BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İhtiyaç; "yokluk hissiyle belirip karşılanma isteği uyandıran, karşılanmadığında sıkıntı veren, karşılandığında tatmin hissi veren ekonomik ve biyolojik bir olaydır" şeklinde tarif edilmiş...

 

Kimimiz ihtiyaçları, sadece midemize hitap eden bir olgu olarak görürken, kimimiz de yemeden içmeden kısıp para depolama şeklinde anlıyoruz. Depolarca yığsak bir kenara, asla doyuma ulaşmayanlarımız ve ihtiyacın tanımını dahi alt üst etme gayreti içinde olanlarımız da var...

 

Para, insan hayatında elbette önemli bir ihtiyaç metaıdır. Ancak, asla ve asla ilk önceliğimiz olmamalı, onunla yatıp, onunla kalkmamalıyız.

 

Böyle yapmamalıyız ki, insan hayatında başkaca değerlerin de varlığından haberdar olalım ve o değerlerin de insan hayatının çok önemli ihtiyaçları olduğunu anlayalım, kavrayalım.

 

Zira, insan ihtiyaçları çok çeşitlidir ve farklı uzuvlarımıza ve farklı duyularımıza hitap ederler.

 

Bir karar verirken, sadece "bana ne faydası olacak?" diye parasal bir önceliğe önem vererek yola çıkılırsa eğer, o yola çıkar iken ta başında yanlış bir adım atmış olacağız ve o yolun sonu da asla pürüzsüz bir şekilde sonlanmayacaktır.

 

"Bana ne faydası olacak?" yerine topluma ne fayda sağlayacak?" düşüncesi, bence daha derli toplu bir düşüncedir ve bu düşünce, toplum içinde baş gösterecek hastalıkların etrafımıza bulaşmasını ve daha da yaygınlaşarak "ben" dediğimiz kendimize de sıçrayarak hem bizleri ve hem de etrafımızı huzursuz edeceğini ve giderek bizleri bir şekilde yok edeceğini asla hatırımızdan çıkarmamalıyız.

 

Gömleği giyerken ilk düğmeyi yanlış deliğe iliklersek, gömleğin bir peşi pantolonumuzun dizlerine kadar sarkıverir.

 

Dedim ya ihtiyaçlar farklı uzuvlarımıza, farklı duyularımıza hitap ederler.

 

Cebimize hitap ederler,

 

Gönlümüze hitap ederler,

 

Beynimize hitap ederler,

 

Gözümüze hitap ederler,

 

Ruhumuza hitap ederler,

 

Kalbimize hitap ederler,

 

Midemize hitap ederler.

 

Siz, parasının hesabını dahi bilmeyen zenginlerin; "keşke saadetim olsaydı da hiç param olmasaydı" diyenlerine hiç rastlamadınız mı yoksa?

 

Parayı ilk önceliğiniz olmaktan çıkardığınız anda o sesleri mutlaka duyacak ve yanlış bir yola girmiş olduğunuzu hemen anlayacaksınız.

 

Parayı hayatının ilk önceliğine koyanlardan ben uzak olayım, onlar da benden uzak olsunlar.

 

Ama tembel tembel saadet bekleyenler, benden daha da uzak olsunlar, ben de onlardan daha da uzak olayım.

 

Hayatınızı güzelleştirmeye, huzurunuzu devam ettirmeye yarayan en güzel ihtiyaçlar sizlerle birlikte olsun.

 

Sağlığınız daim olsun.

 

Tayyar Yıldırım

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.