banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

وقل لعبادي يقولوا التي هي احسن.
Kullarıma söyle sözün en güzelini söylesinler.
İsra suresi : 53 âyet.

Yüce Allah kullarına olan rahmetinden dolayı onlara ahlakın, amelin ve sözün en güzelini emretti ki dünya ve âhiret saadetini elde etsinler.

Burada da yüce Allah'a yaklaştıran her söz kasdediliyor, Kur'an okumak,zikir,ilim, iyiliği emretmek, kötülükten nehyetmek mertebeleri ve kariyerleri ayrı ayrı da olsa insanlarla konuşma ve muamelede en güzel söz ile hitab etmek hep ön planda olmalıdır.

Güzel söz,güzel ahlaka ve salih amele vesile olduğu gibi,kendisi bizzat güzel ve salih ameldir.
Böylece dilini koruyan başta dinini ve bütün işlerini düzene sokmuş ve korumuş olur,hayatta da huzur bulur.

Bu hususta yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

وقولوا للناس حسنا
"İnsanlara güzel söz söyleyin"
Bakara suresi : 83.ayet.
İnsanlara birşeyler öğretmek onlara selam vermek,selamlarını almak, güler yüzle onları karşılamak pek faydalı bir ameldir,hatta O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz
"Güzel söz sadakadır"
Buhari Hadis no: 2989.
buyurmuştur.

Kişi  eline fırsat geçince ve biliyorsa oturanlara ve ortama göre güzel bir sözü yüce Allah'ın rızası ve insanları hayra iyiliğe teşvik niyetiyle söylediği zaman bu söz er-geç hedefine -Yüce Allah'ın- izniyle ulaşır.

Bir mecliste oturanlardan biri Şemsettin Zehebi'ye: senin yazın hadis âlimlerinin yazısına benziyor demiş,Zehebi diyor ki:  Bu söz üzerine kalbime Hadis-i şerif sevgisi girdi ve çok nefis eserler te'lif etti.
Siyer-i Â'lamin Nübelâ ve İslam tarihi bunlardan sadece iki eserdir.

İshak b Rahuveyh'in ilim meclisinde oturanlardan biri meclistekilere:Birisi Rasulullah efendimizin sahih hadislerini toplayıp bir araya getirse ne iyi olur demiş,o mecliste bulunan İmamı Buhari demiş ki:  Bu söz kabimi bu iş için harekete geçirdi ve kur'an-ı kerim'den sonra dünyada bütün müslümanların yanında en muteber  kitab olan ve "Sahih-i Buhari" diye meşhur Hadis kitabını te'lif etmiştir.

Küçük şey yoktur,o halde kısa bir cümle bile bir çok insanın hidayetine  hem dünyevi hem uhrevî saadetine vesile olabilir.
Güzel,yön verici, hayrâ teşvik edici müjdeleyici ikaz edici ve ufuk açıcı sözleri herkesten önce aile fertlerimize söylemeliyiz.

Allah'ım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi hep hayır söyleyen, hayır dinleyen, ahlakı ameli sözü güzel olan kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

14 Ocak 2022 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147