BEHÇET TOPÇU

SİYASETE TARAFSIZ KALMAK MÜMKÜN MÜ?

09 Temmuz 2020 08:08

     Siyasetin harman olduğu günlerdeyiz. Sohbetlerin önemli bölümü –ister istemez- siyasetle ilgili. Bu da doğaldır.   Çünkü siyaset bir yönetme sanatıdır. Öyleyse her insan siyasetin içindedir.

     Kişinin kendi iradesini, duygularını, inançlarını, parasını, malını, oyunu(iyi yönde) yönetmesi bir siyasettir.

     Yine kişinin ailesini, çocuklarını, kardeşlerini, akrabalarını, kurallara uygun şekilde yönetebilmesi de siyasettendir. Kişi kendine söz geçirebilir, kendini idare edebilir. Lâkin kendisinin dışındakileri sorunsuz, kusursuz idare edebilmesi zordur. Bir şehri hele hele bir ülkeyi yönetmek çok daha zor iştir.

     Ziya Paşa şöyle der;

     “Onlar ki laf ile verirler dünyaya nizamet

       Bin türlü teseyyüb bulunur hanelerinde”

Anlamı şöyledir: İnsanlar “Lâf ile” dünyayı muntazam bir düzen ile yönetirler. Lâkin kendi hanelerindeki noksanlık ve düzensizlikleri gidermeye üşenirler.

     

     Siyaset bir maharet, bir sanat, bir bilgelik işidir ve her yiğidin harcı değildir. Çünkü siyasette eleştiriler acımasızdır. İncitmeden konuşulan bir mesele yok gibidir. Kırıcı kızdırıcı polemikler, hakaretler, aşağılamalar, iftira, karalama kin ve öfkeyi artıran sert söylemler – sanki demokrasinin gereğiymiş gibi- normal görülür maalesef. Sözlerin ölçülüp tartılarak, ahlak süzgecinden geçirilerek söylenmesi vefa, nezaket, hoşgörü gibi değerlerin gözetilmesini beklemek fazla saflık olur.

     

     Bizde maalesef “itaat et, söylenme, sus, dinle ve kabul et” türünde bir siyaset var. Aynı parti içinde, aynı dünya görüşünde olanlar bile farklı tavırlara tahammül gösteremez. Yapılan yapıcı tenkitlerin altında bir kin ve kötü niyet bulunduğu zannedilir. Mahalli idarelerde partinin abisi konumunda olanlar (istisnalar hariç) herkesin kendi emrine amade kılınmasını, şeyhine, hoca efendisine bağlı bir mürid gibi itaat edilmesini ister. Çeker çevirir, beğendiğini beğenmediğiyle değiştirir, azarlar, öteler, tehdit eder, başarısızlığın sebebini de başkalarına yükler. Siyaset bazen siyasetçiyi şirazeden çıkarabilir. Alkışlar, övmeler takdirler kişiyi gururlandırır, biraz da küstahlaştırır.

Emir vermek, verilen buyrukların hemen yerine getirildiğini görmek siyasetçiyi keyiflendirir. Kendisini olduğundan yüksekte görmeye bile başlayabilir. “Lâkin bir seçimlik canı olduğunu” koynundaki emanet mührü teslim ederken anlar.

      Riskli ve zor iştir siyaset. Siyasetçilerin çevresine riyakârlar, jurnalciler, şahsi menfaat devşirmek isteyenler, ikiyüzlüler de sızabilir. Siyasetçiyi en çok zora sokan da bunlardır. Siyasetçi dert kapısı gibidir. Vatandaş işinin tez elden görülmesini bekler. Siyasetçinin vaatleri sağlam olmazsa Hafız Şirazinin durumuna düşebilir. Şöyle ki;

     Tarihin büyük cihangirlerinden biri olan Timur Han, İran’ı alıp ŞİRAZ şehrine geldiği zaman, meşhur şair Hafız Şiraziyi görmek istemiş. Adamlarından birini gönderip davet etmiş. Sıkıntı ve yoksulluk içinde yaşayan Hafız Şirazi huzura götürüldüğü zaman Timur hayret içinde kalmış ve şu soruyu sormuş; “Aman Hafız sen bir şiirinde;

     “Eğer o Şiraz güzeli, benim gönlümü şad ederse, ben onun bir kara benine bütün Semerkant ile Buhara şehirlerini bağışlarım” dediğin halde nasıl böyle fukara ve sefalete düştün?” Şair Şirazi Şöyle cevap verir; “Ben işte o bol keseden yaptığım ihsanlar yüzünden bu hale düştüm.” Bu cevaba kahkahalarla gülen Timur Han şaire birçok ihsanda bulunmuş.

