BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Ramazan ayında ortalama 14-18 saat oruç tutacağınızı düşündüğümüzde, sahurunuzu kaliteli bir beslenmeyle yaparak tok kalmak için sahurda 1 yumurta tüketiniz. Yumurta anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağıdır. Vücutta yararlılığı ve sindirimi %100 dür. 36 saat tokluk sağlar. Haşlanmış olarak yada 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile sebzeli omlet yaparak her sahurda yumurta tüketebilirsiniz. Kolesterol probleminiz yoksa her sahurda iki yumurta tüketebilirsiniz.

Öğününün lif açısından zengin olması da tokluğu arttırır. Bunun için tam tahıllı ekmek, kurubaklağil, yeşillik ve sebze tüketimini arttırabilir, kaliteli yağlar olarak da zeytin yağı ve cevizi seçebilirsin. Tok tutuculuğu açısından protein kaynağı olarak tüketilen peynirlerin lor peyniri gibi az yağlı ve tuzsuz olanını tercih ediniz.

Süt ve süt ürünleri içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde tok kalmanı ve kilo yönetimi sağlar. Bunun için ramazan ayında en az 3 bardak süt, yoğurt, kefir vb. tüketmeyi unutmayınız.

Diyetisyenin ile  konuşup dengelediğin takdirde sütlü tatlı veya güllacı haftada 3 gün korkmadan tüketebilirsiniz.

Ramazanda tercih edeceğin meyvelerden birisi yüksek su içeriği sayesinde karpuzdur.

İftar Sofraları En Az 1 Saat Sürmeli.

İftar sofralarında hızlı ve çok besin tüketimi mide hacmini zorluyor. Gün boyu yiyecek bekleyen sindirim sistemi bir anda çok yoğun besine maruz kalıyor. Bir de üzerine çok yoğun su tüketimi ile şişkinlik daha da artıyor. Böylece iftarın ilk dakikalarında bir anda hızlı ve gereğinden fazla miktarda beslenerek hem metabolizmanız hem de sindiriminiz olumsuz etkileniyor. Bu nedenle iftardaki öğünü 2’ye bölmelisiniz. Örneğin ilk önce çorba tüketip 15-20 dakika ara verdikten sonra sebze veya et yemekleri ile devam edebilirsiniz..

Yavaş yemek yendiğinde tokluk sinyali salınacağı için gereğinden fazla yemek yemeyi önler.

Bir Anda Çok Su Tüketme

Litrelerce suyu bir anda tükettiğiniz zaman mide hacminizi aşıp bir sonraki öğünde daha fazla besin tüketmenize ve kilo almanıza sebep olursunuz.

Evet tüm gün kaybettiğiniz sıvıyı mutlaka su içerek dengelemelisiniz. Fakat su tüketimini de öğünlere bölerek yapmalısınız. İftarda 2 su bardağı suyu aşmamalısınız. İftardan sonra uyuyuncaya kadar ve sahurla birlikte hergün en az 2,5 litre suyu tamamlayarak metabolizmanızı desteklemelisiniz.

Ramazan ayı boyunca özellikte diüretik etkisi olan, yani vücuttaki suyun atımına yardımcı bitki çaylarından ve kahveden uzak durmalısınız.

Sahurda tüketeceğin fazla yağ miktarı, iftara kadarki süreçte mide yanmalarına yol açabilir. Bu yüzden sahurda fazla yağlı yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız.

İftardan 1-1,5 saat sonrasında yapacağın yürüyüşler hem kilo yönetiminde hem de sindirim sisteminde size yardımcı olacak.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hayırlı ramazanlar dilerim. Hoşça kalın.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.