BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ان كنت لا ترحم المسكين ان عدم
ولاالفقير اذا يشكو لك العدم
فكيف ترجو من الرحمن رحمته
وانما يرحم الرحمن من رحم

İzê künte lê terham ül miskîne in udime,velel fakîre ize yeşkû lekel ademe,fekeyfe tercû minerrahmâni rahmetehu, ve İnnemê yerhamurrahmênu men rahime.

Rahmân, kişinin var olması,iman,âfiyet,rızık ve akıl gibi asıl ve büyük nimetleri verir.
Bütün mahlukatı kuşatan, hepsinin rızkını, geçim yollarını,maslahatlarını lütfedendir.
Mü'min kâfir,salih günahlar,iyi kötü tüm
insanlara şamildir.

Rahîm, güzellik,çok mal,
iman ziyadesi,daha kâmil bir akıl gibi nimetlerin fer'i ve ince olanlarını verendir.
Sadece mü'minlere rahmet edendir.

(Ey mal mülk ve servet sahibi, imkan sahibi olan kişi),elinde avucunda hiç bir şeyi olmayan miskin
birisine, sana halini ve içinde bulunduğu durumu şikayet eden fakir birisine yardım edip merhamet etmezsen, Rahmân olan yüce Allah'ın rahmetini nasıl umarsın,halbuki Rahmân olan yüce Allah,(fakire,miskine,dul olana, kimsesi olmayana ) merhamet edenlere rahmet eder.

O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyurur:
"Merhamet edenlere Rahman olan Yüce Allah rahmet eder Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki gökteki de(Gökteki kelimesi hakkında çeşitli görüşler var)size merhamet etsin" 
Ebu Davûd Hadis no: 4941.

İnsan yeryüzünde olan insanlara,hayvanlara, kuşlara merhamet edecek, akrabalarını dostlarını sevdiklerini hayatta olanları ve vefat edenleri yalnızlığa terk etmeyecek sıla-i rahim yapacak ve mevcut imkanlarıyla onlarla bağını koparmayacak, o zaman yüce Allah, engin, kuşatıcı, ihya edici ve zerresi bile insanı kurtaran rahmetini ona ulaştıracak.
Melekler onun için yüce Allah'tan mağfiret isteyece ve yüce Allah'ın izniyle onu koruyacak.

Unutulmamalıdır ki fakirlerin,kimsesizlerin gönlünü alan  vesilelerden biri de sadakadır, ömrü uzatır ( ömrün uzamasının bir kaç anlamı vardır), rızkı artırır, kötü ölümü engeller.
Kıyamet günü herkes sadakasının gölgesinde olacaktır.
İbni Hüzeyme Hâdis no: 2431

Az çok demeden herkes imkanı dahilinde, mümkünse her gün bir fakire bir miskine bir muhtaca sadaka vermeyi kendine şiar edinebilir.

İslamda belaları, musibetleri,hastalıkları  sadaka vererek, güleryüz göstererek tedavi etme yöntemi vardır.
Gece gündüz,kış yaz,neşede tasada, yangında selde bazı tedavi yöntemlerini telaffuz edenlerin zekat,sadaka infak, yardım ve duâ gibi, hastaları ve hastalıkları tedavi eden şeylerden haberleri var mı?

O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyuruyor:
" Yarım hurma ( vermek süreti) ile bile olsa kendinizi cehennem'den koruyun,  (yarım hurma bulamazsanız,hiç olmazsa) güzel söz söyleyin (çünkü güzel söz sadakadır)"
Buhârî Hadis no:  6540

Hastaların  ve fakirlerin gönlünü alan onlara katkı yapan şeylerden biri de şudur: Doktorar,bilim adamları ve maddi durumu müsait olan kimseler hastayı,fakiri ürkütüp korkutmamalı onu rencide etmemeli, moral vermeli ve umud olmalıdır,zira sağlık ve afiyet için moral ve güleryüz önemlidir .

Yüce Allah bizleri ve bütün müminleri maddi manevi her hayrı ve iyiliği, küçük büyük 
az çok demeden  inanarak sevabını Yüce Allah'tan bekleyerek yapmaya muvaffak eylesin,Rahmân ve Rahîm mübarek isimleri ile bizleri ve vefat eden ölmüşlerimizi kuşatsın. Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

2  Mart 2023 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.