BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Eğitim insana nefsini terbiye etmeyi, dizginlemeyi, kötülükleri terk etmeyi öğretmeli; eğitim almış insan iyi işler yapmayı alışkanlık hâline getirebilmeli.

12 yıl mecburi eğitim veriyoruz, buna rağmen kumar, kaçakçılık, hırsızlık, seri cinayetler, terör, fuhuş, gasp önlenemiyor. Esenyurt’ta işlenen cinayet kanları donduruyor. 

İnsanda Allah korkusu, ahirette hesap verme kaygısı olmazsa canının istediğini yapar. Her yere ve herkesin arkasına polis koyamayız, bu sebeple cinayetleri engellenemez.

Suçlulara verilen cezalar da evlere şenlik. Hapsedip besliyoruz. Hâkim suçlunun iyi hâlini görür indirim yapar, suçun üçte birini yatan açık ceza evine orada iyi hâli görülür, bir de bakmışsınız katil veya suçlu dışarıda. 

Verilen cezanın suçluyu eğitip eğitmediğine, suç işleyenin davranışlarının düzelip düzelmediğine bakan yok. Kısas, adalet, hak ettiğini bulma yok.

Seri katiller toplumun içinde dolaşıyor.

Herkes kendisinin polisi olsa, herkesin vicdanı kendisini yargılasa, herkesin haksızlık yaptığında vicdanı sızlasa ve kendi cezasını kendi kesse toplum huzura kavuşur.

Eğitim sistemimizi ve özellikle de vicdan eğitimi verip vermediğimizi gözden geçirmeliyiz. 

En sevilen öğretmen Hz. Muhammed (sav) kısa süre öğretmenlik yaptı. Nefisleri eğitti, akıllara doğru yolu gösterdi, gönüllere taht kurdu, toplumu A’dan Z’ye değiştirdi.

Bu değişimi Allah ve ahiret inancıyla sağladı. 

Her şeyden önce kitapla geldi, ilim devri başlattı, nefsin kötü isteklerini yapmamayı, insana Allah rızasını kazandıracak işler yapmayı öğretti. 

Onun işi çok zordu, cahil ve vahşi bir topluma öğretmenlik yaptı; kitap, eğitim, okuma bilmeyen bir toplumu eğitti. 

Öğrencileri okuma çağındaki çocuklar ve gençler değildi. Büyük küçük herkesi eğitti. 

Hayatın gayesini anlattı; adaleti, dürüstlüğü, kul hakkını, iyilik yaparak cennet kazanmayı öğretti. 

İnsanın fani olduğunu, ölünce insanın az çok, küçük büyük her yaptığından hesaba çekileceğini, iyilerin cennete gideceğini, kötülerin cehennemle cezalandırılacağını anlattı, öğretti, benimsetti. 

Kötü ahlakın yerine güzel ahlakı yerleştirdi, insanları değiştirdi ve dönüştürdü. 

Eğitimde Batı taklitçiliğini bırakıp medeniyet değerlerimize dönmemiz gerekir. 

Batıcı eğitim Batılıların bilim ve teknolojide ileri gitmesini sağladı ama insanlık eğitiminde ilerleme sağlanamadı. Cihan savaşlarını batılılar çıkardılar. İşgal ve sömürgecilikte bütün zamanların en büyük yıkımlarını Batılılar gerçekleştirdi.

Batılı ülkelerde insanlar daha bencil, yalnız, obez; aile ve akrabalık bağları ve yardımlaşma duyguları çok daha zayıf. 

Bunun en önemli sebebi materyalist eğitim anlayışıdır. 

Batıcı eğitim sadece akla hitap eder, kalp ve ruhu ihmal hatta inkâr eder oysaki insan kalbi sevgi ve şefkatin; insan ruhu maneviyatın merkezidir. Aklı bilgiyle aydınlatırken kalbi sevgi ve şefkatle, ruhu maneviyatla beslemek gerekir.  

Hz. Muhammed’in eğitim anlayışı tam da bu idi.

Akılları aydınlattı, nefisleri terbiye etti, kalpleri Allah ve iyilik sevgisiyle doldurdu; sahabeleri başkalarına zarar vermemeyi, faydalı olmayı esas aldılar.

Kur’an, zerre kadar iyilik yapan karşılığını görecek; zerre kadar kötülük yapan cezasını görecek, buyurur. (Zilzal,7-8)

Kim ona iyi işler yapmış bir mümin olarak gelirse yüksek dereceler vardır.(Taha, 75)

İnanan kadın ve erkekler iyi işler yaparlarsa onlara güzel bir hayat yaşatacağız ve ödüllerini en güzel şekilde vereceğiz. (Nahl, 97)

İbadetiniz olmasa Rabbim size ne diye değer versin? (Furkan, 77)

Şüphesiz kendilerine kitap indirilenlerden ve müşriklerden inkâr edenler, cehennem ateşinde ebedi olarak kalacaklar, onlar yaratılmışların en kötüleridir. (Beyyine, 6)

Allah’a ve Resulüne inanmayan kâfirler için çılgın bir ateş hazırladık. (Fetih,13)

Hz. Muhammed (sav) “İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olandır” buyurdu; insanlara akıl, kalp ve vicdan eğitim verdi, iyilik yarışı başlattı. Sahabe nesli yetiştirdi, bu nesil bütün dünyaya örnek oldu. İyi insanlar büyük devletler ve medeniyetler kurdular, ilim ve teknolojide destan yazdılar, o zamanın süper gücü olan İran ve Bizans’ı yendiler. 

Hz. Muhammed’in (sav) bugün de milyonlarca takipçisi var.

1.200.000 öğretmenimiz; 140.000 civarında din görevlimiz var. Hapishanelerimiz tıka basa dolu. 

Eğitim sistemimiz medeniyet değerlerimizi öğrencilere benimsetmekten uzak. Nefis terbiyesi değil, nefsin arzularını tatmin etmeyi hedefleyen Batılı eğitim sisteminin kopyası.

Sadece dünya hayatındaki başarıyı esas alıyor, ahirette ebedi saadeti kazanmayı, cennete gitmeyi önemsemiyor. 

Cinayetleri önlemek, kötülükleri ortadan kaldırmak ve insanları güzel ahlaklı fertlere dönüştürmek için Hz. Muhammed’in (sav) eğitim anlayışını ve eğitim metotlarını takip etmeliyiz. Taklitçi, materyalist, ateist eğitim anlayışını bir an önce terk etmeliyiz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.