BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ارى الدنيا ستؤذن بانطلاق
مشمرة على قدم وساق
فلا الدنيا بباقية لحى 
ولا الحى على الدنيا بباق

Eraddünyê setü'zinü bintılâkin,müşemmiraten
alâ kademin ve sâkin.
Feleddünyê bibâkiyetün li hayyin,velel hayyü ala ddünyê bibâkin.

(Şöyle) dünyaya bakıyorum da,dünya, paçalarını sıyırıp 
(çalısını çırpısını toplayıp yüce Allah'ın emri gelince)gidecek gibi.
(Doğrusu) dünya hiçbir canlı kimse(veya cansız bir şey )için bâki kalmayacağı gibi, dünyada da (yeryüzünde de) hiçbir canlı  kalmayacaktır.

Fani (ve geçici olan dünya)yı bâki( ve ebedi) ye ( yani ahirete) tercih eden bir kimseye İslam nazarında akıllı kimse denmez.
Akıllı kimse -mü'min olması şartıyla- baki ve ebedi olanı, geçici ve fani olana,tâatı ve ibadeti günaha ve ma'siyete,ilmi cehalete tercih edendir.
Mü'min olmayan kimsede meâd aklı yoktur ve ona akıllı denmez.

Ölen bir kimsenin malı mülkü ve dünyası elinden çıkıyor, aslında ölmeden önce tasarruf hakkı bitiyor ve şunu bunu filan kimseye, öbürünü falan kimseye verin dese bile onun söylediklerine pek aldırış edilmez.

Bir insanın mecazi ve geçici sahip olduğu dünya bir gün elinden çıkacağı gibi, tüm dünya da içindekilerle beraber bir gün yok olacaktır,yani kişi ölünce kıyameti ,bir asırdaki insanlar ölünce o asrın kıyameti, gökler yarılınca, yıldızlar dökülünce, güneş dürülünce ve dünyanın kimyası bozulunca da büyük kıyamet mutlaka vuku bulur.

Ey yüce Allah!  Bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize mtihan için yarattığın dünya'nın iç yüzünü, hakikatını bize göster,göster de dünyaya ve dünyalıklara aldanmayalım,dünyayı gözümüzde küçük eyle.ahireti kalblerimizde büyük eyle.
Rağbetimiz,zat'ın,rızan  cennetin, mübarek cemalin olsun.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

31  Ekim 2022 P.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.