BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ابن ادم تنقل من دار إلى دار
 اما لك فى هذا الانتقال اعتبار

Ey Adem oğlu! Sen bir diyardan diğer bir diyara intikal ediyorsun,peki bu intikalden herhangi bir ibret ,bir öğüt almaz mısın,almayacak mısın?

Her nefsin (her insanın), biri kendisinden önce olandan daha geniş ve daha büyük dört diyarı, dört ikamet ettiği ve edeceği yeri vardır.

1)- Birincisi : Ana rahmi,
"üç karanlık icinde" Zümer suesi 6.ayet. 
Bu üç karanlık karın zarı rahim zarı ve cenini kuşatan zar,cenin bu dar ve üç karanlık içinde ikinci diyara,yani dünyaya çıkmayı beklemektedir.

2)- İkincisi : Yaşadığımız dünya,fâni ve geçici âlem, insanın neş'et ettiği, alıştığı, çalıştığı, içinde hayır ve şer kazandığı, saâdetine veya şekâvetine giden yolun bulunduğu diyar
"O sizi yerden var etti ve size orayı ma'mur etme görevi verdi"  
Hûd süresi 61. âyet.

3)- Üçüncüsü : Berzah alemi ve kabir diyarı. Berzah,kabir alemi, dünyadan çok daha geniş ve büyük,hatta ana rahmine göre dünyanın genişliği neyse, dünyaya göre berzah odur.
"Önlerinde yeniden diriltilecekleri güne kadar bir berzah vardır" Mü'minun süresi 100.ayet 

4)- Dar ul- Karar: Son durak son diyar yani ahiret. Son diyar olan ahiretin sonunda da ya cennet vardır, ya da cehennem vardır.
"Ahirete gelince dar ül - karar (ebedilik yurdu) işte orasıdır"  
Mü'min suresi 39 ayet.

İşte yüce Allah insanları bir diyardan diğer diyara intikal ettiriyor,bundan dolayı insan oğlu bir yolcudur,bu yolculuğun başlangıç noktası ana rahmidir,bu yolcunun önünde iki yolculuk var, birincisi, doğum ölüm arası olan yolculuk, İkincisi kabirlerden kalkış, diriliş ile son durak olan Cennet veya cehennem arası olan yolculuktur.

Müthiş bir sirkilasyon var, babaların sülbundan anaların rahmine, anaların rahminden dünyaya yani arz'a, arzdan da berzah alemine, oradan da arz günü yani kıyamet gününe,âhirete ve Din günü'nün sahibi olan yüce Allah'a olan yolculuk.

Yaşayan bizler şu anda ikinci diyarda, yani dünyada ve fırsatlar âlemindeyiz, üçüncü âleme intikal ettiğimizde elimizde hiç bir fırsat kalmayacak, amel defterimizi açık tutacak ameller mustesnâ.
Bu yolculuğa odaklanmak, hayır hasenât yapmak ve yanlışlarımızı sıfırlamak yüce Allah'ın izniyle bizim elimizdedir.O zaman  kendimize soralım: Neyi bekliyoruz,şimdi değilse ne zaman.?

Yüce Allah bu uzun ve alabildiğine inişli yokuşlu,korku dolu yolda bizlerin ve bütün mümin kardeşlerimizin muîni,yâr ve yardımcısı olsun,Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

11 Ocak 2022 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.