BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

-DENEYİM PAYLAŞIMI  - 12 –

RAHMETLİ VALİ RECEP YAZICIOĞLU (1)

1990-1995 yılları arasında Aydın Sağlık Müdürlüğünde görev yaparken, rahmetli Vali Recep YAZICIOĞLU ile 90-92 yıllarında beraber çalışmak nasip oldu.

O nedenle de, Vali beyin çalışma şekli ve yöntemleri ile bazı uygulamalarına bizzat şahit oldum.  Zaman zaman bunlardan örnekler veya anekdotlar aktaracağım. Bu yazıma da 1 diye yazdım ki, sonraki yazılarımda 2,3… diye devam edeceğim.

Rahmetli Vali, Devletin yatırım programlarında yer alan hastane-sağlık ocağı-sağlık lojmanı-sağlık evi inşaatlarının çoğunluğunu, özellikle sağlık evi inşaatlarının tamamını müteahhitlere ihale etmez, Devlet-Vatandaş işbirliği ile, gerekli olan demir-çimento-tuğla vb. malzemeleri alıp, köy muhtarlığına teslim ederek, bir miktarda Özel İdare Müdürlüğü aracılığıyla para yardımı yaparak, yatırım programında olanın 10-15 katı inşaat başlatarak yapılmasını sağlardı.

Sağlık ocağı ve lojmanı gibi, biraz daha fazla para ve maliyet gerektiren işleri de, komple ihale etmek yerine, emanet usulü ihale yöntemiyle belirlenen limitler dahilinde ihale ederek bitirilmesini sağlardı. Parça parça ihale etmesinin amacını da, iyi yapmayan, savsaklayan ve işçiliğini beğenmediği inşaatların tümünün kötü bir şekilde yapılması yerine, kalan bölümlerinde müteahhidlerin değiştirilerek iyi bir bina yapılmasını sağlamak olduğunu ifade ederdi.

Bu şekilde devam eden inşaatlardan bir tanesi de, eski adıyla Çine-Damarası, sonradan ismi değiştirilen Çine-Altınova Sağlık Ocağı inşaatı idi.

Vali bey, zaman zaman ve sık sık bu şekilde yapılan Milli Eğitim, Sağlık ve diğer yatırımları kontrol ve köylülerin sorun ve isteklerini yerinde görüp dinlemek için, bazen tek başına, bazen de Daire Müdürleriyle birlikte gider, inşaatları kontrol eder, muhtar ve köylüleri dinler gelirdi.

Bunu yaparken de, genelde bir yerleşim yerindeki veya ilçede ki ziyareti yapıp dönmek yerine, İlçe Kaymakamı ve diğer Daire Müdürleriyle birlikte, mesai mefhumu gözetmeksizin, o ilçede ki tüm yatırımları görüp, kontrolünü yapıp, sorunları dinler ve ondan sonra İl merkezine dönerdi.

Aynı ilçe veya yerleşim yerine 2. veya 3. kez gelmenin zaman, araç, insan kaynağı ve yakıt israfı olacağını ifade eder ve buna bizim ülkemizin katlanacak zaman ve ekonomik gücününolmadığını ifade ederdi.

Altınova Sağlık Ocağının kaba inşaatı bitmiş durumdayken, bir seferinde oraya uğradığımız da, çatı kata çıkış alanının çok dar olduğunu gördü.

Müteahhide burayı niye bu kadar dar yaptığını sorduğunda, kontrol mühendisine söyledim, bu proje bakanlıktan onaylı tip proje, projenin dışına çıkma, çıkarsan inşaat bitince kabul edilmez dediğini söyledi.

Kontrol mühendisini çağırdı, omuzlarına basmasını söyledi. Mühendis ayakkabılarını çıkarmaya başladı. Bayındırlık Müdürü benim omuzlarıma bassın çıksın efendim dedi, hayır ayakkabılarıyla ve benim omuzlarıma basarak çıksın, batarsa benim elbiselerim batacak ve taşıyacak olan benim diye ısrar edince, mühendis Vali beyin omuzlarına ayakkabılarıyla bastı ve duvara yapıştı. Vali bey yavaş yavaş ayağa doğru yükseldi, mühendise çatıya çıkış yerine doğru kafa ve gövdesini denk getirmesini söyledi.

Vali bey yarıya kadar yükseldiğinde, mühendisin omuzları çıkış yerinde takılı kaldı. Vali bey yükseldikçe, mühendis Sayın Valim omuzlarım sığmıyor, girmiyor ve acıyor diye düşük tempo bir sesle seslendi.

Çatıya, sağlık ocağındaki fazla sedye, malzeme ve diğer eşyalar konacak, akıntı, yangın vs. olduğunda çıkılacak, inilecek. Senin çıkıp inemediğin yerden diğer insanlar ve malzeme nasıl sığacak ve inip çıkacaklar diye hiddetlenip kızdı.

Mühendisi omuzundan indirdi.  Mühendis, efendim tip proje böyle, Bayındırlık Bakanlığı projeyi hazırlayıp, Sağlık Bakanlığına sunmuş. Onlarda bu proje bizim ihtiyacımıza cevap verir diye onaylamışlar efendim deyince Vali Bey, Bakanlıklarda hazırlayıp onaylayanlarda senin gibi masa başı bürokratı, bizim insanımız ve devletimiz, ne çektiyse ve çekiyorsa sahaya inip, uygulamayı görmeyen masabaşı iş yapan bürokratlardan çekmektedir. İnisiyatif ve sorumluluk alıp bir çatıya çıkış yerini genişletme yapmamışsan, seninde onlardan bir farkın yok. En kısa zamanda bunun düzeltilmesini ve bundan sonraki projelerde böyle yapılmamasını, kontrol mühendisi ve Bayındırlık Müdürüne söyledi. Ceketini de kontrol mühendisine, kuru temizlemeci de temizletip, ütülettikten sonra kendisine getirmesini söyledi.

Denizli Valisiyken umulmadık bir trafik kazası sonucu vefat eden, bana göre ortadan kaldırılan Rahmetli Valimiz Recep YAZICIOĞLU’nun ‘’Ruhu şâd, mekânı cennet olsun…’’

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.