BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

AralıktaMilli Eğitim Şurası var. Eğitimin lokomotifi öğretmendir, milletimizin geleceği olan çocuklarımızın geleceğe hazırlanması öğretmenin liyakatine, gayretine bağlı. Bu sebeple öğretmen yetiştirme programları yeniden ele alınmalı.

                Cumhurbaşkanımız eğitiminÖmerler yetiştirmesi istiyor.

                Hz. Muhammed (sav) gibi öğretmen olursa Ebubekirler, Ömerler, Osmanlar, Aliler ve sahabe nesli yetiştirmek kolay. Peygamberimizin (sav) eğitim anlayışı ve eğitim metotlarını benimseyen öğretmenler yetiştirmeliyiz.

                Eğitim Fakültelerinde sadece yabancı eğitimcilerin eğitim anlayışları ve metotları öğretilir.

                “Ben sadece öğretmen olarak gönderildim.” buyuran ve “sahabe nesli” yetiştiren Hz. Muhammed’in (sav) eğitim anlayışı ve eğitim metotları ıskalanır.

                Hâlbuki Peygamberimiz (sav) öğretmenlik yaptığı kısa sürede cahil, vahşi, kaba, görgüsüz, zalim bir topluluğu bilgili, medeni, adaletli, nazik, merhametli, cesur hâle getirdi. Deve çobanları devlet kurup dünyayı yönettiler.  Müslümanlar ilim, sanat, adalette ileri gittiler; o zamanın süper gücu Bizans ve İran’a diz çöktürdüler.

                Peygamberimiz (sav) Kur’an ile başladı, kutsal kitabı okudu, yaşadı, anlattı. 

                Kur’an ilim öğrenmeyi, ahlaklı ve adaletli olmayı, çalışmayı, iyilik yapmayı, üstün Müslüman olmayı emreder. Kur’an’ı hayatlarına uygulayan Müslüman tarihte benzeri görülmemiş bir inkılap gerçekleştirdiler.

                Peygamberimizi (sav) örnek alan ve “Asım’ın nesli” yetiştirmek isteyen Mehmet Akif Ersoy, öğretmende bulunması gereken özellikleri veciz bir şekilde şöyle sıralar:

                “Muallimim diyen olmak gerektir imanlı;

                Edepli, sonra liyakatli, sonra vicdanlı.”

                Öğretmenlik uzmanlık mesleğidir. Öğretmenlerin her şeyden önce branşını çok iyi bilmesi ve işini dünya çapında yapma azim ve gayretinde olması gerekir. Öğrencilerini ilim ve teknolojide dünya ile yarıştırmalı.

                Davranışları ile örnek alınmalı; terbiyeli, ahlaklı, medeni, nazik, kibar, hoş görülü olmalı.

                Öğretmenler hem kâinat kitabını hem Kur’an’ı çok iyi okumalı; bilgide zirvede olmalılar. Kitap yazarını, bina mimarını, iğne ustasını, resim ressamını tanıttığı gibi kâinat kitabı da yaratıcıyı anlatır. Kur’an, kâinattaki eserlerini anlatarak yaratıcımızı tanıtır. Öğretmelerimiz inançlı, merhametli, şefkatli ve adaletli olmalı.

                Eğitim fakültelerinde, sadece Batılı eğitimcilerin eğitim anlayışı ve eğitim metotları anlatılıyor. Bütün çağların en sevilen ve en başarılı öğretmeni Hz. Muhammed’in (sav) eğitim anlayışı ve eğitim metotlarını da öğretmeli.

                Bin yıl süren ve çağları aydınlatan İslam medeniyeti Kur’an ve Hz. Muhammed’in (sav) tavsiyeleri üzerine kuruldu. İlim öğrenmeyi ibadet sayan; çalışmayı, yardımlaşmayı sevap kabul eden İslam, insanlara hem bilgi öğretti hemonları olgunlaştırdı.

                Batı medeniyeti, kemali yani manevi olgunluğu hedef olarak görmez. İnsanların menfaatlerini, keyiflerini, rahat ve konforunu önceler.

                Özellikle sosyal Darwinizm, determinizm, pozitivizm manayı inkâr ediyor; iman, merhamet, şefkat, iyilik yapma gibi insanı insan yapan değerleri törpülüyor ve yok ediyor.

                Hâlbuki insan; iyilik yaptığı, merhametli ve adaletli davrandığı ölçüde insandır.

                Allah’ın tanımayan, yeryüzü halifesi insana iyilik yapmayı ibadet kabul etmez. Kalkınmış ülkeler, silahlanmaya ayırdıkları parayı, yoksul ve fakirlere yardım için ayırmıyorlar. Kapitalizmin merhameti yok, altta kalanın canı çıkıyor.

                Dünya ekonomisinin en büyüğü ve Batı medeniyetinin sembolü Amerika, PKK-YPG terörünü destekliyor. Fransa, Gine’de darbe organize ediyor. Batılı devletler; kendi ülkelerinde demokrasiyi savunurken Mısır’da darbe organize edip darbeci Sisi’ye destek veriyorlar. Türkiye’de darbeciliğe soyunan Fetöcüleri koruyup kolluyorlar.

                İnsanlık, merhamet, adalet, şefkat gibi erdemleri sadece kendi ülkelerine ve insanlarına has görüyor; dünyanın geri kalanını yangın yerine çevirmekte sakınca görmüyorlar.

                Öğretmen yetiştirme programlarımızı, eğitim anlayışımızı, eğitim metotlarımızı kendi din, medeniyet ve kültür anlayışımızı göz önünde bulundurarak yeniden yapılandırmalıyız.

Prof. Sefa Saygılı, Prof. Halim Ulaş, Burhanettin Saygılı, Dr. Ali Akben, Adnan Kalkan, Mustafa Duran, Duran Çetin ile birlikte EN BAŞARILI ÖĞRETMENHZ. MUHAMMED (SAV) SUFFE OKULU ÖĞRENCİLERİ veBUGÜNE VERDİKLERİ İLHAMLARisimli bir kitap kaleme aldık. Peygamberimiz(SAV) eğitim anlayışı ile bugünkü eğitim sistemimizi nasıl daha iyi ve kaliteli hâle getirebileceğimizi örnekledik.

Milli Eğitim Şurasına ve öğretmenlerimize ışık tutacağı ümidindeyim.

Erdemli, bilgili, ahlaklı, dünya ile yarışan gençler yetiştirmek için kendi değerlerimize sahip öğretmenler yetiştirmeliyiz.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.