BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


همچو قومى كه تحرى مى كنند
بر خيالى قبله سوى مى تنند
چونكه كعبه رو نمايد صبحگاه
كشف كردد كه كى كم كردست راه

İnsanların hali, namaz kılmak için karanlık bir yerde bulunan ve kıblenin yönünü bilmeyen dolayısıyla kesin olarak kestiremedikleri bir yöne doğru namaza duranların haline benzer.

Sabah vakti Kâbe(kıble bütün haşmetiyle) kendi yüzünü gösterince ve kıble belli olunca kim yolunu şaşırmıştır(kimin kıblesi doğru, Kimin kıblesi eğri)meydana çıkar.

همچنين هر قوم چون پروانگان
گرد شمعى پرزنان اندر جهان

İşte böylece her toplum, (her millet, her ümmet) dünyada pervaneler gibi bir mum'un etrafında kanat çırpıp dönüp durur.

Süleyman Çelebi merhumun yazdığı Mevlid kitabında da dediği gibi:
"Gerçi yanlış söyleyenler çok dürür"
Yanlış yapan, yanlış ve yalan söyleyen,asîl duruşu kaybeden,ters giden, şaşıran, hakkı batıla karıştıran,sapan ve saptıran o kadar çok ki doğruyu ancak  mum yakarak bulmak mümkün,o da zor.
Herkes ben doğruyum,bizim ki ve bizimkiler doğru diye tutturmuş gidiyor.
    وكل يدعى وصلا بليلى
وليلى لأ تقر لهم بذاك

Her aşık ısrarla iddiâ ediyor ve diyor ki ben Leyla'ya kavuştum, Leyla'ya soruyorlar doğru mu?Hayır, inanmayın ben hiç kimse ile görüşmedim diyor.

   Sadi Şirazî'nin de dediği gibi:

أى مرغ سحر عشق زپروانه بياموز
كه آن سخته جان شد اواز نيامد
ان مدعيان در طلبش بى خبرانند
آنانكه خبر شدخبرى باز نيامد

Ey Seher bülbülü aşkı pervâneden öğren,o yanmışın canı gitti,sesi çıkmadı, aşkı taleb yolunda olanların bu işten haberleri yoktur, haberi olanlar sır söylemezler, sırları ehlinden başkasına söylemezler.

Dikkat! Bazıları bizi takvâ ehli zannedebilir, bazıları gâfil ve günahkâr zannedebilir, bazıları bizi övebilir, bazıları da yerebilir,bu işin sonu gelmez, kişi kendini dinlesin,Yüce Allah ile arası nasıl, asıl önemli olan burası.
Kişiyi medheden veya kadheden (yeren)nin ne dediği değil,  Rakîb ve Atîyd (Sağda ve solda duran meleklere) neyi yazdırıyor o önemli, o'na baksın,zira değişmeyen hakikat şunu haykırıyor:
"İnsan kendine kendisi tanıktır" 
kıyame süresi 14.ayet.

Anlatılır: Pakistan'ın milli şairi Muhammed İkbal bir gün namaz kılmış,sonra üzerinde namaz kıldığı namazlığı toplayıp dürmüş ve pencereyi açıp sokağa atmış ve şöyle demiş: Allahım bu namazımı kabul etme çünkü ben bile kabul etmedim.

Amellerimizi müsvedde yaşamayalım,temize çekmeye vakit bulamayabiliriz.

Evet Fecir çıkınca kıble, Leyla konuşunca aşık ortaya çıkar, aşkı, gül'e  aşık olduğunu iddia eden ve tam gül açılınca uykuya dalan bülbüle değil, yanan pervaneye sormak gerekiyor.
Pervane yanıyor ve  hiç ses çıkarmıyor.

Kur'an ve sünnetin onayladığı, Yüce Allah'ın razı olduğu şeyleri yapmak önemli,bizi övenlerin, sırtımızı sıvazlayanların, menfaat için bize yanaşanların söylediği değil.

Sanma ki ey hace senden sîm ü zer isterler
Yevme lâ yenfeû de kalb-i selim isterler.

Allahım!  kalplerimizi selîm, amellerimizi Salih ve sahih, yönümüzü ve yolumuzu sana doğru yönler ve yollar eyle,son durağımızı fazl ü kereminle Firdevs cenneti eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

11 Eğlül  2021 Cumartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.