Asgari ücret ile ilgili son dakika gelişmesi.

, 19 Kasım 2022 23:01

Asgari ücret zammı ile ilgili oran verildi. Asgari ücrette 2023 yılı zammı ile ilgili hesaplamalar ve tahminlerde yapıld

Asgari ücret ile ilgili son dakika gelişmesi.

Asgari ücret ile ilgili son dakika gelişmesi. Asgari ücret zammı ile ilgili oran verildi. Asgari ücrette 2023 yılı zammı ile ilgili hesaplamalar ve tahminlerde yapıldı. Uzmanlara göre yıl sonunda yüzde 35'i bulan bir enflasyon farkı ortaya çıkacak. Enflasyon farklı ve refah yapı göz önüne alındığında asgari ücrete yüzde 40 veya yüzde 45 oranında zam yapılacağı öngörülüyor. Öte yandan Asgari ücret görüşmeleri öncesinde işverenler “Elimizi taşın altına koyacağız” dedi. TİSK ve MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “İşçilerimizin, işçi sendikalarımızın, işçi konfederasyonlarının memnun olmadığı, işletmelerimizde huzursuzluğun olduğu bir durumu arzu etmiyoruz” dedi. İşte asgari ücret ile ilgili merak edilen tüm detaylar...
Aralık ayı içinde başlayacak olan asgari ücret görüşmeleri öncesinde işverenlerden “Biz yine elimizi taşın altına koyacağız” mesajı geldi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, işçi-işveren ve kamuyla birlikte üçlü imzayla asgari ücreti belirlemeyi amaçladıklarını vurguladı.
   
Akkol, MESS tarafından düzenlenen “İş Güvenliğinin Yıldızları Ödül Töreni”nde konuştu. Konuşmasının bir bölümünde asgari ücretle ilgili gelişmelere değinen Akkol şöyle konuştu: “Son üç Asgari Ücret artışında işçi, işveren ve hükümet olarak kararın altına üçlü imza attık. Bu hem işveren hem işçi hem de hükümet tarafı razı demek. Biz yine elimizi taşın altına koyacağız. Yine üçlü imza ile bu süreci sonuçlandırmak istiyoruz.
   
İşçilerimizin, işçi sendikalarımızın, işçi konfederasyonlarının memnun olmadığı, işletmelerimizde huzursuzluğun olduğu bir durumu arzu etmiyoruz. Bununla birlikte işverenlerin ağır maliyetler altında ezildiği bir durumu da istemiyoruz. Dengeli bir asgari ücret konusunda yine hem işçi konfederasyonlarımızla hem devletimizle çalışmaya gayret göstereceğiz.”
   
DİJİTAL PROJELER İş sağlığı ve güvenliği alanında yaptıkları çalışmaları da anlatan Akkol, birçok farklı projenin uygulamaya girdiğini belirtti. Akkol, “Mesela bir çalışan baret takılması gereken yere baretsiz girmek istediğinde yapay zekâ bunu tespit ediyor ve gerekli uyarıları yapıyor. Maske takılması gereken bir yer var ama çalışan maske takmamış ya da İSG kıyafeti giyilmesi gereken yerde bu kıyafet giyilmemiş.
   
Teknoloji yardımıyla bunların önüne geçiliyor ve olası kazaların önüne geçiliyor. Bir işletmenin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki risklerini en iyi orada çalışanlar bilir. Buradan hareketle bir cep telefonu uygulaması ile çalışan kendi çalışma alanındaki riskleri fotoğraf veya video ile yöneticilerine raporlayabiliyor” diye konuştu.
   
Akkol, İSG konusunda farkındalığı artırmak için düzenledikleri ödül programı sayesinde bugüne kadar bin ikiyüzün üzerinde proje ve 160 bin çalışana ulaşıldığını da sözlerini ekledi.
   
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için başlatılan anket çalışması ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun da toplanacağı tarihleri elli oldu. Asgari ücretin belirlenecek açıklanacağı toplantı 7, 8 ya da 9 Aralık'ta ilk toplantısını yapacak.
   
