BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


تا در طلب گوهر كانى كانى
تا در هوس لقمئ نانى نانى
أن نكتئ رمز اگر بدانى دانى
هر چيز كه در جستنى آنى آنى

Tâ der talabi gevher kâni kânî,tâ der hevesi lukmaî nâni nânî,în nükteî remz eğer bidânî dânî,her çiz ki der custeni âni ânî

He doğru, faydalı ve güzel sözün, kimden gelirse gelsin ve sahibi bilinsin bilinmesin bir berraklığı bir ahengi ve derinliği vardır.

Yukarıdaki sözler de bu kabilden güzel sözlerdir, sözlerin kâili ve sahibi şunu diyor: (Ey insan)!
Sen madendeki inciyi arıyorsan madensin, lokma derdine düşersen ekmeksin,bu gizli manayı biliyorsan âlimsin( yani meseleyi anladın  o zaman fazla uzatmadan
şunu diyelim:)Sen  neyi arıyor ve neyin peşinde  koşuyorsan,osun.

Ahiret yolcusu olan  insan,
" Nasıl yaşarsa öğle ölür, nasıl ölürse öğle diriltilir" El -Heytemi Zevâcir: 2/201 
"Öldüğü gibi diriltilir"
 El- A'lam 4/453. 
Bu rivayetlere bakılırsa insanın dünyada  uğraştığı şey ölümünü ve dirilişini etkiler, o zaman insanın neyle uğraştığı çok  daha da önem kazanıyor.

Kişi ne zaman öleceği belli olmadığı için her an
kendisini yüce Allah'a mânen yaklaştıracak amellerle,fikir ve düşüncelerle, işlerle meşgul olmaya gayret etmelidir, yüce Allah'ı anmak, O'nu zikretmek, düzgün bir namaz, Kur'an'ı Kerim tilaveti, hayır işlerde bulunmak, hayırlı konuşmak, işe ciddî sarılmak, kısacası Hakk'ın ve halkın hizmetinde bulunmak gibi ulvi işlerle uğraşmalı.

Bu ve benzeri güzel işlerle uğraşan kul, hem uğraştığı şey'in kaliteli oluşu itibariyle yüce Allah'ın katında derecesi yükselmiş olur,hem de  nasıl yaşıyorsa o şekilde öleceğine göre son nefeslerini imanla, kelime-i tevhid ile vererek yüce Allah'a kavuşmuş olur.

Eline aldığı Kur'an-ı Kerimi açmış okurken,farz vacip sünnet herhangi bir namaz kılarken, huzurlu bir şekilde yüce Allah'ı zikrederken, çocuklarının rızkını temin etmek için işine gidip gelirken,farz vacip sünnet bir orucu tutarken vefat eden bir mü'min düşünelim,en azından bizlere göre gıbta edilen bir ölüm ile ölmüş olur.

Ey âlemlerin rabbi olan yüce Allah! Bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize mü'min yaşamayı,Hakk'a ve halka hizmet etmeyi, imanla ölmeyi nasîb eyle Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

5 Mart 2022 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.