BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اذا المرء لم يلبس ثيابا من التقى
تقلب عريانا ولو كان كاسيا
وخير لباس المرء طاعة ربه
ولا خير فيمن كان لله عاصيا

İzelmar'ü lem yelbes siyâben minettukâ,
tekallebe uryânen velev kâne kâsiyen,ve hayru libasilmar'i tâatu rabbihî,ve lê hayre fîmen kâne lillahi âsiyen.

Eğer bir insan(avret mahallini õrten ve süs için giydiği elbise yanında bir de)takva elbisesi giymezse,diyer elbiseleri giymiş olsa bile  yine üryan(çıplak) sayılır.
Bir insanın giydiği en hayırlı elbise rabbine karşı yaptığı taat ve ibadet (elbisesi) dir,(doğrusu) rabbine isyan eden kişide de pek hayır yoktur.

Kişinin erkek olsun bayan olsun hayat boyu kış- yaz veya değişik zamanlarda giydiği birçok elbisesi olabilir, bu elbiselerin içinde bir de takva elbisesi vardır ki bu elbise yazın kışın ilkbaharda, sonbaharda gece gündüz en sevinçli ve en üzüntülü anlarda kısacası her yerde ve her zaman giyebileceği en güzel en kaliteli hatta yüce Allah'ı en çok razı eden bir elbisedir, bu da takva elbisesidir.

Bu elbise olmadığı zaman bir anlamda kişi ipekten ketenden pamuktan yünden elbise giymiş olsa bile çıplak sayılır.

Bahsedilen takva elbisesi ancak taat ve ibadet ile sağlanır, şirk ve riya'dan uzak kalıp imanı korumakla, haramlardan günahlardan uzak kalıp dinin emirlerini yerine getirmekle ve mümkünse
mekruhlardan uzak kalıp sünnetlerle âdâbla haşir neşir olmakla elde edilir.

Yüce Allah'a ibadetten imtina eden ve mânen uzakta olan bir insan ne kadar güzel elbise giyerse giysin onda hayır yoktur ve o kişi isyan içinde dönüp dolaşmaktadır.

Yüce Allah'a en yakın olma şerefini elde etmenin tek ve çıkar yolu, kişinin Allah huzurunda namazda secde etme halidir, yanı namazı ve namazında yapacağı secdelerdir.
Namazı aksatan kişi secdelerde yüce Allah'a yakın olması gerekirken,secdeden uzak kalıp uzaklaşması takva'sını zedeler.

Elbette kişi farzlarla ve de nafilelerle yüce Allah'a Allah'ın dilediği kadar ve kendisi de gayret ettiği kadar yaklaşabilir.

Ey alemlerin rabbi olan yüce Allah! Sana yaklaşma isteğimizi gün be gün müzdad eyle bunun altını doldurmayı ve sana mânen yaklaşmayı bize nasip eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

3 Ağustos 2022 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.