BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

"O her şeyi hakkıyla bilmektedir"
Bakara Suresi: 29.Ayet.

Her şey Yüce Allah'ın malumudur,vukû bulan her şey kudretiyle, yaratmasıyla ve iradesiyle, kuşatıcı ilmiyle vuku bulmaktadır.

Yüce Allah kıyamet gününe kadar olmuş ve olacak şeyleri yazması için kaleme emretmiştir, kalem de yazmıştır.

Küçük büyük herşey için durum budur ve değişmez. Takdir ettiği her şeyi biliyor ki takdir etti, yüce Allah'ın ilmi, külliyâtı da,cüz'iyyâtı da içine alıyor.

Yazılanlara kısaca değinelim:
1)- Her şey'in Levh-i Mahfuz'a yazılması,
2)-Yüce Allah'ın yerleri ve gökleri yaratmadan elli bin yıl önce mahlukât'ın kaderlerinin takdir edilmesi,
3)-Hz Adem yaratılmadan önceki yazı,
4)-Çocuk Anne rahminde iken ilk dört ay geçince meleğin yüce Allah'ın emriyle yazdığı kelimeler(rızkı, ameli,eceli ve şaki mi,said mi oluşu).
Bu yazılanlar zaten daha önce yazılmıştı.

Vuku bulan her şey yüce Allah'ın takdiri iledir, hidayet ile dalalet Allah'ın meşîeti iledir ancak, yüce Allah mü'min kullarının da gayri müslim kullarının da küfre girmelerine razı olmaz.
"O kullarının küfrüne razı olmaz"( Küfrü sevmez ve emretmez).
Zümer Suresi: 7.Ayet. Kötülüğü de emretmez. A'raf Suresi:  28. Ayet.

Sonuç: Yüce Allah'ın ilmi ve bilgisi ayrı, yaratması ayrı, dilemesi ve meşîeti ayrı, rızası ve sevmesi ayrı,emri de  ayrıdır.

Ezelden ebede acı tatlı,iyi kötü, küçük büyük olmuş ve olacak her şeyi yaratan kaderini belirleyen, kuşatıcı ilmiyle bilen Allah'tır.
Yüce Allah Kötülüğü emretmez, küfürden de razı değildir.

Yüce Allah'ın ihatalı ilmine iki misal ile konuyu sonlarındıralım

1)-Yarattığı bütün canlıların her şeylerini, aldıkları ve alacakları nefeslerin sayısını bile-Mu'tezile ve onun sözcülerine rağmen- bilir.

2)-Şu anda 8,5 milyar insan hepsi müslüm olsa ve mesela hepsi birden sabah ezanını kendi bildikleri ayrı ayrı dilleri ile okusalar, yüce Allah hepsini duyar, hepsini bilir, hepsini tanır ve aynı anda okudular diye ne şaşırır,ne de karıştırır.

Ey yüce Allahım!  En güzel isimlerin ile İsm-i A'zam'ın, yüce sıfatların ve hikmetli fiilerin hürmetine bu inançla son nefesi vermeyi bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize nasib eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

31 Temmuz 2023 P.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.