BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

          SEYDİŞEHİR İMAM HATİP LİSESİ yenilikçi bir nesil yetiştirmek için kolları sıvamış. Başımıza icat çıkarıyorlar. Başta okul müdürü Bayram Ali Çelik sonra da öğretmenleri sıra dışı bir düşünme ve çalışma temposu içindeler. Seydişehir’de yenilikçi düşünme yarışması açtılar. Yeni şeyler düşünen, icatlar yapmak isteyen öğrencileri arayıp buluyor ve onlarla yenilikler yapma, iha, siha, robot, kodlama, uçan araba yapma hayalleri kuruyorlar.          

                Türkiye’de yenilikçi düşünen, icat ve buluş peşinde koşan bir tek onlar değil. İHA, SİHA, UÇAN ARABA yapma alanlarında ülkeyi dünya ligine taşıyan Selçuk BAYRAKTAR ve ekibi, TEKNOFEST düzenliyor, dereceye girenleri ödüllendiriyorlar.

                DİN EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ fevkalade bir heyecan ve çalışma temposuyla imam hatipleri icatçı düşünme ve yenilikçi çalışmalar yapan okulları yarıştırıyor, ödüllendiriyor, özendiriyor.

Proje okulları arasında beş tematik alanda düzenlenen "Başarılı Örnekler Sergisinde" Seydişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi-Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu, " Dâhice Fikirler Projesi" ile "Araştırma Geliştirme ve Proje Uygulamaları" alanında Türkiye 2. si oldu. 

15-17 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen sergiye Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. 

21. becerileri bağlamında "Yenilik, Bilimsel Araştırma ve STEM" temelli ve proje odaklı öğretim yöntemini benimseyen ve küçük yaşlardan itibaren bu eğitim- öğretim modelini yaygınlaştırmayı amaçlayan Dâhice Fikirler Projesi bir süreç yönetimi projesi, bütüncü bir yaklaşımı ortaya koyar. Türkiye 2.si olmak hiç de kolay değil. Proje kapsamında bir dizi etkinlik yapılmış:  

1. İlkokul öğrencilerine yönelik bilimsel araştırma ve teknoloji stantları açılmış.

2. Ortaokullara yönelik inovatif (yenilikçi) fikir yarışmaları düzenlenmiş.

3. Lisede teknoloji takımları, bilimsel araştırma ekipleri, inovasyon grupları oluşturulmuş.  

4. Üniversitelerle etkin işbirliği sağlanmış.

5. Yapılan proje çalışmaları ile ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmışlar.

Projenin hedefi bilim ve teknolojide ülkemizi zirveye taşıyacak beyin gücünün yetiştirilmesine katkı sunmak.

Dâhice Fikirler Projesi, “çözüm, gelişim, yenilik, buluş, icat, proje” odaklı bilimsel ve yenilikçi düşünüş biçimini geliştirmek, gençlerimizi küçük yaştan itibaren bu yönlü düşünmeye, fikir üretmeye teşvik etmek, gençlere 21.yy becerileri kazandırmak; bilim, teknoloji ve yenilikler yapar getirmek.

Dâhice Fikirler Projesi; kapsam, içerik, uygulanış biçimi ve elde edilen sonuçlar bakımından Türkiye genelinde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı her kademe ve türdeki öğretim kurumları tarafından yapılan ve uygulanan proje çalışmaları içerisinde ilk ve tek. Gençlere fırsat ve çalışma ortamı sunuyor.

 

HER YENİLİK HAYAL İLE BAŞLAR

 

Her yenilik hayal ile başlar... Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’un fethini henüz sekiz yaşında iken hayal etmeye başladı. Fethin planlamasını, devrin ilk havan topunu ve yine devrinin en büyük ve en gelişmiş silahı olan şahi topu ise on dört yaşındayken projelendirmiş, planlarını ve çizimlerini yapmaya başlamıştı ve hayallerini henüz on dokuz yaşında iken gerçekleştirmişti.   

Ülkemizin her alanda 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmesi için bu doğrultuda yetişmiş yenilikçi düşünüş biçimine sahip beyin gücüne ve kadrolara ihtiyacı var. Gençlere fırsat sunmak için kapsamlı ve özgün bir projeler gerekir.

 

ÇOCUKLAR KÜÇÜKKEN YETENEKLERİ KEŞFEDİLMELİ

 

Bireysel yetenekler, eğitim sürecinin henüz başlarında, bireyler henüz küçük yaşlardayken keşfedilir ve geliştirilirse istenilen sonuç ve ürünler elde edilir. Aksi takdirde birçok nadir beceriye sahip dâhi zekâ, yok olup gider. Üniversite sıralarında ve daha sonrasında üretken bilim insanları, mimarlar, mühendisler, mucitler yetiştirmek için gençlerimize, küçük yaşlarda “ yenilik, buluş, icat ve proje” odaklı ilmi ve yenilikçi düşünüş biçimi kazandırmalı, bunları hayata geçirmek için fırsat ve imkânları sunmalı. Seydişehir imam hatip bunu yapıyor.

Henüz ortaokul sırasında “Benim çok güzel bir fikrim var.”  “Ben ülkemizin şu sorununa çözüm buldum.” “ Buldum, buldum.” cümleleri kuran gençlerimize fikirlerini paylaşmaları ve değerlendirmeleri için fırsat; fikirlerini uygulamaya dönüştürmeleri için imkân sunuyor.

 

GÜZEL AHLAK VE BİLİMİ BİRLİKTE KAZANDIRMAK

 

İmam hatip, güzel ahlâk ile eğitim ve bilimi birlikte kazandırmak için çalışıyor. Üniversite öncesinde, bir liseden daha fazla yetenek geliştirme parolası ile hareket ediyor.

Okulda birçok çalışma ekibi var:

Bilimsel Araştırma Ekibi,

İnsansız Hava Araçları

Savaşan İnsansız Hava Araçları

Robotik Araçlar Üretme Ekibi

Biyoteknoloji Ekibi

Yenilikçi Düşünme Ekibi

Robotik Araçlar, Biyoteknoloji, İnsansız Hava Araçları Atölyesi kurulmuş ve böylelikle öğrencilere uygulamalı bir şekilde çalışabilmeleri için fiziki ortam sağlanmış. Bilim insanları ve akademisyenler ile takım ve ekiplerde bulunan öğrencileri buluşturacak, öğrencilerin katılımına açık söyleşiler planlanmış. Sohbetlerin bir kısmı yüz yüze yapılırken bir kısmı çevrimiçi gerçekleştiriliyor. Ülkemizde öncü kurum, kuruluş ve şirketlerin teknoloji tasarım ve üretim tesislerine geziler planlanmış, gerekli girişimlerde bulunulmuş.

Her eğitim öğretim yılı sonunda başarılı örnekler sergisi yapılıyor ve öğrenciler ödüllendiriliyor.

HEZARFEN OĞULLARI İHA Takımı ilçede bir ilki başararak, TÜBİTAK tarafından düzenlenen “Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması”nda döner kanat kategorisinde finale kaldı ve TEKNOFEST 2020’ye katıldı ve Türkiye 13.sü oldu. 2020’de toplam 8.000 TL İHA geliştirme ve katılım desteği aldı.

Dört Takımla TEKNOFSET 2021’e katılan ilçedeki tek okul.

İMAM HATİP LİSESİ yenilikler peşinde, yenilikçi nesiller yetiştirmek için çalışıyor.

Okul müdürü Bayram Ali Çelik ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.  

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.