BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اذا كان راس المال عمرك
 فاحترس
عليه من الإنفاق فى غير واجب 

   (Ey âhiret yolcusu olan mü,min) Madem senin( İmandan sonra) biricik ve en pahalı sermayen ömrün'dür,( o halde dünyan ve âhiretin için senin yapman gerekli olan,sorumlu olduğun, sana getirisi olan farz'ın ve )vacib'in dışında bu sermayeni beyhûde ve boş  şeye harcama.
   Ser=baş,maye=para başpara, anapara demek olan ömür sermayesi âhiret yolcusu bir mü'min için hayati önem taşır.
   Kişi, kendisi için en kıymetli zaman dilimi olan bu ömrü tasarruflu ve ekonomik kullanmak mecburiyetindedir,zira âhiret günü kişinin sorguya tabi tutulacağı şeylerden biri de " Ömrünü nasıl geçirdiği " dir.Aclûnî Keşf ül -Hafâ 2/379. Değerlendirilmesi enredilen beş şeyden biri de, "Õlümünden  önce  hayatın'dır".Aclûnî Keşf ül - Hafâ 1/148
   Her şeyin telafisi olabilir, hatta bir şeyin  birkaç çeşit telafisi de olabilir ama ömrün hiçbir telafisi yok yani Ömür tükendi mi  başka teklif ömrü yoktur.
   İnsanoğluna verilen ömürde nefesler, saniyeler, dakikalar, saatler,gece ve gündüzler, haftalar aylar ve yıllar vardır,yani ömür sayılıdır.
 " Biz onların günlerini sayıyoruz' Meryem suresi 84 ayet. Müfessirler Bu ayet i-kerimeyi, Yıllarını, aylarını, günlerini, saatlerini ve nefeslerini sayıyoruz diye tefsir etmişlerdir.
   Dil ve edebiyat alimlerinden asmaî babasından naklettiği bir kıssayı anlatır ve der ki :Babam dedi ki:  Basra şehrinin giriş kapısında bir adam gördüm, taun(karın ağrısı) hastalığından vefat eden kimseleri sayıyordu, her ölü için  küçük bir çakıltaşı alıp yanındaki testiye atıyordu, bir gün binlerce kişi saymış, ikinci gün daha fazla kişi saymış ve her biri için yine testisine bir taş atıyordu,mezara bir cenaze götürürken onu gördük, dönüşte onu göremedik testinin başında başkası vardı sorduk :  Biz mezara giderken bu testinin yanında başka biri vardı  nerede o ? Dedi ki : O da testiye düştü, yani o da öldü ve ben  onun için küçük bir çakıltaşı  testiye attım.
   Başkalarının vefatından ölümünden bahseden insan, bir gün kendisi de ölüm ile mevzubahis olacaktır.
 Hz Ali efendimiz Hazreti Hasan'a yazdığı vasiyette " Biz ölülerin halifesiyiz" buyurmuştur.Yani bizi halife bırakanlar vefat etti, bir gün sıra bize de gelecektir.
   Allahım bizleri ve tüm Mü'min kardeşlerimizi bu kısa ömrü en verimli şekilde değerlendiren kullarından eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

22 Aralık 2020 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.