banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Ak Parti’nin eğitim alanındaki en önemli icraatı; Kur’an, siyer ve temel dini bilgiler derslerinin kanunla bütün okullara seçmeli olarak konması. 

Dini inanç, kimlik kazanma ve kişilik gelişiminde çok önemli rol oynar. 

Kur’an ve Peygamberimiz (sav) gençlere Allah’ı ve ahireti anlatan en önemli iki kaynak. İslam insana merhametli Rabbimizi tanıttırır ve ebedi hayat müjdesi verir. Din; insana iyiyi- kötüyü, güzeli -çirkini, doğruyu -yanlışı anlatır ve davranışlarımızı kontrol etme imkânı sağlar. 

Ülke genelinde ateizm ve deizmin yayılmasından şikâyet ediyor, intiharların artmasından yakınıyoruz.

Hayatı Allah’ın bize bir emaneti olarak gören ve dünyada musibetlere sabrederek, ibadet ederek cennete gideceğine inanan kişi kolay kolay intihar etmez.

Nitekim intihar oranları ateistlerde % 56 iken müminler arasında % 0.5. 

İman hayata anlam katar, insanı iyilik yapmaya ve kötülüklerden kaçmaya yöneltir.

Buna rağmen seçmeli derslerin okullarda seçtirilmesi hiç de kolay değil.

Eğitimde verimliliği ve başarıyı ölçen en önemli iki sınav var. Biri ortaokul sonunda yapılan LGS, öteki üniversitelere girişte yapılan TYT, AYT.

Bu iki sınavda seçmeli derslerden soru çıkmaz.

Öğrenci, sınavlarda soru çıkmayan dersleri önemsemez. Hele lise öğrencileri, sınavda soru çıkmayan dersleri seçme konusunda velisini dinlemez. Soru çıkan dersler varken ne diye soru çıkmayan dersi seçsin.

LGS’de din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden 10 soru gelir. Türkçe ve matematikten 20. 

TYT’de din kültürü ve ahlak bilgisinden 5; AYT’de alana bağlı olarak sadece sözel alanda 6 soru gelir. Sayısal ve eşit ağırlık alanında soru sorulmaz.

KUR’AN, SİYER VE TEMEL DİNİ BİLGİLER 

NASIL ÖNEMSETİLEBİLİR 

Kur’an, siyer ve temel dini bilgiler derslerini öğrenci önemsemeli. Bunun çok pratik bir yolu var. Türkçe ve matematikten TYT’de 40’ar soru gelir. 

Seçmeli derslerden TYT ve AYT’de 40 soru sorulmalı.

LGS’de Türkçe, fen bilgisi ve matematikten 20’şer soru sorulur. 

Seçmeli Kur’an, siyer, temel dini bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden 20 soru sorulmalı. O zaman bu dersler öğrencinin gözünde önem kazanır.

Seçmeli Kur’an, siyer ve temel dini bilgiler dersleri 20 Ocak 2023’e kadar seçilmesi lazım.  İnanç ve karakter eğitimine önem veren eğitimciler, bu mevsim geldiğinde derslerin seçimi için özel bir çaba harcıyorlar. 

Bu güzel gayret, bu derslerden LGS, TYT ve AYT’de soru sordurulması için gösterilmeli. 

Ak Parti, bu dersleri kanun teklifi vererek koydurdu. 

Seçmeli derslerin seçilmesi için öğrencilerin zihnindeki sınav baskısının aşılması ve velilerin dilekçe vermesi lazım. Öğrenci daha çok sınavlarda çok soru gelen seçmeli matematik, Türkçe, edebiyat gibi derslerini seçiyor. 

Hâlbuki dini bilgiler, inanç ve maneviyat zekâyı kuvvetlendirir, ufku açar, hayata mana kazandırır, insana yaşama ve zorluklarla mücadele etme azmi verir.

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı ve 8’inci Alışkanlık Bütünlüğe Doğru kitaplarının yazarı Stephen R. Covey zekâyı dörde ayırır: 

Ruhsal Zekâ 2. Duygusal Zekâ   3. Beden Zekâsı  4. Zihinsel Zekâ

Duygusal ve ruhsal zekâ, maneviyat ve inançla gelişir.  İnanç, insana kimlik ve karakter kazandırır. 

Covey, ruhsal zekân duygusal zekâdan daha yüce bir Allah vergisidir, der. 

Covey’e göre en önemli zekâ türü, ruhsal zekâ. İnanan insan hayatının hesabını Allah’a vereceği şuuruyla yaşar.

Yaratanla her üç ayda bir baş başa görüşeceğinizi varsayın; hayatınızı ona göre yaşayın!” der Covey. (8’inci Alışkanlık Bütünlüğe Doğru, s. 70)

Müslümanın Allah ile günde 5 defa yüz yüze görüşmesi var. Beş vakit namaz kılan insan kolay kolay yanlış iş yapmaz.

Mevcut uygulamada, seçmeli dersleri almak için öğrenci velisi dilekçe veriyor. 

Bu kural değiştirilmeli:

Bu dersleri seçmeyecek öğrenci velisi dilekçe vermeli.

Seçmeyen öğrenciler için alternatif “ahlak dersi” konmalı. Bu derste temel ahlaki değerler, toplumu bir arada tutan bağlar, birlikte yaşamayı kolaylaştıran inançlar, kurallar, değerler öğretilmeli. LGS, TYT, AYT’de seçmeli ahlak dersinden aynı sayıda soru sorulmalı.

Seçmeli Kur’an, siyer, temel dini bilgiler dersi seçtirilir ve layıkıyla öğretilirse çocuklarımız inançlı, kimlik ve kişilik sahibi, karakterli ve daha zeki yetişirler.

Hayatı Allah’ın emaneti olarak görür, dürüstlük ve adalete önem verir, kul hakkı yemez, ilim öğrenmeyi önemser ve daha çalışkan olurlar.

İlim, insanı yükseltir, ülkeleri kalkındırır ama sadece çalışarak elde edilir. Allah çalışana verir. 

Eğitimin gayesi ilim, hüner ve ahlak sahibi nesiller yetiştirmektir. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147