BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


لا تحقرن ضعيفا عند رؤيته
إن البعوضة تدمى مقلة الأسد
وللشرارة حقر حين تنظرها
وربما اضرمت نارا على بلد

Lê tahkiranne daîfen inde ru'yetihî,innelbaûdate tüdmî muklat el esedi,ve lişşerâreti hakrun hiyne tanzuruhê, ve rubbemê adramet nêran alâ beledin.
Bir kimseyi zayıftır, küçüktür diye hakir görme,bir sivri sinek arslanın gözünü kan çanağına çevirir, küçük bir ateş parçasına da baktığında belki hakir( basit)görürsün ama, kim bilir belki o ateş parçası bir beldeyi, memleketi yakar(küle çevirir).

Yüce Allah'ın yanındaki kriterlerle insanların yanındaki kriterler birbirine uymayabilir, uymaz da, İnsanlar bir şeyi küçük hakir değersiz görebilir ama o, yüce Allah'ın indinde katında yanında çok değerli olabilir nitekim ona salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyuruyor :
"Nice üstü başı yırtık pırtık ve kapılardan kovulan insan vardır ki yemin etse yüce Allah onu mahcup etmemek üzere yeminini doğru çıkarır" 
Müslim Hadis no : 2854
Başka bir hadis-i şerifte:
"Siz ancak zayıf olanlarınız ile rızıklanır ve yardım görürsünüz"
Buhari Hadis no: 2897
Buna mukabil nice insan vardır ki dünyada meşhurdur yüksek bir makamdadır insanlar ona saygı duyar ondan korkar ve onun hizmetini yaparlar, ama yüce Allah'ın katında indinde kriterlerinde bu kimsenin hiçbir değeri yoktur.

İnsanlar hakkında Hüsnüzan etmekle beraber onların dış görünüşlerine hey'etlerine aldanmamak lazımdır malum olduğu üzere yüce Allah'ın indinde en kıymetli ve en Kerim insan en mut'taki olan insandır.

Bir başka zaviyeden meseleye baktığımızda Bir kişi bir kelime söyler o kelimeye değer vermez küçük ve basit zanneder ama o kelime büyük bir tahribat yapabilir hatta sahibini ateşin derinliklerine batırabilir.
Bu zorlukların üstesinden gelmenin tek yolu, kişinin Kur'an'a ve sünnete bağlı kalması, diline hakim olması ve insanlara hak ettikleri değeri vermesidir.

Bu kısa yazıya son vermeden müslümanların çok uyanık ve temkinli olmalarına ışık tutan meşhur bir sözü hatırlayalım ve hatırlatalım:
اذا كان عدوك نمله فلا تنم له
İzê kêne aduvvüke nemleh,felê tenemleh

Düşmanın bir karınca kadar küçük ve cılız olsa bile sakın uyuma,tedbirini al zira neyi ne zaman yapacağı belli olmaz.

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi tedbirini alan, temkinli olan herkese ve her şeye hakkettiği değeri veren âgah ve mütenebbih olan kulların cümlesine ve zümresine  ilhak eylesin.
Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

14 Temmuz 2022 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.