BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


بقدر الكد تكتسب المعالى
ومن طلب العلا سهر الليالى

Bikadril keddi tukteseb ül meâlî, ve men talab el ulâ
seherelleyâlî.

Çaba ve gayrete göre (özellikle âhirette) yüksek makamlar elde edilir,(Yüce Allah'ın cennetindeki) yüksek derecelere göz diken,(uykusundan,rahatından,keyfinden fedakarlık yapıp Teheccüd, istiğfar,dua ve tazarru' halka ve hakka hizmet için)gecelerini(bir miktarını değerlendirip) uyanık geçirmelidir.
Hz Ömer Efendimiz çok az uyurdu,sebebini soranlara şöyle cevap verirdi: Gece uyusam ahiretim, gündüz uyusam raiyyem,idare ettiğim halk tehlikeye girer.
Yani hak sahiplerinin haklarına ulaşmaları ve mağdur olmamaları için benim denetlemem gerekir derdi.

Dünyada kişi olsun toplum olsun millet olsun Ümmet olsun belli bir refah seviyesine ulaşmak için gayret etmesi gerekir ahiretin de durumu böyledir ahirette üstün derecelere cennetteki makamlara o makamda olan büyük insanlara kavuşmak ve onlarla cennette ebedi yaşamak için, ve hepsinin üstünde fevkinde ötesinde yüce Allah'ın rızasına ve cemaline nail olmak için üstün bir gayretin olması kaçınılmazdır.

Yüce Allah'ın, kulları'nın gayretlerine ihtiyacı olmadığını herkes biliyor, ama koyduğu kanun ve kurallar, müeyyideler, müjdeler ve ikazlar,Kur'an ve sünnet bunun böyle olduğunu gösteriyor.

Dünyada yüksek makamlara gelmek için süzülerek hakkıyla ve alın teriyle ekstra bir çaba gerektiği gibi, ahiretteki ulvî makamlara ulaşmak için de önce Allah'ın rahmeti ve inayeti daha sonra kişinin gayreti gerekmektedir.
Bütün bunlara rağmen neticeye razı olmak kulun şanına yakışandır.

Bize görünen budur ama, Allah'ın indinde ne var onu Allah daha iyi bilir. yani her gayret eden arzu ettiği makama ulaşacak
diyemeyiz. Bunun istisnaları elbette olabilir gerek dünya makamları için gerek ahiret makamları için durum budur.

Bu hususta yüce Allah şöyle buyurmaktadır:
" Biz güzel iş yapanların ecrini asla zâyi etmeyiz"
Kehf suresi 30.ayet
Güzel iş, ancak yüce 
Allah için ve Şer'i şerife, Rasulullah efendimizin sünnetine uygun yapılan iştir.
Ey yüce Allah'ım!Bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize seni razı edecek amelleri işlemek için bize imkan ve gayret lütfeyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

31Temmuz 2022 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.