banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Ramazan ayında vücudun sıvı ihtiyacı daha da artmaktadır. Uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar ile birlikte belirli aralıklarla gerekli olan suyu tüketmek çok önemlidir. Ramazan ayında boş mideye giren soğuk su midede kasılmalara yol açarak sindirimi zorlaştırır ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle ramazan ayı boyunca içilen suyun oda sıcaklığında olması önerilir. Yetişkin bireyler günlük; sindirim sistemi, böbrekler, solunum ve ter yoluyla ortalama 2-2,5 litre su kaybeder.

Su tüketimi günlük 2000 kalori harcayan yetişkinler için ortalama günde 2-3 lt.

14-18 yaş gençler için 2-2,5 lt

9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 lt.

4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 lt.

Susama hissi vücudumuzdaki sıvı miktarının azaldığına işarettir. Susama hissi vücudumuzdan 0.5-1 kilogram su kaybedildiğinde başlar. Geri dönüşümü zor sağlık problemlerinin oluşumunu önlemek için susama hissi oluşmadan önce su içilmelidir.

Yeterince su içmezsek vücudumuz işlevlerini aksatmamak için kendini korumaya alır ve susuzluk sinyalleri gönderir. Örneğin, idrarın yoğunluğu artar ve rengi koyu sarıya döner. Bu durumda vücudunuzu susuz bırakmış oluyorsunuz sinyallere dikkat ediniz.

Su ihtiyacımızı karşılamak için temel kaynağımız içme suyu olmalı. Günlük su tüketiminizin 2-2,5 litresini sadece içme suyu olarak tüketmelisiniz.

Örneğin; çay,kahve, süt ve meyve sular, alkolsüz diğer içecekler su yerine tüketilmemeli sudan ayrı olarak değerlendirilmelidir. Kafeinli içecekler idrarla su atımına sebep olduğundan (diüretik); sıvı olsa bile sıvı alımı olarak düşünmeyiniz. Bunun için çay, kahve gibi kafeinli içecek tüketiminden sonra 1 bardak su içmeyi unutmayınız.

Ramazanda yeterli miktarda su tüketmenin yanı sıra, iftar ve sahur öğünlerinde susuzluğa neden olacak sucuk, pastırma, turşu, şalgam gibi tuz ve baharatı fazla içeren besinleri tüketmemeye özen gösteriniz.

Oruçluyken aşırı terlemeye neden olacak aktivitelerden ve uzun süre sıcağa maruz kalmaktan da kaçınılmalıdır.

Su içeriği yüksek sebze ve meyveler tüketiniz. Bunun için sahurda, mevsim sebzelerinden yeşil yapraklı sebzeler ve yine ramazan ayı salatalık ve domatesin çıktığı mevsime denk gelmişse sofraya ekleyiniz, iftar sofrasında da salata ve sebze yemeklerine daha çok agırlık verilebilir.

İftar ve sahur arasında tüketeceğiniz suyun içerisine limon dilimleri, rulo tarçın, taze nane yaprakları ekleyerek suya farklı bir aroma katıp içimini kolaylaştırır ve mideyi rahatlatarak tatlı yeme isteğinizi baskılayabilirsiniz.

Düzenli ve yeterli miktarda, vücudun ihtiyacını karşılayacak şekilde su tüketimi; İç organların sağlıklı çalışmasını sağlar, cildi arındırarak sivilce ve siyah nokta oluşumunu engeller, saç köklerini günlendirir, vücuttaki toksinlerin atımını sağlar, cildi besler, kan dolaşımını hızlandırır, sindirim sistemini düzenler, ödemin atılmasını sağlar, kilo vermeyi kolaylaştırır.

İftardan sonra su şişenizi yanınızdan ayırmayınız.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hayırlı ramazanlar dilerim.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147