Türk-İş, TİSK ve hükümet temsilcilerinden bulunan 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4 farklı toplantı yapacak.
   
Bu toplantılarda, bakanlığın işçi ve işverenin katılımıyla gerçekleştirdiği anket, yeni asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir madde olacakken en kritik veri yıl sonu enflasyon rakamları olacak.
   
ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA 3 GÜÇLÜ SENARYO Hükümet kanadından gelen açıklamalar asgari ücret zammında enflasyon + refah payı olacağı şekilde yorumlanırken uzmanlar 3 farklı hesap üzerinde duruyor.2021 yılında 2 bin 825 TL olan asgari ücret kümülatif olarak yıl içinde yüzde 94,6 oranında artırılarak Temmuz ayında 5500 TL'ye yükseltilmişti.
   
ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 40 VEYA 45 ZAM BEKLENİYOR Uzmanlara göre yıl sonunda yüzde 35'i bulan bir enflasyon farkı ortaya çıkacak. Enflasyon farklı ve refah yapı göz önüne alındığında en güçlü iki ihtimal şu şekilde ortaya çıkıyor: Asgari ücrete yüzde 40 veya yüzde 45 zam
   
Bu oranlarda zam uygulandığında ise 2023 yılı asgari ücret şu şekilde ortaya çıkıyor.Asgari ücrete yüzde 40 zam: 7700 TLAsgari ücrete yüzde 45 zam: 7975 TL


ASGARİ ÜCRETTE PSİKOLOJİK SINIR 8 BİN TL Kimi uzmanlara göre ise şuan bu rakamları üzerinden bir düzeltme ile asgari ücret için psikolojik sınır olarak gösterilen 8 bin TL olarak uygulanacağı yönünde.Yeminli Mali Müşavir ve Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, konuyla ilgili gazetevatan.com’a özel açıklamalarda bulundu.
   
2022 sonu itibarıyla 2 bin 825 TL olan asgari ücretin enflasyonun yüzde 30 olmasına rağmen yüzde 50'lilik bir artışla 4 bin 253 TL'ye çıkarıldığını hatırlatan Yeminli Mali Müşavir ve Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, asgari ücretin enflasyondan yüzde 16’lık fazla bir tutar ile yeniden belirlendiğini söyledi.
   
Yapılan zamla birlikte ‘İstihdamda herhangi bir sıkıntı yaşanır mı, istihdamda düşüş olur mu gibi?’ soruların akıllara geldiğini fakat bunları gerçek dışı olduğunun anlaşıldığını belirten Bayram, “Normalde senede bir defa verilen asgari ücretin temmuz ayında yeniden belirlenmesi gereği hasıl oldu. Normal şartlarda asgari ücrette kanuna göre en fazla iki yılda bir belirlenme şartı var. Burada işçi tarafı, işveren tarafı ve devlet tarafı var.
   
Bir komiser görevi gören Bakan Bey’in çağrısı ile beraber asgari ücret tespit komisyonu tekrar toplandı ve o dönemim şartlarına göre bir tutar belirlendi. Temmuz ayında belirlenen tutarda normal şartlarda enflasyon yüzde 42.35 iken yüzde 30'luk bir artış yapıldı. Bu da 4 bin 253 TL'nin 5 bin 500 TL'ye gelmesini sağladı” dedi.
   
“12 PUANLIK BİR FARK VAR” Bayram, o dönemde enflasyondan alınmayan farkın yüzde 12 olduğunu hatırlatarak, “Yüzde 12 enflasyonda daha düşük bir değerleme yapıldı. Ama Sayın Cumhurbaşkanı o dönemde ‘bunun bir ara zam olduğunu, asıl zammın sene başında yapılacağını’ belirtti. Fakat bu 5 bin 500 TL artışla beraberde yine işverenlere de ekstra maliyet olduğu için; bütün maaşlardaki asgari ücretli kadar kısmın gelir vergisi kaldırıldı ama hala sigorta pirimi devam ediyor.
   
