banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

1988 yılında Almanya’ya öğretmen olarak tayin edildim. Nürnberg’deki Sigena Gymnasium’da öğretmenliğe başladım. eşimi ve çocuklarımı getirtmek için ev arıyorum. 1970’lerde Almanya’ya gitmiş hemşerim Abdullah Amca da bana yardım etmek için gayret ediyor. Bir semte gitmek için metroya bindik, oradan hafif metroya geçeceğiz. Metro istasyonunda caddeye çıkmak için üç kat merdiven çıktık. Üç kat metro yapılmış.

-Abdullah Amca, helal olsun adamlara. Üç kat yol yapmışlar, diyecek oldum.

Abdullah Amca açtı ağzını, yumdu gözünü, beni azarladı:

-Yeğenim, ne bu sendeki Alman hayranlığı! Ben geldiğimde bunların hiçbiri yoktu. Türkiye’den geldik sonra biz yaptık bunları.

-Sana da helal olsun Abdullah Amca ama mühendislik bilgisi önemli. Adamlarda mühendis var, kafa var.

Alman teknolojisi, gelişmişliği, dakikliği, çalışma disiplini üzerine epeyce sohbet ettik.


Ramazanın başında bir dizi başarı, zekâ gelişimi, sınav stresi yenme konferansı vermek üzere Ankara’ya davet edildim. 

Çantayı alıp yola çıktım. 

Gaziosmanpaşa’daki Kazımkarabekir metro istasyonundan Mecidiyeköy’e gittim. Oradan metrobüse binip Söğütlüçeşme tren istasyonuna ulaşacağım.

Mecidiyeköy’de indim, metrobüse çıkıncaya kadar beş kat merdiven çıktım. Engelliler için asansör de var. Almanların asansörü yoktu. 


Bizim metro yolları Almanlarınkinden çok daha derin, daha yeni ve dakik.

Bir defasında Frankfurt’tan Nürnberg’e gelen hızlı tren 5 dakika gecikmiş ve ben de sevinmiştim; Almanların treni de gecikiyor diye.

Bizimkiler de aynı dakiklikle hareket ediyorlar.

Söğütlüçeşme’den yüksek hızlı trene bindim, yaklaşık beş saat içinde Ankara tren istasyonuna ulaştım. Tren tam zamanında kalktı, 4.5 saatte Ankara’ya ulaştı.

Her istasyona saat kaçta ulaşılacağı vagonun içindeki ekranlarda görülüyor. Vagonlar oldukça konforlu ve rahat. Koltuğumda bilgisayarımı şarza takıp çalıştım, kitabımı çıkarıp okudum. 

Ankara konferansından sonra “Başarıya Götüren Yol”u anlatmak üzere  Konya yoluna düştüm. Tabi yüksek hızlı trenle gideceğim.


Otobüs veya özel arabayla 3.5 saatte gidilen yolu 1 saat 50 dakikada aldık. Yüksek hızlı tren hem konforlu hem rahat hem dakik.

Konya İstanbul dönüşü 4 saat 27 dakika. Dakik, konforlu, rahat.

Paris, Londra, Münih metrolarında bulabileceğimiz her türlü lüks ve rahatlık bizde de var. 

Benim için Avrupa şehirlerinin imrenilecek bir tarafa kalmadı. 

Almanya’nın büyük şehirlerindeki alışveriş merkezleri fazlasıyla Türkiye’ye geldi. Her ürünü mağazalarda bulabiliyorsunuz. 

Çikolatanın envaı var. Almanya dönüşü Türkiye’deki dostlarımıza hediye için Ldyl, Aldi, Norton gibi mağazalardan ucuz çikolata alır, burada gönül almaya çalışırdım. 

Son 22 senede Türkiye çok önemli sıçramalar yaptı. Almanya, Fransa, İngiltere’de olmayan işler yaptık. 

İHA; SİHA, AKINCI taşıyan TCG Anadolu savaş gemisi yaptık. Türkiye bölgesinde kendi siyasetini kendisi belirliyor. Politikalarını belirlemek için Washington, Londra, Berlin’in ağzına bakmıyor.

CIA ve MOSSAD aparatı olan PKK’nın canına okuduk. İHA ve SİHA’lar terör örgütünün çanına ot tıkadı. İsrail’den İHA kiralayıp terörist avlayacağım diye ter döktüğümüz zamanlar çok geride kaldı. Karakol basan, yaylalarımızda sivil vatandaşlarımıza baskın verip öldüren, hendek kazıp özerklik naraları atan terör örgütü bitti, yürekli DİYARBAKIR ANNELERİ’nin “Evladımı istiyorum!” çağrıları teröristlerin soluğunu kesti.

Son 22 senede eğitime önem verildi. MEB bütçesi, MSB’nin bütçesini geçti. 70-80 kişilik sınıflar tarih oldu. Sınıf ortalaması OECD ülkeleri ortalamasından daha iyi.

Dünyadaki en çok okuyan ülkeler sıralamasında Türkiye 2022 yılında kişi başına düşen okuma süresinde ALMANYA, KANADA, İSPANYA, AMERİKA’yı geçti. 

Global English Editing’in tespitlerine göre en çok okuyan ülke Hindistan. Onu Tayland, Çin, Filipinler, Mısır, Çekya, İsveç, Fransa, Macaristan, Suudi Arabistan takip ediyor. Türkiye haftalık kişi başına 5 saat 54 dakika ile 18. sırada. 

Sadece TOGG yapmadık. AKINCI, KIZIL ELMA, yerli helikopter GÖKBEY, YERLİ MOTORLA UÇAN HÜRJET havalarda; Milli Muharebe Uçağı uçacak, yerli tank ALTAY arazide. 

Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan ile 15 Temmuz 2016’da darbe prangalarını kırdı ve Büyük Türkiye hedefine yürüyor. 

 Almanya’da imrendiğim şeyler, ülkemizde hayata geçti. Daha çok gayret edersek 21. yüz yıl Türkiye yüz yılı olacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147