BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

     İKTİSAT ; ?Kıt kaynaklar ile sınırsız ihtiyaçlar arasında denge kurmak? şeklinde tanımlanır. Demek ki insanın istekleri sınırsız, kaynaklar ise kıt.

     Öyleyse hayatımızın iplerini nefis ve heveslerimize bırakmamak gerekir. Çünkü: Sınırsız haz ve lezzet peşinde olan nefsin, arzu ve ihtiraslarını tatmin etmek mümkün değildir. Peygamberimiz (SAV) insanın bu özelliğini şu mübarek sözleriyle ifade eder : ?İnsanoğlunun bir vadi dolusu altını olsa ikincisini de ister. Onun gözünü ancak toprak doyurur.? (Buhari-Müslim)

     Oruç ile acıktıkça açların, yoksulluğunu bildiremeyen muhtaçların, toplumun israf ettiği atıklardan geçimini sağlamaya çalışan garibanların halini hatırlarız. Yeryüzünde çok zengin ülkelerin gözü önünde sefalet içinde yaşayan ve açlıktan ölen binlerce insanın dram dolu hayatlarını hayal ederiz.

     Ve Yüce Rabbimizin bizler için yarattığı sayısız nimetlerin kıymetini bilememenin, hakkını ödeyememenin, şükrünü eda edememenin ezikliğiyle kıvranır dururuz.

     Kur?an-ı Kerim?de Allah (C.C) şöyle buyuruyor: ?Sonra o gün (ahiret günü) bütün nimetlerden elbette sorgulanacaksınız.? (Tekasür suresi:8)

     Dinimizde kazanmak da harcamak da Allah (C.C)? nin emir ve yasaklarına göre düzenlenmiş, İSRAF, yani eldeki nimetlerin helal olmayan alanlarda tüketimini yasaklamış, meşru alanlarda da ihtiyaçtan fazlasını tüketmeme prensibi getirmiş  , (Araf suresi:31) ve orta yok sayılan İKTİSATLI yaşamayı teşvik etmiştir.

     Dinimiz CİMRİLİĞİ yani: İmkânı olduğu halde kendisi, ailesi ve toplum için harcamamayı yasaklamıştır. (Mearic suresi:24.25)

     Dinimiz eldeki imkânları meşru (helal) ölçüler içinde ?kendi geçimini zora sokmadan- toplumdaki ihtiyaç sahiplerinin yararına sunmak olan CÖMERTLİĞİ övmüş ve teşvik etmiştir.(Nisa suresi:36)

     Rahmet ayının sonuna geldik. Mü?minin her uzvu (organı) kendi orucunu tutmuşsa böyle bir oruçla Ramazan ayının üzerimizdeki hakkı da yerine getirilmiş oluyor. Ramazanın hakkı yerine getirilince o da insana rahmet, mağfiret ve günahlardan arınma gibi ödüller sunuyor ve mü?mini sevinç günleri demek olan bayramlara ulaştırıyor.

     En kavgacı çehreleri bile mülayimleştiren, katılaşmış kalpleri ruhanileştiren bu mübarek ayda, edindiğimiz güzellikleri bir hayat devam ettirmek temennisiyle, Ramazan Bayramınız mübarek olsun.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.