin Eyyübi türbesine defnedilmiştir.  Muğla’ya bağlı Megri kazasının ismi Fethiye olarak değiştirilerek şehidimizin ismi yaşatılmaya çalışılmıştır. Kaza bölgesine dikilen anıtta ise şu ifadeler yer almaktadır.

 “El Fâtiha… Şanlı ordusunun i’lây-ı şânı için, Mısır’a gitmek üzere İstanbul’dan tayarân ederken, tesadüf eylediği muhalefet-i havâdan dolayı bu noktada sukût eden Muâvenet-i Milliyye tayyaresinin süvarileri şehit fedakâr Yüzbaşı Fethi ve Mülâzim-i Evvel Sâdık beylerin ruhlarına…”

 

  Coğrafyamızın her bir noktasında silinmez izler bırakan ecdadımıza rahmet olsun. Selam ve dua ile

 

Mustafa AK

Seydişehir AİHL Tarih Öğretmeni

[email protected]

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.