banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Ankara’da Milli Meclisimizin açılışının bayram olarak addedilmesine dair kanun Ceride-i Resmiye’de 2 Mayıs 1921’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bayram İlk kez 23 Nisan 1921’de kutlandı. Büyük kurucu Gazi Mustafa Kemal, 23 Nisan 1929’da bu milli günün “Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutlanmasını buyurdu. Bu düzenlemenin beşinci yılında Seydişehir kentinde acaba yapılan etkinlikler nelerdi? Bunun Konya Basınına yansıyan tarafları var mıydı? Bu yazımda sizleri 23 Nisan 1933 tarihinde Seydişehir’deki Bayram etkinliklerine götürmek istedim:

“Birkaç gün evvel hayırlı Cemiyetler binası bitişiğindeki Himaye-i Etfal (Çocuk Esirgeme Cemiyeti) bahçesinden “çocuk bahçesine” ayrılan kısma yavrularımızın eğlenmeleri için fırıldak, kızak, salıncaklar kurulmuş, kum havuzu yapılmıştı. 23 Nisan günü mektep talebeleri marşlar terennüm ederek, Himaye-i Etfal Cemiyetine giderek, cemiyetin giydirdiği köylü, şehirli 50 çocuğu da alarak şehri dolaşmışlardır. Bu dolaşmada Belediye bahçesinde Belediye Reisi Agâh Bey tarafından veciz bir hutbe gerçekleştirilmişti. Daha sonra çocukların velileri, memurlar ve halk, mektepte (Seydişehir Özek Okulu) talebe tarafından doldurulan salonda yavruların bayramlarını tebrik ederek Himaye-i Etfal’e gidilmişti. Burada cemiyetin çocuk reisi Hafız kızı Necibe Hanım tarafından konuklara bir nutuk okunmuştu. Misafirlere çay ve şeker ikram edilerek cemiyet tarafından hazırlanan tombala çekilişleri gerçekleştirilmişti. Havanın rüzgârlı olmasına rağmen memleket yavruları kendi bahçelerinde neşeli bir gün yaşamışlardı. 24 Nisan günü ise belli makamlar seçilmiş olan mektep talebeleri tarafından temsil edilerek karşılıklı ziyaretler yapılmıştı. Seydişehir Kaymakamı Kerim Bey’in makamına oturan Mustafa kızı Hilmiye Hanım, hususi muhasebe memuruna tahsilata ehemmiyet verilerek ay başında öğretmenlerin maaşlarının ödenmesini, ayrıca Himaye-i Etfal Riyasetine de bir çocuk balosu yapılmasını emretmişti. Belediye Reisi Hüseyin kızı Sevim Hanım ise Seydişehirlilere yazılı açıklamada bulunarak tören süslemeleriyle meşgul ve görevli olan memurlara bir çay ziyafeti vermişti. Cumhuriyet Müdde-i Umumisi (Başsavcı) olan Şekip Efendi Hapishaneyi, Jandarma Kumandanı olan Galip Efendi ise Jandarma efradının koğuşlarını teftiş etmişlerdi. Bu teftişlerden Seydişehir’de bulunan Alay Kumandanı son derece memnun olmuşlardı. Öyle ki Jandarma Kumandanı olan yavrunun adresini almıştı. Seydişehir’de 26 Nisan akşamı hayırlı cemiyetler salonunda Himaye-i Etfal Cemiyeti Reisi Kemal Bey tarafından çocuklarla babalarına bir çay ziyafeti verilmiş, ziyafet esnasında mektep talebeleri tarafından çeşitli oyun ve danslar yapılmıştı. Salonun darlığı nedeniyle 27 Nisan akşamı aynı program hanımlara ise Anneler Birliği Başkanı Kemal Bey’in eşi Şadiye Hanım önderliğinde tekrar icra edilmişti. Belediye Başkanı Agâh Beyin eşi Fahriye Hanım ile Hüseyin Bey’in eşi Şadiye Hanımların üstün gayretleriyle 50 çocuğu giydiren ve yavrularımıza haftalarını neşe ile yaşatan Himaye-i Etfal Cemiyeti ile makam sahiplerine teşekkürler.”

Büyük Millet Meclisimizin açılışının 102.seneyi devriyesi ile geleceğimizin teminatı sevimli yavrularımızın ve oğlum Çağatay’ın bayramını en içten dileklerimle tebrik ediyorum. Her bir yavrumuza Milli Egemenlik Meşalemizin birer kıvılcımı olacakları düşüncesiyle saygı ve sevgilerimi ifade etmek istiyorum.(Babalık,6 Şubat 1933; Babalık, 2 Mayıs 1933)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147