BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

1-)Deprem Kevnî ayetlerden bir âyettir ve uyarıdır.
وما نرسل بالايات الا تخويفا
Oysa biz ayetleri yalnızca korkutup uyarmak için göndeririz
İsra Suresi,59.Ayet.
İbn- ü Kesir ilgili ayetin tefsirinde şöyle bir olay nakleder: Abdullah b.Mes'ud r.a zamanında Küfe sallanır,bunun üzerine İbni Mes'ud şöyle der: Rabbiniz sizin kendisinden razı olmanızı istiyor hadi bakalım razı olun.
İbni Cüzeyy bu ayetin tefsirinde,depremin de bu ayetlerden bir ayet olduğunu söyler.
Vahidi de igili ayetin tefsirinde Katadeden şöyle nakleder: Allah kullarını ibret alsınlar ,
hatırlasınlar ve (yanlıştan doğruya) dönsünler diye istediği ayetleriyle uyarıp korkutur.

Aynen böyle" Güneş ve Ay da Allah'ın ayetlerinden iki ayettir,
kimsenin ölümü veya hayatı için tutulmazlar,
Allah ikisini  kullarını uyarmak için (bazen) tutuyor, Güneşin veya Ay'ın tutulduğunu görürseniz Allah'ın zikrine,O'na duaya ve O'na istiğfara sarılın,
sonra şöyle buyurdu:
Ey ümmeti Muhammed!
Allah'a yemin ederim ki,kulunun veya cariyesinin zina etmesi konusunda Allah'tan daha ğayyûr kimse yoktur,Ey ümmeti Muhammed! Allah'a yemin ederim ki bildiğimi bilseydiniz az güler çok ağlardınız.
Buhari hadis no:1044
Müslim Hadis no;901

İster Kur'anı Kerim ayetleri,İster Peygamberlere verilen mucizeler ister Kevnî(âfâki) ayetler ve ister Enfüsî ayetler Yüce Allah'ın varlığına birliğine hüküm ve hikmet sahibi olduğuna,sonsuz güç ve kudret sahibi olduğuna delâlet eden ayetlerdir.

Yukarıdaki Ayet-i kerimeden  hadislerden ve sahabi sözlerinden,
Müfessirûn'un tefsirlerinden  anlaşılan şudur:
1-) Kullar, özellikle inandım diyenler Yüce Allah'a tam güvenmeli, takdirine boyun eğmeli, razı olmalı ve O'na itirazı akıllarının ucundan geçirmemeli.
2-) Müminler haramları hâsseten bazı haramları -varsa- terk etmeli,tabir caizse günah olan şeyleri üç talak ile boşalmalı.
3-) Bu gibi durumlarda hemen istiğfar,zikir, ve duaya sarılmalı ve buna devam etmeli ki dara düştüklerinde Yüce Allah imdadını onlara gönderir( Hz Yunus misalini hatırlayalım)
4- ) Vukû bulan bir musîbette İnsan eli deysin deymesin fa'âl'ı hakiki'nin Yüce Allah
olduğuna inanmalı.

Ey dilediği şeye ol deyince hemen  oluveren yüce Allah!
Bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize sabır ve tahammül gücü, ecir tedbir,teslim yakîn ve cennete kadar bize yoldaş olan sağlam bir iman nasîb eyle.Amin.

Ahmet ÖZKAN

23 Şubat 2023 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.