banner153

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


حملت العصا لا الضعف اوجب حملها
علي ولا اني تحنيت من كبر
ولكنني الزمت نفسي حملها
لاعلمها ان المقيم على سفر

Hameltul asâ leddı'fu evcebe hamlehê,aleyye  ve lâ ennî tehenneytü min kiberin.
Velâkinnenî elzemtü nefsî hamlehê,liü'limehê ennelmukîme alâ seferin.
Ben değnek taşıyorum, fakat zayıflığımdan taşıyor değilim, şükürler olsun daha benim belim de ihtiyarliktan dolayı iki büklüm olup bükülmedi,
bununla beraber kendi kendime dedim ki :  Ben ne pahasına olursa olsun değnek taşımalıyım, taşımalıyım ki nefsime şunu dedirteyim ve şunu hatırlatayım : Her mukîm(bir yerde ikamet eden) bir gün sefere çıkacaktır,sefere hazır olmalıdır bunu nefsime   anlatmak için değneği taşıyorum, çünkü değneğini eline alan bir kimse bir yere gitmek için hazırlanan kimse  demektir.

Bununla beraber
   لان الدنيا دار ممر لا دار مقر والناس سفر فمبدا سفرهم بطون امهاتهم
Lienneddünyê dâru mamarrin,le dâru makarrin.
Vennêsü süfrün mebdeü 
seferihim butûnu ümmehêtihim.
Bu dünyaya gelen herkes seferidir, sefer'in başlangıç noktası kişinin annesinden doğması ile başlar ve bu yolculuk ölümle biter, o halde bu dünya bir geçiş yeridir karar kılınacak ve ebedi kalınacak yer değildir.
Bir misafir kendini ev sahibi saymamalıdır.

Ahiret yolcusu olan mümin, kendini aşırı güvende hissedip bu yolculuğu ve seferi,  sefere hazırlığı ihmal etmemelidir,zira her her an sefere çıkarılabilir.
مرا در منزل جانان چه أمن عيش چون هر دم
جرس فرياد مى دارد كه بر بنديد محملها

Mera der menzili cânân çi emni ayşi çün her dem,ceres feryadi mîdared ki ber bendîdi
mahmilhâ.
Ben cananın diyarında ne kadar güven içinde oturabilirim ki,zira her an yolculuk feryadı ve çanı çalabilir pılını pırtını, yükünü topla gidiyorsun diyecekler.

O'na salat ve selam olsun Rasulullah Efendimiz  bir gün Abdullah Bin Ömer'in omzuna elini atıyor ve diyor ki  
" Dünyada bir garip gibi, veya bir misafir gibi ol,ve kendini ölülerden say" 
Buhari Hadis no: 6416.
Başka bir rivayette sabah olunca akşamı akşam olunca sabahı bekleme, yani her an ölecekmiş gibi ölüme ve bu dönüşü olmayan yolculuğa hazırlıklı ol, bu tavsiye ve öğüt sadece Abdullah Bin Ömer'e değildir, şüphesiz herkesedir, hasseten ahiret yolcusu olan bütün müminlere bir uyarı,bir öğüt ve nasihattır.

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi  kur'an-ı Kerim'in ve Resulullah efendimizin nasihatlerini ikazlarını ve emirlerini dinleyip dönüşü olmayan bu yolculuk için hazırlığını yapan gözü arkada kalmayan kullarından eylesin.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

27 Mayıs 2022 Cumâ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147