BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

تعود بسط الكف حتى لو أنه
ثناهالقبض لم تطعه أنامله
ولو لم يكن فى كفه غير روحه
لجاد بها فليتق الله ساءله

Teavvede bestalkeffi hattê lev ennehû,
sennêhê likabdin lem tutı'hü enêmiluhu,velev  lem yekün fî keffihî ğayra
rûhihî lecêde bihê felyettkillêhe sâiluhu.

İki avcunu ardına kadar açıp (cömertliğe) öyle alıştı ki,avucunu kapatmak istese bile parmakları(biz kapanmayız diye) ona uymazlar.(Adam o kadar cömert ki) avucunun içinde ruhu bile olsa (isteyenlere) verir,(onun için ey dilenciler ve sâiller) Allah'tan korkun ve böyle cömert bir adamdan bir şey istemeyin(çünkü avucunda ruhundan başka verecek bir şeyi kalmadı.)

Cömertlik Medhe mazhar bir haslettir,O'na salat ve selam olsun Rasulullah Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde bu konuda şöyle buyurmuştur :
 "Cömert kişi yüce Allah'a yakın cennete yakın cehennemden uzaktır, cimri kişi ise Allah'tan uzak cennetten uzak cehenneme yakındır, cömert bir cahil,cimri bir abid'ten yüce Allah'a daha sevimlidir." Taberânî.mu'cem ül Evsat Hadis no : 2363

Cömert olmak için bir insanın çok varlıklı olmasına gerek yok, imkanına göre cömertlik yapar,haddi aşmaz  ve ölçülü davranır,yine de cömertlik yapar.

Bazen bir, binden üstün olabiliyor mesela iki bin TL si olan bir kişi  bin TL sadaka verip cömertlik yapsa, iki TL si olan da bir TL sadaka verip cömertlik yapsa kime sorarsak soralım diyecek ki iki TL nin sahibi, ikibin TL nin sahininden daha fazla fedakarlık yapmıştır ve cömertlik göstermiştir, zira birinin  evinde ve elinde halâ bin TL var ama, öbürünün  elinde sadece  bir TL kalmıştır.

Cömertlik ile savurganlığı, savurganlık ile israfı birbirine karıştırmamak lazımdır, zira israfta hayır yoktur hayırda da israf yoktur.
Savurganlık ise tepeden tırnağa kubbeden habbeye dinde yasaktır.
" Çünkü savurganlar şeytanların dostlarıdır"
İsra suresi : 27.ayet.
İsraf ise gerekli bir şeye bir şeyi harcarken luzumundan fazla harcamaktır.
"Allah israf edenleri sevmez"
En'âm suresi 141.ayet.

Allah'ım!  Bizlere ve bütün müminlere lütfettiğin değerleri ve nimetleri israf etmekten onlar hakkında savurganlık yapmaktan bizleri muhafaza buyur, sevdiğin anlamda senin yolunda cömert olmayı bizlere nasip eyle.

Ahmet ÖZKAN

6 Ağustos 2022 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.