BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


لا تعرف الحق بالرجال،اعرف الرجال بالحق أو اعرف الحق تعرف اهله
   
   Hakkı ve doğruyu insanlara göre tanımaya çalışma, insanları hakka ve doğruya göre, Kur'an ve sünnete göre tanımaya çalış veya,sen hakkı bildiğin  ve tanıdığın zaman ehlini  de tanırsın, ehlini ve ehil olmayanı da tanırsın, yanlış olanı da tanırsın.
De ki :  " kötünün çokluğu senin hoşuna gitse de( sana ilginç gelse de) iyi ile kötü bir değildir." Mâide suresi 100 ayet.
عليك بطريق الحق ولا يضرك قلة السالكين واياك وطريق الضلالة ولا يغرك كثرة الهالكين
Ey hakkı talep eden, hakkı seven,hakk'a tapan, hak yolcusu olan. Kişi, sen hak yoldan doğru yoldan mustakîm  yoldan ayrılma yolcuları az da olsa, sana zarar vermez. Batıl yoldan batıl mecralardan, batıl kulvarlardan batıl kimselerden ve  işlerden uzak dur burada bulunan ve helak olan kimselerin çokluğu ile aldanma.
   Rasulullah efendimizin övdüğü garip kimdir ? Garib'in bir manası da insanların ifsad ettiklerini bozduklarını ıslah edendir, düzeltenidr, bunu yaptığı için sevenleri sevmeyenlerinden az olabilir,bu kişiyi  ıslah edici olmaktan 
alakoymamalıdır ve
 mu' minler, böyle birisini ellerinden geldiği kadar her vesile ile yalnız bırakmamaları gerekir, ahirette belki bundan da sorumlu olacaklardır. herkes gücüne göre,halbuki ifsad edenler biz ıslah ediciğiz derler ama bunları tanımak için Kur'an'a  ve sünnete müracaat etmek lazımdır. Hatır için filan iyidir veya hoşumuza gitmediği için kötüdür gibi bir ölçü İslam'da yoktur.
   İslam im'aacı dediğimiz tipleri ve  kimseleri tasvib etmez, kimin yanına varsa sen iyisin Sen ağasın,sen paşasın senin gibi kimse yoktur,islamda öyle bir şey olamaz ve bu Allahın kulu bir müslümana yakışmaz.
   Onun için demişler ki bir yerde isen, çok yerdesin veya her yerdesin ama her yerdeysen  yani her yerde olmak gibi bir çaba içinde isen sen hiçbir yerde değilsin.
 İmam şafi hazretleri bir şiirinde toplumun değer yargıları ile ilgili bir sözü var der ki:
اصبحت مطرحا في معشر  جهلوا حق الاديب فباع الراس بالذنبي
Ben kendimi öyle bir toplumun içinde buldum ki, hakkın yanında olan hakkı ve doğruyu söyleyen insanın hakkını teslim etmediler, bilmezlikten görmezlikten geldiler ona yardım etmediler,dolayısı ile başı kuyruğa, kuyruğu başa değiştirdiler.
   Allah'ım bizleri Hakkı seven,hakk'a tapan hakkın yanında olan hakkı müdafaaa eden kullarından eyle,Âmîn

Ahmet ÖZKAN

24 Aralık 2020 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.