      Siyaseti zorlaştıranlar yine siyasetçilerdir. Siyasette herkes kendi tarafını “hakikatin tek temsilcisi” olarak takdim eder. Kendi görüşünü galip, diğer görüşleri mağlup etmek için iftira, komplo dâhil her yol denenir. Sırf inat olsun diye birinin “ak” dediğine öteki “kara” der. En kötüsü siyaset menfaat üzerine çarkını kurarsa canavarlaşır. Servet, makam, şöhret hırsı insanın gözünü döndürür, öz babasına bile suikast tertip ettirecek kadar bedbahtlaştırır.                         

      Böyle bir olayı tarih, nesillerin ibretine şöyle sunuyor;

       Pir’i Mehmet Paşa (1463 Konya doğumludur) Yavuz Sultan Selim’in takdirini kazanmış ünlü devlet adamlarından birisidir. 1514 de Vezir (Bakan) olmuş, 1518 yılında da Vezir-i Azam (Başbakan)lığa getirilmiştir.

     Yavuz’un ölümünden sonra Kanuni Sultan Süleyman zamanında da vezir-i azamlığı sürdürmüştür. Kendisine güvenilen, problem çözen, sorunlara çare üreten bu büyük devlet adamı ve Osmanlı tarihinin en değerli şahsiyetlerinden Pir’i Mehmet Paşa altmış yedi yaşında emekliye ayrılınca yerine İbrahim Paşa vezir-i azam olmuştur. Mehmet Paşa emekli olsa da Padişah kendisini unutmamıştır. Bütün merasimlere davet ediyor, paşaya hürmetini esirgemiyordu. Padişahın emekli paşaya olan iltifatı, Sadrazam İbrahim Paşayı kıskandırıyordu. “Acaba padişah emekli paşayı tekrar vezir-i azamlığa getirir mi?”. Bu düşünce uykularını kaçırınca ihtiyar paşayı, geride hiçbir iz bırakmadan ortadan kaldırmaya karar verdi.

     Bir ahlaksız katil arandı ve bulundu. Pir-i Mehmet Paşanın öz oğlu idi ve üstelik bir din adamıydı. Edirne kadısı Mehmet Efendi kendisine Kazaskerlik  ( ordu kadısı ve Divan üyeliği) vaat edildi. Bu feci adam, bir makam uğruna kendi öz babasını zehirlemeye razı oldu. Bu hayırsız evlat babasının reçeline zehir koyup tüyler ürpertici suikastı gerçekleştirdi. Hiçbir şeyden habersiz ihtiyar paşa siyasi ihtiraslar uğruna şehit edildi.

     Bu hain evladın akıbeti de nesillerin ibretine şöyle sunuluyor.

     “ Hakkın yerini bulma zamanı gelmiştir. Eskiden beri rakı içmeye alışık olan bu kişinin bir kış gecesi ocak kenarında elbisesi tutuşuyor, sarhoş olarak rakı şişesini su sanıp elbisesine dökünce yağ dökülmüş gibi alevlenip içinde cayır cayır yanarak helak oluyor. Alçalmış bedbaht insanın bu akıbeti İBRET OLA. (Cemal Kutay-Bilinmeyen Tarihimiz-Sayfa:370)

      Siyaset sanıldığı kadar masum değildir. Siyasi rekabet hasımlığa vardırılırsa çok tehlikeli olur. İntikam alınmadan sakinleşilmez. İftira, karalama, tehditle başlar; kışkırtıcılık, komplo ve suikastlara kadar uzanır.

      Rahmetli Menderes’in (halka rağmen) idam edilmesi, Özal’ın zehirlenerek yavaş yavaş ölümü soluması,  Yazıcıoğlu’nun Maraş dağlarının puslu havasında suikaste kurban gitmesi. Ve onlarca faili meçhul cinayetin işlendiği günler herkesin belleğinde.

       Geçmişe bakarak bugünü değerlendirmek gerek. On yıl öncesinin Türkiyesi dün gibi aklımızda. Dindarların hak ve hukukunun ayaklar altına alındığı zamanları yaşadık. Putlaştırılmış bir Lâiklik uğruna partiler kapatıldı. İrtica bahanesiyle inançlı insanlar çirkef yakıştırmalarla yaftalalandı. Rejim bahane edilerek nice hayatlar söndürüldü, ümitler karartıldı.

