BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Saygıdeğer okurlarımız herkesi yakından ilgilendiren zaman zaman da düşündüren bir konu ile karşınızdayım. Daha yeni yemek yedim nasıl bu kadar çabuk acıkıyorum diyorsan yazımı bir oku derim.

Protein içeriği yüksek besinler: Proteinlerin vücutta kullanılıp sindirilmesi karbonhidrat ve yağların kullanılmasına göre daha zordur ve daha fazla enerji gerektirir. Protein içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi uzun süre tokluk sağlar. Bu besinler: balık, kırmızı et veya kuru baklagillerdir.

Lif içeriği yüksek besinler: Lifler,sindirim sisteminin düzenlemesinde önemli rol oynar.Lif bakımından zengin besinlerin sindirilmesi daha uzun sürer, mide boşalma zamanını uzatır ve  sıvı tutar. Bu sebeplerden dolayı lifli besinler tokluk hissine katkıda bulunur.

Enerji yoğunluğu düşük besinler: Ağırlığına göre daha az kalori içeriği olan besinlerin enerji yoğunluğu düşüktür. Bu besinler yüksek miktarda su ve lif içerir ve yağ bakımından fakirdir. Kalorileri düşük olmasına rağmen tokluk hissi sağlarlar.

Hacmi yüksek besinler: İçeriğinde hava ve su miktarı yüksek olan besinlerdir, midede doluluk hissi oluşturarak tokluk meydana getirirler.

İşlenmiş besinler: İşlenmiş besinler, işlenmemiş ve doğal ürünlere göre daha kısa sürede acıkmaya neden olur.

Yumurta: En kaliteli protein kaynaklarından biri olarak kabul edilen yumurtanın doygunluk hissi üzerinde güçlü bir etkisi var.

Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, roka, maydanoz, nane, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler hacimce yüksek ve çok düşük enerjiye sahip olmaları sebebiyle erken doygunluk hissi verirler.

Tahıllar: Tam buğday unu ekmeği,çavdar,kepek ekmek gibi tahıl ürünleri yüksek lif içerikleri ve zengin besleyicilikleri ile uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

Yulaf ezmesi: Yüksek posa ve lif içeriği sayesinde, yüksek su emme kapasitesine sahip olan yulaf ezmesi mide boşalmasını geciktirerek tokluk sağlıyor.

Az yağlı etler: Az yağlı kırmızı et, tavuk göğüs eti ve balıklar yüksek protein viçerdiklerinden daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

Yoğurt: Zengin protein içeriği sayesinde tokluk hissi sağlar, kilo kontrolünde yardımcıdır.

Kuru baklagiller: Bitkisel protein kaynakları olan nohut, fasulye, mercimek, börülce gibi kuru baklagiller yüksek lif içerirler tokluk sağlar.

Lor peyniri: Yüksek protein içeriği (diğer peynirler göre daha az yağ içerir) ve hacmi sayesinde uzun süre tokluk sağlar.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.