BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Dikkat! Bu zamana kadar uyguladığın diyetler belki hep fiziksel kaygılar yüzündendi.

Belki bu zamana kadar diyeti sağlığını güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak için yapmadın. İşte tam da bu yüzden beslenme uzmanı olarak objektifini farklı yöne çekerek, özellikle COVID-19 pandemisinde diyetin sağlığın üzerindeki etkisi hakkında en bilimsel bilgileri paylaşmaya karar verdim. Hazırsan haydi başlayalım!

COVİD-19 varyantı olan Omicron'un viral enfeksiyonda 13 kat artış gösterdiğini ve Delta varyantından 2,8 kat daha bulaşıcı olduğunu göstermektedir. 

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN: Aşağıda sıraladığım besin ve besin bileşiklerini yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmende yarar var.

PROTEİN: Yetersiz alımı bağışıklık sisteminin işlevini yapamamasına neden olur ve insanların enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırır.

  • Protein Açısından Zengin Besinler: Yumurta, balık, derisiz tavuk eti, kırmızı et tüketilebilinir.

BİYOAKTİF BİLEŞİKLER: Başta meyve, sebze ve kepekli tahıllarda olmak üzere birçok besinde bulunur ve sağlık üzerine çeşitli yararları vardır.

  • Biyoaktif Bileşik Besin Kaynakları: Maydanoz, ıspanak, kereviz, zerdeçal, yeşil çay,limon ve portakal (özellikle kabukları ve membranöz kısımları), siyah çay, brokoli, elma, çilek, taze fasulye, eyve ve sebzeler (özellikle soğan ve elma), enginar, narenciye, bergamot, domates, zeytin yaprakları, zeytin ve zeytinyağı, üzüm, yer fıstığı, yaban mersini, siyah üzüm suyu

ÇİNKO: Çinko yetersizliğinde viral enfeksiyonlara yakalanma riskinin arttığı bilinmektedir.

  • Çinkodan Zengin Besinler: Kırmızı et, yumurta, süt ürünleri,fasulye,mercimek, Ceviz, badem ve fıstık,istiridye ve kabuklu deniz ürünleri

SELENYUM: Selenyum COVİD-19 kaynaklı pıhtı oluşumunu engeller.

  • Selenyumdan Zengin Besinler: Mantar, deniz ürünleri,dana eti, ay çekirdeği, yumurta, esmer pirinç,ekmek, makarna,kaju, mercimek,

C VİTAMİNİ: Çin’de yapılan bir çalışmada 50 orta ve şiddetli COVID19 hastasın C vitamini verilmiş. Tüm hastalar iyileşip taburcu edilmiş ve ölüm vakası görülmemiştir.

  • C vitamininden Zengin Besinler: Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve daha birçok taze meyve, limon, kırmızı ve yeşil biber,domates, roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler,taze kuşburnu, brokoli, lahana, ıspanak

D VİTAMİNİ: D vitamini eksikliği olan, COVID-19’lu hastalarda çoklu organ hasarına yol açmıştır.

  • En iyi D vitamini kaynağı güneştir. Günde 15-20 dk. güneşlenmeyi unutmayın.Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir, Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir.

OMEGA-3: Omega-3 yağ asitleri, enfeksiyonları çok çabuk iyileştirmektedir.

  • Deniz ürünlerinin tümü, dolayısıyla düzenli olarak balık tüketmek kan kolesterol seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur. Ceviz, semizotu,keten tohumu da omega-3 için iyi bir kaynaktır.

PREBİYOTİK, PROBİYOTİK ve POSTBİYOTİKLER: Geniş kapsamlı olan bir konu olduğu için başka bir yazımda derinlemesine değineceğim. Önerilerim ise kefir ve probiyotik takviyeli yoğurt gibi ürünlerin tüketiminin arttırılmasıdır.

 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.