         Fiziksel ve psikolojik baskılara maruz kalan, üniversite kapılarından geri çevrildiği için tahsilini tamamlayamayan başörtülü evlatlarımızın dramatik öykülerini duymayan kaldı mı? Bir zamanlar milletvekili seçilen bir bayanın –başörtülü meclise geldi diye- c.başsavcısı tarafından evine baskın yapıldı. Milletvekili hanımın hakkı hukuku çiğnendi. Zamanın başbakanı eliyle işaret ederek “ Çıkarın bunu dışarı, burası devlete meydan okuma yeri değildir.” diyerek hak tanımazlığın, azgınlığın, şiddetin en katısı uygulandı. Şimdi herkes her yerde -kamuda, mecliste- özgür. Bugün hayal bile edilemeyen yüzlerce sorun çözüldü. Binlerce canın toprağa düşmesine sebep olan terör ve kürt sorunu da çözülme yolunda. On iki yıl önce uçurumun kenarında olan ülkemiz bugün dünyanın on yedinci büyük ekonomisine sahip.

        Tüm bu sorunlar tehditlere, çelmelere, engellemelere rağmen dirayeti, liyakati, sabrı ve cesareti tartışılmaz olan bir lider tarafından gerçekleştirildi. Erdoğan’ın milli ve dini değerlere bağlı oluşu halkın güven ve takdirini kazandırdı.

        Tarafsız kalmak tavır koymamak mümkün değil. Seçime giderken milletimizin çoğunluğu basiret gözüyle gidişatı seyrediyor, sağduyusuyla olayları değerlendiriyor. Suriye’de, Irak’ta, Mısır’da olanların bizde de yapılıp ülkemizi –iç ve dış düşmanların- bir kaosa sürükleme niyetlerini seziyor. Müslüman kimliğini ortaya koyarak ilk defa dik duran bir liderin ABD’yi, İsrail’i kızdırdığı biliniyor.

        Lâkin ülkemizde din eğitim ve öğretimi önündeki tüm engelleri kaldıran dindar bir başbakana, dini bir cemaatin “siyasi bir seferberlik” ilan etmesine halkımız kızıyor. Ve başbakanın yolsuzluk yapanlara, hırsızlara göz yuman bir lider olarak takdim edilmesini hazmedemiyor. “İktidar çevresine sızan hırsız ve yağmacıların (varsa) bizzat başbakan tarafından temizleneceğine inanıyor.

        Peygamberimiz (SAV) ve sahabi hayatını en güzel biçimde anlatan, insanların saygı ve takdirini kazanan bir hoca efendiye hiddetle beddua için ellerini semaya kaldırması yakıştırılmıyor. (Keşke o görüntüler ortaya çıkmasaydı) “Dinler arası diyalog” diyerek papalara, rahiplere, hahamlara gösterilen “hoşgörünün” ülkenin yarısının sevgi ve güvenini kazanmış bir liderden niçin esirgendiği sorgulanıyor. Son derece yumuşak bir üsluba sahip olan ve çok kere “siyasetin dışında olduklarını” söyleyenlerin bugün –siyasi bir parti gibi- başbakana en ağır ve tahrik içerikli sözlerle hücum edip onu alaşağı etmeye uğraşılıyor olmasını halkımız kabullenemiyor. “İşin içinde bir iş var” deniyor. Taraflar arasında saflar ayrılmış, konuşmalar öfke yüklü, inanın selamlaşma bile içten değil. Bu kadar kısa sürede bu öfke ve nefret birikimi nasıl oluştu insan hayret ediyor. Başbakan, Türkiye düşmanlarıyla el ele verilip kardeş bildiklerinin ihanet içinde olduklarını söylüyor. Elbet vardır bir bildiği. Çünkü tarih bunun örnekleriyle dolu.

       Roma İmparatoru Sezar, düzenlenen bir suikast neticesi düşmanlarının saldırısına uğramıştı.