Şimdi ise; sene sonu itibarıyla aylık enflasyon tahminleri açıklandı. Ekim ayı enflasyon oranı yüzde 85 oldu. Yıllık bazda ise yüzde 57 artmış oldu. Daha önce dediğimiz gibi asgari ücretlinin sene ortasında almadığı 12 puanlık bir fark vardı. Onu bir kenara koyarsak, sene sonu itibarıyla bir enflasyon beklentisi var. Merkez Bankası beklenti anketine göre yüzde 65 olarak açıklandı” açıklamasında bulundu.
“ENFLASYON DÜŞÜK GELEBİLİR” Zam oranlarının belli olması için önümüzde iki ay daha olduğunu belirten Bayram, “Ekimde zaten enflasyon yüksek geldi. Kasımda da yüksek gelmesi bekleniyor ama aralık ayında bir önceki döneme göre; enerji fiyatlarındaki baz etkisinden dolayı, bir önceki aralık ayında yüzde 13 olan enflasyon oranı, muhtemelen burada hayli düşük gelecek. Bununla beraber düşüşe girecek ve önümüzdeki ocak ve şubat ayında enflasyonda ciddi bir azalış yaşanacak” tespitinde bulundu.

   
“9-10 BİN TL SPEKİLASYON” Piyasada 9 bin 500 TL ve 10 bin TL seviyelerinin gerçeği yansıtmadığına dikkati çeken Bayram, “8 bin seviyeleri normal ama piyasada yapılan tahminler; yani 9 bin 500 TL, 10 bin TL seviyeleri gerçeği yansıtmıyor. Bu açıklamaların amacı piyasayı manipüle etmektir. Çünkü işverenlerin bunun maliyetini kaldırma durumu yok.
   
İşverenlerin yüzde 80'i, asgari ücretli olarak 100 kişi ve altında işçi çalıştırıyor. Bu nedenle yapılacak zammın küçük şirketler üzerinde yük oluşturmayacak seviyede olacağını öngörüyoruz. Sonuç olarak ocak ayı itibarıyla ciddi bir zam yapılacağını bunun ise; yüzde 45 ila 50 arasında bir zam olacağını öngörüyorum” dedi.

, 19 Kasım 2022 23:01

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Çumra'da akrabalar arasında  çıkan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.

Çumra'da akrabalar arasında çıkan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.

12. sınıflarda işlenen integral konusu müfredattan çıkarıldı

12. sınıflarda işlenen integral konusu müfredattan çıkarıldı

Yüz Serumu

Yüz Serumu

Santrifüjler Nedir, Ne İşe Yarar?

Santrifüjler Nedir, Ne İşe Yarar?

DOÇ. DR. RAMAZAN GÜNDÜZ SEHAL BİLİM SÖYLEŞİLERİ ETKİNLİĞİNDE ÖĞRENCİLER İLE BULUŞTU

DOÇ. DR. RAMAZAN GÜNDÜZ SEHAL BİLİM SÖYLEŞİLERİ ETKİNLİĞİNDE ÖĞRENCİLER İLE BULUŞTU

Trafik kazasında şehit olan polis memuru Emrah Büke Konya'da toprağa verildi

Trafik kazasında şehit olan polis memuru Emrah Büke Konya'da toprağa verildi

BAŞKAN ALTAY ÖRNEK DAVRANIŞIYLA SOSYAL MEDYADA BÜYÜK BEĞENİ TOPLAYAN LİSELİ GENÇLE BULUŞTU

BAŞKAN ALTAY ÖRNEK DAVRANIŞIYLA SOSYAL MEDYADA BÜYÜK BEĞENİ TOPLAYAN LİSELİ GENÇLE BULUŞTU

SEYDİŞEHİR ATATÜRK İLKOKULUNDA KÜLTÜR SANAT RÜZGARI ESTİ

SEYDİŞEHİR ATATÜRK İLKOKULUNDA KÜLTÜR SANAT RÜZGARI ESTİ

Konya Şekerin  tesislerinde üretilen süt ve süt ürünleri 15 ülkeye ihraç ediliyor

Konya Şekerin tesislerinde üretilen süt ve süt ürünleri 15 ülkeye ihraç ediliyor

Milli Eğitim Bakanlığı Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Tavuk etine ihracat yasağı geldi!

