BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Allah’ın selamı rahmeti bereketi hepimizin üzerine olsun kıymetli dostlarım.

Malumunuz olduğu üzere manevi iklimi ile ruhumuz ve gönlümüzü kuşatan kandiller kervanı, İslami geleneklerimize göre üç aylar olarak bilinen hidayet ve rahmet kaynağı olan evveli rahmet, ortası mağfiret sonu ise ateşten azad, Kur’an’ın doğum ayı ve on bir aya sultan olan Ramazan ayına hamd olsun adım adım yaklaştığımızı müjdeleyen Şehrullah yani Allah’ın ayına veda edip, en emin beldenin en emini olan efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)’in “Şaban benim ayımdır.”Buyurduğu üzere,ZünnûniMısrinin dediği gibi; “Şabansulama ayı”beyanları olan şaban ayına girmiş bulunmaktayız. Bu dünyada ne ekersen yarın ahirette onu biçer, ne yaparsan onun karşılığını ceza veya mükâfat olarak görürsün. Üç aylarınikincisi olan Şaban ayının en önemli özelliklerinden birisi Beraat Gecesi’nin bu ayın on beşinci gecesinde vuku bulmasıdır. Beraat; iki şey arasında ilişkinin olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması anlamına gelen beraat;günahlardan kurtulmak, manen temize çıkmak, ilahi affa ulaşmak için Hz. Allah (c.c.)’ın bizlere lütfettiği, kıymetli bir zaman dilimidir Beraat gecesi.

Bu gecenin Beraat olarak anılmasının yanısıramübarek gece, rahmet gecesi,kefaret gecesi, şefaat gecesi, mağfiret gecesi ve sak belge gecesi diye isimlendirilmiştir.

Ayrıca bu gecede meleklerin inmesi, duaların geri çevrilmeyip kabul olunması gibi birçok lütuf ve ihsanı da barındırmaktadır.

Bu gece hakkında en emin beldenin en emini olan efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) “Şaban benim ayımdır.” diyerek yücelttiği Şaban ayında ibadet etmenin önemi daha çok büyüktür. Çünkü bu ayda ibadet eden Hz. Peygamber (s.a.v.)’i memnun eder. Buhari ve Müslim’de geçmekte olan bir hadisi şerif de; “İnsanların değerini bilemedikleri bu ayda ameller Allah’a arz edilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah’a arz edilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum” buyurarak Şaban ayının feyiz ve bereketini bizlere beyan buyururlarken, başka bir hadislerinde ise; “Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah (c.c.), bu gece güneşin batışından fecre kadar olan sürede dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim. Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim”  buyurmuşlardır.

Bizlerde dualarımızın kabulü için, kirli, paslı el ve gönüllerimizi semaya açarak yalvarıyoruz.

İlahi ya Rab, Kırık kalpleri onarabilmeyi, yaralı gönülleri imar edebilmeyi, kimsesiz ve yetimlerin hayırlı dualarını almayı, haset, kin ve nefretten kurtulabilmeyi, sevgi, merhamet ve kardeşlik köprüleri kurabilmeyi bizlere nasip eyle, bizleri günahta ve düşmanlıkta değil; iyilikte ve takvada yarışanlardan eyle Allah’ım.

İlahi ya Rab, Yusuf (a.s.)’mı kuyudan, İbrahim (a.s.)'i ateşten, Yunus (a.s.)’ı balığın karnında bırakmadığın gibi bizleri de dert – keder ve hastalıklardan sıkıntılardan halas eyle Allah’ım. Bizleri civari Mustafa kıl Allah’ım.

İlahi ya Rab, Başta bu günahkâr, kel kör topal mücrim kulun nefsini, neslini, anne babamı, kardeşlerimi, sevenlerimi bizler için hayırlı dua edenleri rahmet ve mağfiretinle bağışlayıp, günahkâr nefsimize Celalinle, katılaşmış kalbimize cemalinle, günah bataklığında olan hayatımıza hikmetinle, tonlarca günahı olan hatalarımıza rahmetinle ve yarın mahşerde Muhammedin (s.a.v.)’minle bizlere yardım eyle Allah’ım, yardım eyle Allah’ım.

İlahi ya Rab, Helalın adı kaldı gören yok, haram ise kapışıldı hala doyan yok. Rızıklarımızı helalinden kazanıp, kazandıklarımızı bereketli eyle Allah’ım.

İlahi ya Rab, Evlatlarımızı Hz. Ömer (r.a.)’hın yüreğine, Hz. Yusuf (a.s.)’mın hayâsını, Hz. Aişe (r.anh)’a annemizin iffetine sahip olan gençlerden eyle Allah’ım. Âmin âmin derken; dostlarım, bu gecede af olacakların yanısıraaffedilmeyecekleri Merhum Elmalılı Muhammed Hamdi YAZIR’ın Hak Dini Kur’an Dili isimli tefsirinde belirtildiğine göre; Anne ve babasını incitenler, Büyücülük yapanlar, Başkalarına kin ve nefret besleyenler, içkiye devam edenler maalesef bu gecenin faziletinden yararlanamazlar.

Rabbimiz (c.c.) Haşr Suresi – 18 ve 19. Ayeti Kerimelerinde mealen,“Ey iman edenler. Allah’a itaatsizlikten sakının. Herkes yarın için ne hazırladığına baksın. Evet, Allah’a itaatsizlikten sakının; şüphesiz Allah yapıp ettiklerinizden tamamen haberdardır.” (Haşr  /18)“Allah’ı unutan, bu yüzden Allah’ın da onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. İşte onlar gerçekten yoldan çıkmışlardır.” (Haşr  /19)

İlahi ya rab; “Receb-i şerif tohum ekme ayı, Şaban-ı şerif sulama ayı, Ramazan-ı şerif ayı ise hasat ayıdır.”Bizleri bu ayların kadir kıymetini bilip hayatımıza tatbik eden, çekidüzen veren kullarından eyle Allah’ım.Bu gece hürmetine vatanımız ve milletimizin huzur ve refahı için ordumuzu, yurdumuz, askerimizi, polisimizi, güvenlik güçlerimizi her türlü kazalardan, belalardan iç ve dış şer güçlerden muhafaza ayla zaferler ihsan eyle. Âminâmin selam ve dua ile kıymetli dostlarım Geceniz ve evimiz gül, gönlümüz ve hayatımız gülşen, dareynhayatımız günahlardan beraat olsun. İnşallah.

 

 

                                                                                                  Yusuf ÇAKICI

 Seydişehir/ KONYA

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.