       Sezara yapılan suikastte, imparatorun düşmanlarıyla işbirliği yapmış olan can dost, sadık yakını olarak bildiği Brütüs de vardır. Sezar saldırganlar arasında kendine ihanet eden Brütüs’ü de görünce şu ünlü sözünü söyler ve vücudunu düşman hançerlerine teslim eder. “ Sen de mi Brütüs, sen de mi?” (Bilinmeyen Tarihimiz Sayfa:109)

       “Bir de bu badireyi atlatabilsek” dediğimiz birçok badire (musibet) atlatıldı. Hayırlısıyla bu badireyi (musibeti) de atlatırız. Ülkemiz istikrarla yoluna devam eder. 30 Mart’ta milletin hakemliğine başvurulacak. Herkes hak ettiğiyle yüzleşecek. Pir Sultan Abdal’ın dediği gibi;

        “Sen Hakkı yabanda arama sakın  

          Kalbin pak ise Hak sana yakın”

   

 

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

KUR’ANSIZ HİDAYET OLMAZ
22 Mart 2024 08:08

KENDİMLE (HASBİHAL’İM) SÖYLEŞİM
19 Şubat 2024 08:08

NEDİR BU SİGARA?
06 Şubat 2024 08:08

UMRE’DE ŞEKİL-SİMGE ve SEMBOLLER
16 Ocak 2024 08:08

KUR’AN AYETLERİNE GÖRE YAHUDİ KARAKTERİ
26 Aralık 2023 08:08

ZALİMİN MERHAMETE GELMESİNİ BEKLEMEK
29 Ekim 2023 08:08

KORKU – ÜMİT VE TEDBİR ÜZERİNE
26 Eylul 2023 08:08

ZAMANE
03 Eylul 2023 08:08

İMAN ESKİR Mİ?
01 Ağustos 2023 08:08

VATAN ve MUKADDESAT
10 Temmuz 2023 08:08

OYUMU KİME VERSEM ACABA
30 Nisan 2023 08:08

HARAMLARIN HÜCUMU
24 Mart 2023 08:08

İNSAN KENDİNE MÂLİK MİDİR?
20 Şubat 2023 08:08

MÜMİN VE İNANÇSIZA GÖRE ÖZGÜRLÜK
12 Ocak 2023 08:08

KÖYÜM KETENLİYE ZİYARETİM
14 Aralık 2022 08:08

İLAHİ KANUNLAR VE AKIL
20 Kasım 2022 08:08

MÂNİ-DAR SÖZLER
19 Eylul 2022 08:08

KUR’ANI UNUTMANIN AĞIR VEBALİ
29 Ağustos 2022 08:08

KUR’AN’A GÖRE ÜÇ SINIF MÜSLÜMAN
31 Temmuz 2022 08:08

15 TEMMUZ ANISINA
14 Temmuz 2022 08:08

KUR’AN-I KERİM’İN ÜSTÜNLÜĞÜ
20 Nisan 2022 08:08

KUR’ANIN ŞİFA GÜCÜ
20 Mart 2022 08:08

KUR’ANI ANLATAN AYET MEALLERİ
17 Şubat 2022 08:08

KUR’AN’A VARİS OLMAK
24 Ocak 2022 08:08

İBRET ALMA MEKÂNI-HASTANELER
01 Ocak 2022 08:08

MÜ’MİNİN HAYATINDA KUR’ANIN YERİ
18 Temmuz 2021 08:08

KUR’AN MUCİZESİ
03 Haziran 2021 08:08

HİRA DAĞI VE VAHİY NURU
02 Nisan 2021 08:08

GEÇMİŞİ UNUTMA(MA)K
20 Şubat 2021 08:08

İSLÂM DÜŞMANLARININ KÖTÜ SIFATLARI
29 Ocak 2021 08:08

NİÇİN MÜSLÜMAN-TÜRK DÜŞMANLIĞI
25 Aralık 2020 08:08

GAFLET VE TEFEKKÜR
03 Kasım 2020 08:08

AKRABALIK VE SILA-İ RAHİM
05 Ekim 2020 08:08

KARDEŞLİK BAŞTACIMIZ OLSUN
11 Ağustos 2020 08:08

KARDEŞLİK BAŞTACIMIZ OLSUN
09 Temmuz 2020 08:08

MEĞER BİZ YAŞLANMIŞIZ
09 Temmuz 2020 08:08

BUNU DA GÖRDÜK RABBİM
09 Temmuz 2020 08:08

ACI HADİSELER
09 Temmuz 2020 08:08

BİR NEFES İKİ NİMET (TEFEKKÜR)
09 Temmuz 2020 08:08

SÂDİ-Î ŞÎRAZİ’DEN ÖZLÜ SÖZLER
09 Temmuz 2020 08:08

MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ, MANEVİ DEĞERLERİMİZ
09 Temmuz 2020 08:08

