BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اتته الخلافه منقادة
 اليه تجرر اذيالها
 فلم تك تنفع الا له
 ولم يكن ينفع الا لها
 فلورامها أحد غيره
  لزلزلة الارض زلزالها

   Hilafet, hilafete layık olan o değerli zat'a( Hz Ebubekir,Hz Ömer,Hz Osman,Hz Ali,Hz Hasan) bir gelin misali eteklerini sürterek geldi, o zat hilafete tam layık hilafet de ona tam layıktır.
   Eğer o layık olan zattan başka hilafete birisi göz dikseydi veya elini 
uzatsaydı, yer yerinden oynar kıyametten önce âdeta bir Kıyamet kopardı.
   Öyle de oldu; layık olmayanlar bu makama geçince o gün bugün İslam ümmetinde her anlamda yer sarsıntıları eksik olmuyor.

   Yeryüzünde bütün şartlarını haiz hakiki olarak ilk ortaya çıkan hilafet, Hz. Ebubekir efendimizin hilafetidir.
   Ebubekir bin ayyaş diyor ki Harun Reşit bana sordu, insanlar Ebubekir Sıddık'ı nasıl halife seçtiler ? Dedim ki : Yüce Allah bu konuda açık seçik bir ferman göndermedi, Rasulullah efendimiz' de sustu,ashab'ta  sustu ve Ebubekir efendimiz böylece halife seçildi. 
   Harun Reşid dedi ki sen açıklayıcı bir cevap vermedin benim gam ve kederimi artırdın, biraz daha açık konuş,dedim ki  diyor Ebubekir bin ayyaş :  Rasulullah efendimiz sekiz gün kadar hasta yattı,Bilal - ı Habeşî onun yanına girdi ya Rasulullah insanlara kim namaz kıldırsın diye sordu, buyurdu ki : Ebubekir'e emredin o namaz kıldırsın Hz Ebubekir sekiz  gün kadar namaz kıldırdı bu arada vahiy iniyordu ve gökyüzü Bu olaya müdahale etmedi  ve  Yüce Allah bu konuda bir şey Ferman buyurmadı, Resulullah da bir şey söylemedi,insanlar da sustu  sonunda Hz Ebubekir zamanı gelince halife  bilindiği gibi halife seçildi.
Ebubekir efendimizin hilafetinin birinci delil budur.
İkinci delil " Ey iman edenler sizden kim dininden dönerse bilsin ki Allah öyle bir kavim getirecektir ki Allah onları sever onlar da Allah'ı severler " Mâide suresi 54 ayet. Tefsir alimleri yüce Allah'ı seven ve Yüce Allah'ın sevdiği kavim Hazreti Ebubekir ve ashabıdır derler.
Üçüncü delil :  "Arkada kalan bu bedevi topluluklara de ki :  yakında çetin güç sahibi bir topluluğa karşı çağrılacaksınız;" Fetih suresi 16 ayet.
Yine bazı tefsir âlimlerine göre Çetin güç sahibi topluluk Hz Ebubekir ve arkadaşlarıdır. 
Dördüncü delil :  Cübeyr bin mut'im( mut'am) adındaki sahabi buyuruyor ki: Bir kadın Rasulullah efendimize bir şey sormaya geldi, Rasulullah Efendimiz ona dedi ki :  Bana bir daha dön, kadın dedi ki : Ey Allah'ın Rasulü döndüğümde seni göremezsem yani sen vefat etmiş olsan ben kime geleyim Rasulallah efendimiz buyurdu ki :  Ebubekir ile görüş. Ahmet ibn-i hanbel müsned Hadis no :16767
   Bu deliller ve belki buraya alamadığımız deiller, Hazreti Ebubekir efendimizin Rasulullahtan sonra halife olduğunun delillerinden sadece birkaç tanesidir.
   Hazreti Ömer Hazreti Osman Hazreti Ali ve kısa dönemde halife olan Hz Hasan'dan sonra hilafet yerini Melikliğe(krallığa) terketti.
   Hazreti Ömer efendimiz bir gün bir sahabiye soruyor ben kral mıyım halife miyim ? O sahabi dedi ki : Sen halifesin, Çünkü halife  malı halktan hakkıyla alır, hakkıyla müstahak olanlara verir ama Melik (Kral), İslam'ın tasvip ettiği yollarla başa gelmeyen, adil olmayan
ve İslam'ın tasvip etmediği usul ile başa gelen kişi bu hassasiyete bu nezaket ve hakkaniyete riayet etmez, malı uygun olmayan yerlere de harcar.
   Hazreti Ömer efendimiz beytulmal'ın, hazinenin kapısını açar ve şöyle derdi : Şahid ol ben seni adalet ile, doldurdum adaletle boşalttım ve müstahaklara dağıttım.
   Hilafet bütün Müslümanların avret mahallini, ayıplarını ve kusurlarını örten geniş, heybetli, düşmanların kalbine korku salan bir cübbe gibiydi, bugün o cübbe olmayınca  müslüman ülkelerin, liderlerinin, halklarının avret mahalleri ortaya çıkmış oldu inkişaf etmiş oldu,ve düşmanlarından korkar hale geldiler.
   Eğer Yiğit düştüğü yerden şahlanıp kalkacak sa yol ve yordam bellidir.
   Allah'ım sayılmayacak kadar yitirdiğimiz Üstün değerleri tekrar bizlere lütfeyle,nasîb eyle şüphesiz bu senin için zor bir şey değildir.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

25 Aralık 2020 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.