banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

'Pandemi', 'dövizdeki artış', 'ekonomik kriz', 'savaş', derken her geçen gün bir önceki günü aratır hale geldi.

"Gidiş nereye?" diye sormak istiyor insan.

Mart ayında yapılan açıklamada "yıllık enflasyon yüzde 54" olarak açıklandı.

Bu, tüketici fiyat endeksi temel alınarak açıklanmış olan bir rakam.

Vatandaşın tükettiği temel maddelere bakılırsa; elektrik, doğal gaz, akaryakıt ayçiçeği yağı, kağıt ürünleri (mesela kendi sektörümden biliyorum geçen yıl bu zamanlar 18-19 Lira olan 500 lü fotokopi kağıdının fiyatı 65-75 bandında) tüketici için hele hele dar gelirli için hiçte iyi bir tablo yok ortada.

Dün aldığın  ürünü  ertesi   gün  aynı fiyata  alamıyorsan   ve  bu her gün böyle devam ediyorsa vatandaş geleceğinden endişe etmeye başlar.

Tarih boyunca 'paradan para kazanma' gibi kolay para kazanma yöntemleri hep olmuştur, bundan sonrada olmaya devam edecektir. Bu fiyat artışlarında küresel bazda yaşanan gelişmelerin etkisini yok sayamayız ama suçu küreselcilerin üzerine yükleyerek bu işten de sıyrılamayız...

….

Stokçular ….

Belki 21. yüzyıla kadar bu kişisel bir mesele idi. Şimdi kurumsal bir mesele haline geldi. Vatandaştan ekim ayında arpayı 2 liradan alıp şimdi 6 liradan piyasaya süren bir anlayıştan bahsediyorum. Konya gibi tahıl anbarı bir bölgede geçen yıl buğdayı 2.80 Tl'ye toplayıp bulguru şimdi 15.00-17.00 Tl.'ye liraya satan bir anlayış.

Milyonlarca ürünü piyasadan toplayıp depolayarak isteği gibi fiyatla oynayan zincir marketler... Nereden tutarsan elinde kalıyor. İstedikleri gibi fiyatlarla oynayıp milyarlarca lira kar ediyorlar. Bunların yaptıkları bu uygulamaları kırmak için, zabıtaları göndererek fiyat denetlemesi yapmanın yeterli olmadığını gördük

İvedi olarak yapısal değişiklik yapılarak caydırıcı tedbirler acilen alınmassa eğer bunlar ekonomik darbede yapar her şeyi yapar, çünkü çok güçlendiler..

Bu kartelleşmenin önüne geçilmeli ve esas olan şeyse küçük esnafın korunması olmalı. Küçük esnafta (istisnalar kaideyi bozmaz ) en azından vicdan diye bir şey var bunlarda vicdanda kalmamış.

Bunlara  en  güzel uyğulmayı   Aksaray   Valisi  yaptı  Depolara  istiflenmiş   yok satan Stoklardaki yağları   Vatandaşa  dagıtın demesi  bile alkışlacak  bir hareket...

Devletin   bunu   tüm  stokçulara   uygulaması  bence   en  etkili ceza   olur diye  düşünüyorum.

Açgözlü tüketici….

İnsanlar belki yağsızlıktan ölmez ama aç kalma korkusu ve açgözlülük neler yaptırır, son günlerdeki yağ paniği fotoğrafı çok iyi anlatıyor .

Büyük bir imtihandayız. Milletimizin basit şeylerde marketlerde bazı ürünleri yağmalıyor. Allah beterinden saklasın daha kötü bir durumda neler olacağını düşünemiyorum bile... Bu bize yakışmayan görüntüler olarak kazındı beynimize.

"Şeytan içinize yoksulluk korkusu düşürür ve çirkin şeyler yapmanızı emreder. Allah ise kendinden bir bağışlama ve lütuf sözü vermektedir. Allah her şeyi kuşatmakta ve her şeyi bilmektedir." Bakara 268.

Adam 10 tane yağ tenekesini birden alıyor. Bunun tüketimle ihtiyaçla açıklanır bir tarafı yok… İmtihan büyük.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147