BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اذا غامرت في شرف مروم
فلا تقنع بما دون النجوم
فطعم الموت في امر حقير
كطعم الموت في امر عظيم
İzê ğâmerte fi şarefi merûmin felê tekne' bime dûn in nücûmi,feta'mül mevti fi emrin hakîrin keta'mil mevti fi emrin azîmin.
Şerefli ve sâmî, yüksek bir makama talib olup da bu işe baş koyarsan onu elde etmek için gayret et yükseklik ve şeref talibi olduğuna göre yıldızlardan daha azına ve aşağısına razı olma.varabilecegin en yüksek makama yüksel.
Kıymetsiz bir iş ile uğraşırken -mesela - gelen ölümün tadı ve acısı ile kıymetli şeylerle uğraşırken gelen ölümün tadı ve acısı aynıdır.
Madem aynıdır o halde insan mutlaka boğulacaksa büyük bir suda boğulmalıdır

Mümin'in her anlamda ve alanda gayesi yıldızlar misâli  yüksek ve parlak olmalıdır,zira "Yüce Allah âli himmetleri sever kalitesiz ve değersiz işleri ikrah eder."
Münavi,Fayz ül kadir2/295. 

Rasulullah efendimiz Yüce Allah'ın kendisine ikram ettiği Havz-ı Kevserden bahisle şöyle buyurmaktadır:
"Havzım bir aylık mesafe kadardır,suyu sütten beyaz kokusu misk kokusundan güzeldir, üzerindeki kaseler, gökyüzündeki yıldızlar gibidir,bu sudan içen bir daha susamaz.
Buhari hadis no:6579

Burada havuzun kaseleri gökyüzü yıldızlarına benzetilmesi hem çokluk hem de bu sudan içmek için mümin gayret etmeli ve yıldızlara ulaşmak  gerekiyorsa ulaşmalı,
himmeti âlî olmalı, çıtayı yüksek tutmalı ki havz-ı kevserden içmeye namzet olsun anlamı vardır.

Yine Rasulullah efendimiz'in mü'minlere
emri ve tavsiyelerinden biri şudur:
" Yüce Allah'tan cenneti istediyinizde Firdevsi  isteyin,zira Firdevs cennetin en yükseği ve ortasıdır,tavanı da Rahman( olan Allah) ın Arşıdır.
Buhari hadis no:2790.
Rasulullah efendimiz cennetin hemen girişi veya kapısının arkası demiyor,en a'lâ ve en kıymetli cenneti hedef gösteriyor.

Mü'min en güzel işi yapmalı,en güzel sözü söylemeli ve en güzele talib olmalıdır.
Bunun için gereken çabayı ve  bedeli de takdim etmelidir.

Yüce Allah bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize gerek dünyamız ve gerek ahiretimiz için en faydalı en hayırlı ve en kaliteli olan işlerle  uğraşmayı nasîb eylesin ve kolaylaştırsın.Amin.

Ahmet Özkan
Emekli Müftü

6 Haziran 2023 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.