RAMAZAN VE HUCÛRAT SÛRESİ
09 Temmuz 2020 08:08

İLÇEMİZDEKİ SEÇİM ÇALIŞMALARI ÜZERİNE..
09 Temmuz 2020 08:08

KARA HABER DUYULUNCA
09 Temmuz 2020 08:08

SONUÇLAR HAYIRLI OLSUN
09 Temmuz 2020 08:08

KUTLU DOĞUM ? 20 NİSAN 571
09 Temmuz 2020 08:08

GÜVEN İÇİNDE YAŞAMAK
09 Temmuz 2020 08:08

TİTANİK VE AYSBERG
09 Temmuz 2020 08:08

RAHMET AYLARI VE SOSYAL HASTALIKLARIMIZ.
09 Temmuz 2020 08:08

BAŞKALARINI KEDERLENDİRMEK
09 Temmuz 2020 08:08

? BARIŞ ELÇİSİ ? OLMAK
09 Temmuz 2020 08:08

KUR?AN, ORUÇ ve RAMAZAN
09 Temmuz 2020 08:08

İKTİSAT, İSRAF VE ORUÇ
09 Temmuz 2020 08:08

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ
09 Temmuz 2020 08:08

?SÖZ?
09 Temmuz 2020 08:08

YİTİĞİMİZ ; BARIŞ VE HUZUR
09 Temmuz 2020 08:08

?NUR? VE ?KİR?
09 Temmuz 2020 08:08

HAK ARARKEN HAKLANMAK
09 Temmuz 2020 08:08

FORD?UN ? T ? MODELİ VE POLİTİKA
09 Temmuz 2020 08:08

SEÇKİNLERDEN HOŞGÖRÜ ÖRNEKLERİ
09 Temmuz 2020 08:08

AFİYET, MÛSİBET VE SABIR
09 Temmuz 2020 08:08

SİYASİ AHLAK VE REFERANDUM
09 Temmuz 2020 08:08

RAMAZANA VEDA EDERKEN
09 Temmuz 2020 08:08

MUKADDES YUVA, AİLE VE BOŞANMALAR
09 Temmuz 2020 08:08

DİNİ BAYRAMLARIN FARKI
09 Temmuz 2020 08:08

HİCRİ VE MİLADİ YILBAŞI ÜZERİNE
09 Temmuz 2020 08:08

BİR İHTİYARLIR ŞİİRİ
09 Temmuz 2020 08:08

? DOST? SEÇİMİ VE DOST?LUK
09 Temmuz 2020 08:08

ÖLÜMÜ HATIRDA TUTMAK ( RABITA-Î MEVT )
09 Temmuz 2020 08:08

KUTLU DOĞUM ? 20 NİSAN 571
09 Temmuz 2020 08:08

RESSAMIN RESMİ VE SİYASİ TABLO
09 Temmuz 2020 08:08

KEM -ÂLÂT ? KEMÂLÂT
09 Temmuz 2020 08:08

AYLARIN SULTANI HOŞ GELDİN
09 Temmuz 2020 08:08

AĞLAMA - GÜLME
09 Temmuz 2020 08:08

ÖLÜMÜ HATIRLATAN ABİDELER : KABRİSTANLAR
09 Temmuz 2020 08:08

YOLCUDAN KALAN ?İZ?LER
09 Temmuz 2020 08:08

İNSANOĞLUNUN HAYAT SERÜVENİ
09 Temmuz 2020 08:08

1926 ŞUBAT SOĞUKLARI, ACI HATIRALAR VE HATIRLATMALAR
09 Temmuz 2020 08:08

GÜLE GÜLE ?BEYAZ RAHMET?
09 Temmuz 2020 08:08

BEREKET
09 Temmuz 2020 08:08

BİR BELDENİN ?KETENLİ?NİN- YÂD?I
09 Temmuz 2020 08:08

NİMET ? KÜFRAN ?I NİMET ? NİMET ŞİNASLIK
09 Temmuz 2020 08:08

GURBET - SILA VE BAYRAMLAR
09 Temmuz 2020 08:08

BİR ÖLÜM HABERİ
09 Temmuz 2020 08:08

KURBAN VE BAYRAMIN ARDINDAN
09 Temmuz 2020 08:08

ZULÜM VE ARŞİMET?İN KALDIRACI
09 Temmuz 2020 08:08

HARAMLARDA HAYIR YOK
09 Temmuz 2020 08:08

NEFSİMLE RESTLEŞME
