BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Sayın Seydişehir Belediyesi Kültür İşleri Müdürüm Aziz Karakuş Bey’e: Kadim geçmişi İ.Ö 5600’lere kadar bulgulandırılmış olan Seydişehir kentimiz, Tarım, Hayvancılık, Sanayi, Turizm ve Ticaret sahalarındaki değişim, dönüşüm ve gelişimini başta yerel idaremiz, müteşebbislerimiz ve hali hazırda kentteki veya diyarı gurbetteki Seydişehirliler marifetiyle takdire şayan bir şekilde sürdürmektedir. Seydişehir Yerel Tarihiyle ilgili fasılasız üç yıldır her hafta farklı konularda araştırma yazıları yazdığım malumunuz. Bu yazılarımda yer yer belli konularda yaptığım ve Müdürlüğünüzün eylem sahasına dâhil olan hatırlatmalar da elbette dikkatinizi çekmektedir.

Tarih ve Kültür sahasında kentimizde yapılan orijinal işlerin yanında henüz bilgisine vakıf olamadığımız,akıbeti ne aşamadadır diye merak ettiğim hususları şimdi sıralamak istiyorum:

1- Seydişehir-Konya yolu üzerinde Yönlendirme levhalandırmasüreci tarafımızdan başlatılıp, neticelendirilmiş olanSekiyurtlarıNekropolü (Çavuş) ile Vasada Antik Kenti (Bostandere) ne dair ne tür projeleriniz var? Hediyelik eşya gurubunda aradan geçen süreçte (magnet, kartpostal, havlu vd.) neler hazırlattınız?

2- Belediye Başkanlığımızın Kentimiz adına takdim ettikleri bibloda yer alan Hüseyin Ağa Çeşmesi ifadesini, çeşmenin kitabesinde de yer aldığı şekliyle “Ali Ağa” olarak ne zaman düzelteceksiniz?

3-Tarihi 700 yıl öncesine dayanan ve hakkındaki ilk yazı tarafımızdan yazılan ve Suğla ovasında yerinde fotoğraflanan “Seyyid Harun Sınır Taşı” ile alakalı bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

4-Kentte inşa edilen ilk yapılardan 700 yıllık bir geçmişi olan Seyyid Harun Camii Batı duvarında yer alan “Güneş Saati” ile alakalı Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz nezdinde girişimde bulundunuz mu?

5- Tarafımızdan yer tespiti yapılan bizzat Belediye Başkanımızla, ayrıyeten sizinle lokasyon incelemesine gittiğimiz “Veysel Pınarı” ile ilgili hafriyat ve Levhalandırma işlemi hangi aşamadadır?

6-Tarafımızdan yer tespiti yapılan,bizzat Belediye Başkanımızla, ayrıyeten sizinle lokasyon incelemesine gittiğimiz “Hacı Veysel Zaviyesi Temel Kalıntıları” ile ilgili hafriyat, koruma çiti, Levhalandırma işlemleri hangi aşamadadır?

7-Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızlarından  “Seydişehirli Rukiye Erkin” ismini bu kentte yaşatmayı düşünüyor musunuz?

8-Her 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinliklerinde okunan, “Dünya’nın Bütün Çiçekleri” adlı şiirin yazılmasına, elim bir şekildeki vefatı ilham vermiş olan Seydişehirli Öğretmen “Şefik Eren Şınığ” ismini bu kentte yaşatmayı düşünüyor musunuz?

9-İstiklal Harbimizin kadın kahramanlarından olan Senirkent doğumlu, ömrünün çoğunu Seydişehir’de geçirmiş ve burada vefat etmiş olan Kahraman Kara Fatma (Çileli) ismini Seydişehir’de yaşatmaya dönük hangi adımı attınız? Öncelikle Akyol Mezarlığı taranarak mezarının bulunması noktasında işe başlanılmalıdır.

10- Tarafımızdan tespit edilmiş olan “Marifetname’nin Seydişehir Nüshası”nın  (1812 yılına ait ve el yazması idi) Seydişehir’de tutulup koruma altına alınması için hangi girişimde bulunulmuştur?

11-Kültür Müdürlüğümüz yalnızca kendi uhdesine aldığı çalışmalara dair kitapları mı yayınlamaya devam edecek? yoksa kentin Tarihi,Dili,Folklorü,Müziği, Sporu kısaca her yönüyle ilgili yazılmış ve yazılmakta olan çalışmaları Seydişehir Belediyesi   “Kent Kitaplığı” başlığı altında yayın serisiolarak  yazarlarımızla görüşüp yayınlamaya geçmeyi düşünüyor musunuz?

12-Seyyid Harun Parkı Projesi içerisine şehrin Tarihi kapılarından(Ulu-Kiçi-Pazar) en az birinin sembolik olarak yapılması projeye dâhil edildi mi?

13-Güzide kentimizde  yüce gönüllü kadirşinas insanlarımızca yaptırılmış olan , maalesef bugün birer öksüz, yetim gibi kalmış olan Tarihi ve mimari açıdan Su Medeniyetimizin birer numuneleri olan “Tarihi Seydişehir Çeşmeleri” nin restorasyonu ve kullanımına dönük hangi adımlar atılmıştır?

14- Seydişehir’in marka değerlerinden olan Alimünyum ile ilgili kentin giriş-çıkış veya merkezi bir noktasına bir “Alimünyum Anıtı” yapılmasıyla alakalı hangi girişim başlatılmıştır?

15-Polonda Krakow Rakoviçe Mezarlığında medfun bulunun Seydişehirli Üsteğmen Mehmet İsmail Hakkı Bey vesilesiyle RakowiçeBelediyesi  ile temasa geçilmiş midir?

Seydişehir’e dair özelde harcadığım yoğun mesai bir yana, kentimize getireceği yüksek katma değer açısından öncelikle yukarıda sıralamaya çalıştığım eylem sahanız sınırlarında yer alan hususların aydınlatılmasını Seydişehir’de ikamet eden bir vatandaş olarak talep ediyorum. Yapmış olduğunuz çalışmalardan dolayı teşekkür eder mesainizde kolaylıklar dilerim.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.