banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


بقدر ما تتعنى تنال ما تتمنى

   Kişinin temennisi gayretine göredir, kişi ne kadar bir şeye ilgi duyar, gayret eder ve samimi olursa,ona göre  iyiliği, istikbali, geleceği temennj  edebilr, bunun dışındaki tenennî kuruntu ve hayal olur.
    O'na salat ve selam olsun Rasulullah efendimiz akıllıyı ve akıllı olmayan cahili tarif ederken şöyle buyuruyor :
الكيس من دان نفسه وعمل لما بعد الموت والجاهل من اتبع نفسه هواها وتمنى على الله الأماني
   Akıllı insan nefsini muhasebe eden, mağlup eden ve ölümden sonrası için hazırlık yapandır, cahil ise nefsinin, heva ve arzularının peşinden gidip sonra yüce Allah'a karşı boş temennilerde bulunandır.Tirmizi Hadis no :  2459.
   Bir mümin kendi işini kendisi yapacak, yapabildiği halde başkasına havale edip ısmarlama yapmayacak.
ما حك ظهرك مثل ظفرك
فتولى انت جميع امرك
Senin sırtını parmağın ve tırnağın gibi hiç kimse kaşıyamaz o zaman sen bütün işlerini kendin halletmeye bak.
   Birisi şunu diyebilir :  Ben öldükten sonra filan kişi, falan kişi beni unutmazlar, ihmal etmezler benim için sevap yaparlar şöyle ederler böyle ederler diye kendini avutabilir teselli edebilir.
   bu insanlar o kişi için onun amel sahifesine yazılacak şekilde  ameller hayır işler  işleyebilirler,ama ya işlemezlerse , o zaman  kişi hesabını ona göre yapacak arkasında hiç kimseden bir menfaat görmeyecekmis gibi kendi işini kendisi halletmeli, amel defterini kapatmayacak ameller işlemeli Çünkü bir daha dünya'ya dönüş yoktur.
Şu mübalağa kabul edilmemeli,günümüzde insanlar yakınını defnettikten hemen sonra tahminen gelip  etelevizyon açarlar,dizi veya başka şeylerle vakit geçirirler ,herkes şine gücüne bakar, dolayısı ile kişi ben ölürsem kırk gün kırk gece yas tutarlar beni unutmazlar bilmem şunu yaparlar bunu yaparlar o günler geride kaldı.Kaldı ki dinimiz geride kalanların ibret almalarını emreder  yas tutmayı değil,din ne istiyorsa doğrusu odur.
   Resulullah efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyuruyorlar Her insan sabah olunca nefsi ile ilgili alışveriş yapıyor yani nefsini satıp  helak ediyor ,veya nefsini satın alıyor kurtarıp Hürriyet'e kavuşturuyor, nefsini yüce Allah'a satar ona feda ederse emirlerini tutup yasaklarından kaçarsa bu nefsi yüce Allah'a havale etmiş kurtarmış ve hürriyetine kavuşturmuş olur,  buna mukabil nefsini yüce Allah'a teslim etmeyip şeytana ve  hevasına teslim ederse onu da şeytana satmış ve nefsini helak etmiş olur artık herkes her gün bu alışverişin neresinde bir baksın
   Allah'ım sa'yimizi meşkur,günahımızı mağfûr, din ve dünya ticaretimizi   lentebur (( zarar görmeyen ticaret) sırrına mazhar eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

25 Aralık 2020 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147