BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


شكوت إلى وكيع سوء حفظى
فارشدنى إلى ترك المعاصى
وأخبرني بأن العلم نور
ونور الله لا يهدى لعاص

Şekevtu ile Vekî'in sûe hıfzî, feerşadenî ile terk il meâsî,ve ahbaranî biennelilme nûrun, ve nûrullahi lê yuhdê liâsin.

(İmam-ı Şafii r.a der ki):Hocam olan Veki' bin Süleyman'a hafızamın zayıf olduğunu söyleyerek (halimi ona) şikayette bulundum,bana şu yolu gösterdi ve dedi ki: Günahları bırak,zira ilim bir nur'dur , Allah'ın nuru(olan ilim) günah işleyenlere verilmez. ( şayet bir miktar ilim verilse de bu ilmin bereketi ve semeresi olmaz).

Veki' bin Süleyman İmamı Şafii hazretleri'nin hocasıdır, ona halini arzetmesinin bir kaç hikmeti vardır, bir hikmeti de şudur : İnancımıza göre İmam Şâfiî ve benzeri kimseler büyük günah şöyle dursun masum değillerdir ama küçük günah bile kolay kolay işlememişlerdir, hatta ilim tahsilinden  günah işleyecek vakitleri bile olmamıştır.
İmam şafii'nin bu konu hakkındaki buyurdukları belki bizim gibilere örnek olsun içindir.
Günahlara gelince, günahların kalbe,zihne bedene rızka ve  ilme menfi etki ettiğini söyleyebiliriz.

İlim, yüce Allah'ın bir nuruysa ki öyledir, günahlar da zulmet ve karanlıktır, karanlığın ve zülmetin olduğu yerde ışık yerini karanlığa terk eder, bu nura ve bu ışığa bu aydınlığa tekrar kavuşmanın yolu karanlığı bertaraf etmektir,yani günahları ma'siyetleri terk etmektir.

Dünyayı isteyen ilim okusun, ahireti isteyen ilim okusun her ikisini isteyen yine ilim okusun.
İlmin olduğu yerde nur olur ziya ve aydınlık olur, ilmin olduğu yerde günahların masiyetlerin karanlığın zulmetin yeri yoktur.
Bugün İslam dünyası iki 
konuda sıkıntı çekmektedir,ilim konusunda ve ahlak konusunda.

Lazım olan faydalı ilim yeterince okunmuyor, ilmin sonucu olan ve  ilmin adres gösterdiği ahlak ve hikmet ortada yok, halbuki hikmet mü'min'in yitik malıdır onu nerede bulursa alması lazımdır,ilmi sindirmek ve pratiye aktarmak, Rasulullah efendimize ittiba demek olan ahlak konusu da sıkıntılı,mesela:
Bir mü'min nasıl yalan söyler ve nasıl birisini aldatır? Anlamak mümkün değildir.

Müslümanlar bugün  bir vadide, ilim başka bir vadide, ahlak ise bir başka vadidedir.

Allahım! Bizlere ve bütün müminlere faydalı ilim güzel ahlak ve hikmetli davranış nasip eyle, ilme ve ahlaka zarar veren günah ve ma'siyetlerden uzak eyle.
Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

17 Temmuz 2022 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.