09 Temmuz 2020 08:08

GEÇİMLİ OLMAK ÇOK MU ZOR?
09 Temmuz 2020 08:08

HASTANELERDE ÖLÜM VE İHMAL EDİLEN TELKİN
09 Temmuz 2020 08:08

İKİ KUTSAL NİMETİM
09 Temmuz 2020 08:08

? EVDEN ÖNCE KOMŞU ?
09 Temmuz 2020 08:08

RAMAZAN?A DEĞER KATAN KELÂM-I KADİM
09 Temmuz 2020 08:08

KAZANMAK KAYBET(ME)MEK
09 Temmuz 2020 08:08

BİR ZALİM, BİR MAZLUM VE İBRETLİK AKIBETLERİ
09 Temmuz 2020 08:08

HÜVE-L BÂKİ
09 Temmuz 2020 08:08

DARGINLIKLARDA ?GIYBET?İN PAYI
09 Temmuz 2020 08:08

NİÇİN SOL EL İLE TOKALAŞMAYIZ?
09 Temmuz 2020 08:08

ÜCRETLİ - WC - UYGULAMASI KALDIRILMALI
09 Temmuz 2020 08:08

KİRLENMENİN FARKINDA OLMAK
09 Temmuz 2020 08:08

HUZUR NE(RE)LERDE ARANMALI
09 Temmuz 2020 08:08

NİKÂH ? DUA ? DÜĞÜN ? EVLENME VE BOŞANMALAR
09 Temmuz 2020 08:08

BİR MÜSLÜMAN YOK MU KURTARACAK?
09 Temmuz 2020 08:08

DOĞRU ?DİN BİLGİSİ? NEREDEN ALINMALI
09 Temmuz 2020 08:08

EMANET-GÜVEN VE KARZ-I HASEN
09 Temmuz 2020 08:08

BEYAZ? DAN ?AK? MESAJLAR
09 Temmuz 2020 08:08

ANA - BABASI SAĞ OLAN EVLATLARA
09 Temmuz 2020 08:08

EVLADI OLAN ANA-BABALARA
09 Temmuz 2020 08:08

BULUTTAN RAHMET YAĞAR, TAŞLAR İSTİFADE ETMEZ
09 Temmuz 2020 08:08

BU ?GÜN?Ü ?DÜN? LE BERABER DÜŞÜNMEK
09 Temmuz 2020 08:08

FARKLILIKLARIN FARKINDA OLMAK
09 Temmuz 2020 08:08

İSTİAZE-ŞEYTAN ve MUAVVİZETEYN
09 Temmuz 2020 08:08

RABBİ TEMMİN BİL HAYR
09 Temmuz 2020 08:08

ES-SELÂM-KAB’LEL KELÂM (ÖNCE SELÂM, SONRA KELÂM)
09 Temmuz 2020 08:08

KIRK YILLIK KÂNÎ, OLUR MU YANİ
09 Temmuz 2020 08:08

SON KALE TÜRKİYE
09 Temmuz 2020 08:08

TUZAK VE NASİHAT
09 Temmuz 2020 08:08

GÖNÜLSÜZ YOL
09 Temmuz 2020 08:08

ERZEL-İ ÖMÜR (ÖMRÜN EN ZOR ÇAĞI)
09 Temmuz 2020 08:08

İSLAMDA FİTNE KAPISININ AÇILDIĞI GÜN (16 Haziran 656)
09 Temmuz 2020 08:08

BUGÜN DE TIPKI DÜNKÜ GİBİ
09 Temmuz 2020 08:08

KAR ŞİİRİ - “KAR”LA SÖYLEŞİ –
09 Temmuz 2020 08:08

KIŞ MEVSİMİ ÜZERİNE - HASBİHAL –
09 Temmuz 2020 08:08

HERKESİN DİKİLİ BİR FİDANI OLSUN
09 Temmuz 2020 08:08

TEVHİD
09 Temmuz 2020 08:08

TAĞUT (SAHTE İLAHLAR)
09 Temmuz 2020 08:08

GÖKTE VE YERDEKİ İŞLENEN İLK GÜNAH -HASET-
09 Temmuz 2020 08:08

TEMENNİ’Lİ MISRALAR
09 Temmuz 2020 08:08

KUR’AN KISSALARI – TUĞYAN VE TUFAN
09 Temmuz 2020 08:08

ÇALIŞMAK BİZDEN, VERMEK ALLAH’TAN
09 Temmuz 2020 08:08

UNUT(TUR)ULAN MİLLİ İDEALLER
09 Temmuz 2020 08:08

Tüm Yazılar