Cumhurbaşkanı kararlarıyla sigara ve bazı cep telefonlarına yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları yeniden düzenlendi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre sigaralarda ÖTV oranı yüzde 50’den yüzde 45’e düşürüldü; buna karşılık maktu ve asgari maktu vergi tutarları artırıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre yapılan değişiklikte amaç, vergi gelirlerinde kayıp yaşanmadan vergi yapısının yeniden dengelenmesi, sigaranın maliyetlerinden kaynaklı fiyat artışlarının enflasyona etkisinin sınırlandırılması ve mali disiplinin korunması olarak açıklandı.
Cep telefonları için yapılan ikinci düzenlemeyle, ÖTV oranlarına esas matrah limitleri yeniden belirlendi. Buna göre matrahı 4 bin 500 lira ve altındaki telefonlarda ÖTV oranı yüzde 25, 4 bin 500 ile 9 bin lira arasındaki telefonlarda yüzde 40, bu tutarın üzerindekilerde ise yüzde 50 olarak uygulanacak.
Bakanlık, düzenlemeyle yerli cep telefonu üretiminin desteklenmesinin ve bazı modellerin fiyatlarına indirimin yansıyabileceğinin öngörüldüğünü duyurdu.
Kaynak:Anadolu Ajansı

