BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Geçen hafta Bitlis’teki bazı okullarda öğrencilerle sohbet ettik, başarı ve motivasyon konuşmaları yaptım. Vahit Kiler Fen Lisesi’nde “Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı ve Zekâ Gelişimini” anlattım. 

İlim ve çalışmanın önemini öğrencilere enine boyuna anlattım. Dedim ki:

“İlim beyin vitaminidir, aklı besler, zekâyı geliştirir. Bilgi insanı yükseltir, bilge hâline getirir.

İslamiyet kitap yani bilgi dinidir. Allah insan beynini öğrenme programlı yaratmış. Göz görme, kulak duyma, ayak yürüme, el tutma; beyin de öğrenme programlı.

Beyni yaratan Allah kitap göndermiş, senin yaratan Rabbinin adıyla oku, buyurmuş. 

Peygamberimiz (sav) Kur’an indirilmeden önce dürüst, emin, güvenilir, yardımsever, doğru sözlü bir insandı ama toplum lideri değildi. Kur’an geldikten yani ilim sahibi olduktan sonra halka Kur’an okudu, anlattı; cahil insanları bilgili hâle getirdi, toplumun lideri oldu.

Araplar; okul, kitap nedir bilmeyen, cahil, deve çobanları veya tüccarlar idiler. Kur’an okuduktan sonra zihinleri aydınlandı, bilgili ve bilge kişiler oldular. Dünyanın en büyük devletlerini kurdular, dünyayı fethettiler.”

Bir öğrenci dedi ki:

“Kur’an bugün de Müslümanların elinde, okuyorlar. Neden geri kaldılar?”

-Güzel bir soru. Senden başlayalım. Not ortalaman kaç?


-92.

-Tebrik ederim. Okulda kaçıncısın?

-İlk on filan.

-Neden birinci değilsin?

-İşte, iyi yarışmıyorum.

-Hedef koysan, programlı çalışsan, birincilik yarışına girebilir misin?


-Olabilir.

Salonu dikkatle süzdüm. Sonra tekrar Yiğit’e döndüm. Üstüne basa basa dedim ki:

“Kur’an, hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” buyurur, bilenin üstün olduğunu anlatır.

Bilgi çalışma ile elde edilir. 

“İnsan için sadece çalıştığının karşılığı vardır. Çalışması ileride görülecektir.” (Necm, 39-40)

Okulda üstünlük not ile ölçülür. Notların yüksek olması için birincilik yarışına girmek lazım, programlı çalışmak gerekir. 

Bilgili insan olursanız, bilginizi uygularsınız teknolojik ürünler elde edersiniz. Teknolojik ürünleri satarsınız, ekonomik olarak kalkınır, zengin olursunuz.

Uzun asırlar Müslümanlar bunu yaptılar. Kur’an okudular, dünyanın bütün bilim kitaplarını Arapçaya tercüme ettiler. İlmî çalışmalara önem verdiler. Bilgilerini uyguladılar, teknoloji, sanayi ve ticarette ileri gittiler. Dünyanın en büyük devletlerini ve medeniyetlerini kurdular. 

Tabii ki zengin oldular. Müslümanlar zengin olmalı fakat lüks içinde yaşamamalı. Zenginlik insanı keyf sürmeye, eğlenceye sürükler. Eğlenceye dalan adam çalışmayı terk eder, tembel adam bilgili ve bilgin olamaz. Çalışanlar tarafından geçilir. Fakirleşir. 

Son üç yüz senedir Müslümanlar bilim ve teknoloji yarışını terk ettiler, geri kaldılar. İlim ve kalkınma yarışında ileri giden ülkelerin istilasına uğradılar.

Tekrar Kur’an’a, İslam’ın özüne döner; ilim ve kalkınmaya önem verir, teknoloji ürünleri dünya çapında satar hâle gediklerinde kalkınıp ileri gidecekler.

Bugün Türkiye iyi bir eşiğe geldi. Prof. Aziz Sancar gibi Nobel bilim ödülü alan adam çıkardı. Selçuk Bayraktar, çok iyi bir örnek sergiledi. İHA, SİHA, AKINCI, KIZILELMA gibi insansız hava araçları yapıyor ve satıyor. BAYKAR firması deprem bölgesine en çok yardım edenlerin başında.

TUSAŞ, İnsansız Milli Muharebe Uçağı yapıyor. Hürjet uçak modeli geliştiriyor. 

Uçak motorları imal ediyor, savunma sanayisinde çok önemli ürünler ortaya koyuyoruz.

ALTAY tankı ürettik, silah sanayiinden Batı’ya olan bağımlılığımızı bitiriyoruz.

ATAK helikopterleri üretiyor, ordu ve polisimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Yerli araba TOGG seri üretime geçti. Türkiye araba sanayiinde dünya ile yarışa girdi.

TÜRK-SAT uydularını uzaya fırlatıyoruz ve elektronik haberleşmeleri bunlarla sağlayacağız. Batı’ya bağımlı olmaktan kurtulacağız. 

Başarı gayrete âşıktır, tembelliği sevmez. 

Başarı istenmediği yere gitmez.

Başarı ter kokar ve bedel ister.

Müslümanlar bin yıl tarih yaptı ve tarih yazdılar. Son birkaç asır bilim ve teknoloji yarışından koptular ve geri kaldılar. Kendi içlerinde parçalandılar, bölündüler, birbirleri ile kavga ettiler. Sömürgecilerin oyuncağı oldular.

İnanıyorsanız en üstün sizsiniz, der; üstün olmayı emreder. 

Hâlbuki Kur’an, müminler kardeştir, buyurur. Birlik ve beraberliği emreder.

Müslümanlar Kur’an’ın emirlerine uyarlarsa yeniden kalkınır, ilerler, birlik olur; dünyaya meydan okurlar.

Öğrenciler, insanı yükselten ve milletleri kalkındıran esasları tasdik ettiler. Benimsemeye ve uygulamaya karar verdiler. 

Okul birinciliği yarışına girmeye; TYT ve AYT’de derece yapmaya karar verdiler. 

Hayatımın en zevkli seminerlerinden birini gerçekleştirdim. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.