BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

والفجر وليال عشر

Bu sene Zilhicce ayı 11
Temmuz 2021 Pazar  günü başlıyor.Haram aylardan biri,hac ayı,haccı ekber günü'nü eyyâm-ı ma'lumat ve
eyyâm-ı ma'dûdât'ı sinesinde barındıran bir ay'dır zilhicce ayı.

Haram aylar:Zil ka'de,Zil hicce, Muharrem Receb. 
Hac ayları:Şevvâl,Zil ka'de  Zil hicce'nin ilk on günü.

Haccı ekber:Kurban Bayramı günü.
Eyyâ-mı ma'lûmât: Zilhicce'nin ilk on günü (11-20 Temmuz arası).
 Eyyâm-ı ma'dûdât:Teşrîk günleri,teşrîk günleri de, kurban bayramı'nın ikinci, üçüncü ve dördüncü günleridir.

Teşrik tekbirleri ise Arefe günü sabah namazıyla başlar, Bayram'ın  dördüncü gününün ikindi namazına kadar tam yirmi üç (23) vakit devam eder.

"Yemin olsun sabah'ın aydınlığına,on geceye" Fecr süresi: 1,2,ayet

Burada Fecr Kurban bayramı günü fecri'dir,
on gece ise, Zilhicce'nin ilk on gecesidir. Ayetteki "on geceye" Ramazan'ın son on gecesi diyen müfessir ve âlimler de vardır.
Ramazan'ın son on gecesi,Zilhicce'in ilk on gecesinden daha faziletlidir,çünkü o gecelerde kadir gecesi var ve üstünlüğü tartışılmaz, Zilhicce'nin ilk on günü ise,Ramazan'ın son  on  gününden faziletlidir çünkü bu günlerde Arefe günü var ve Arefe gününün fazileti tartışılmaz diyenler de vardır.

O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz bu hususta  şöyle buyurmuştur:  "Yüce Allah'ın en çok sevdiği salih ameller  Zilhicce'nin ilk on günü yapılan Salih amellerdir, başka günlerde yapılan Salih ameller bu seviyeye ulaşamaz,Ashab soruyor: Bu on günde yapılan Salih ameller cihad'tan da mı üstün? Rasülullah: Evet cihad'tan da üstün, ancak biri cihada kendisi malı ile çıkmış kendisi de malı da dönmemiş ise o ayrı."
Buharî Hâdis no: 969 

Ahmet b Hanbel'in müsnedinde de
"Zilhicce'nin ilk on gününde Elhamdulillah'ı, Allahu Ekber'i,lâilâhe illallah'ı çok söyleyin' buyurmuştur.

Gidebilenler(Bu yıl hariç) hacca gidince ,Hacc günleri olan Zilhicce günlerinden ümmetin bütün fertleri o iklimi yaşasın ve istifade etsin için bu on günün gündüzlerini ve gecelerini ihya'ya teşvik ediliyor.

Kısa olarak değindiğimiz bu mübarek günlerde yapılması teşvik ve terğib edilen ameller ile ilgili mâlumatı sunmaya devam edeceğimizi beyan ederek, üns nefahatını solukladığımız Zilhicce ayı'nın Ümmet-i Muhammed'e, ülkemize ve her birimiz için hayırlara, bereketlere, birlik ve beraberlik içinde bir kurban bayramına ve seneye nasibi olanlar için bir Hacc-ı ekber'e vesile kılmasını yüce Allah'dan niyaz ediyorum.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

8 Temmuz 2021 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.