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Tavuk etine ihracat yasağı geldi!

İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü

İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü

Şehit polis Emrah Büke son yolculuğuna uğurlandı

Şehit polis Emrah Büke son yolculuğuna uğurlandı

Türkiye'de her yıl 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor

Türkiye'de her yıl 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor

HATAY - Cami önünde silahlı saldırıya uğrayan imam hayatını kaybetti

HATAY - Cami önünde silahlı saldırıya uğrayan imam hayatını kaybetti

Kamu araçlarında tasfiye başlıyor: 1500 araç satılacak!

Kamu araçlarında tasfiye başlıyor: 1500 araç satılacak!

IBAN'ını başkasına kullandıranlar dikkat! Hapis cezası riski

IBAN'ını başkasına kullandıranlar dikkat! Hapis cezası riski

Bireysel Emeklilik dönemi sisteminde yeni dönem 1 temmuzda başlıyor! İçerdeki paralarını alabilecek

Bireysel Emeklilik dönemi sisteminde yeni dönem 1 temmuzda başlıyor! İçerdeki paralarını alabilecek

Mutfak Şefi

Mutfak Şefi

Kolay Kredi Veren Bankalar

Kolay Kredi Veren Bankalar

Kedi Kumu Ürünleri

Kedi Kumu Ürünleri

Mehmet Şimşek: Kamuda tasarruf 2024'ün ikinci yarısında güçlü bir şekilde devreye girmiş olacak

Mehmet Şimşek: Kamuda tasarruf 2024'ün ikinci yarısında güçlü bir şekilde devreye girmiş olacak

2024 Güneş Paneli Modelleri

2024 Güneş Paneli Modelleri

Kral döner Hatay soslu dürüm artık Seydişehir’de

Kral döner Hatay soslu dürüm artık Seydişehir’de

36 bin sözleşmeli sağlık personeli  alınacak.

36 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak.

Konya Fide'de yeni sezon satışları başladı.

Konya Fide'de yeni sezon satışları başladı.

HAFTANIN HUTBESİ ;HER İŞİN BİR AHLAKI VARDIR

HAFTANIN HUTBESİ ;HER İŞİN BİR AHLAKI VARDIR

Konyalı trafik polisi Emrah Büke kazada şehit oldu

Konyalı trafik polisi Emrah Büke kazada şehit oldu

SEYDİŞEHİRDE   TRAKTÖR  DEVRİLDİ  1  KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

SEYDİŞEHİRDE TRAKTÖR DEVRİLDİ 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi

TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi

Kauçuk Parça İmalatı

Kauçuk Parça İmalatı

Kadınlar Günü Hediyesi

Kadınlar Günü Hediyesi

Hobi Sanat Malzemeleri

Hobi Sanat Malzemeleri

Konya en çok ceza yiyen 2'nci il! Bize ne yediriyorlar?

Konya en çok ceza yiyen 2'nci il! Bize ne yediriyorlar?

Fahiş fiyat ile mücadele kapsamındaki cezalar 10 kata kadar artırılacak.

Fahiş fiyat ile mücadele kapsamındaki cezalar 10 kata kadar artırılacak.

Akkisse de  Yağmur için Kurbanlar kesildi yağmur duası yapıldı

Akkisse de Yağmur için Kurbanlar kesildi yağmur duası yapıldı

Konya'da tefecilik operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Konya'da tefecilik operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Konya'da cinsel taciz iddiasıyla bir öğretmen tutuklandı

Konya'da cinsel taciz iddiasıyla bir öğretmen tutuklandı

Konya'da Yeniden Refah Partili belediye başkanı, partisinden istifa etti

Konya'da Yeniden Refah Partili belediye başkanı, partisinden istifa etti

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı