banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ما اقرب الموت في الدنيا وابعده
و ما امر جنى الدنيا و احلاه
وكل ذي اجل يوما سيبلغه
وكل ذي عمل يوما سيلقاه

   Ölüm o kadar yakın ve aynı zamanda o kadar uzak ki, dünyanın hasılatı,kâr'ı ve Kazancı, meyveleri, yaşantısı ve hayatı da o kadar acı ve aynı zamanda o kadar tatlı ki, dünyada yaşayan kişinin nefesleri ma'dud( sayılı), günleri mahdût(sınırlı), eceli meçhuldur, dolayısıyla ecel sahibi her insanın bir gün eceli gelecek , ve hayatının sonunu görecek ona ulaşacaktır, kim ne amel işlediyse günün birinde mutlaka ameliyle ve amelinin sonucuyla âhirette  yüzleşecektir.
   Hazreti Ebubekir(r.a) efendimizin bir sözü var şöyle buyurmaktadır
كل امرئ مصبح في اهله
والموت اقرب من شراك نعله
   Her insan kendi evinde sabahlayınca, ölümün kendisine ayakkabısının bağından daha yakın olduğunu bilmesi gerekiyor, bu kadar yakın olan ölümü insan o kadar uzak, o kadar uzaklarda görüyor ki ölmeyecekmiş gibi bir duyguya bir düşünceye çoğu kez kapılabiliyor.
   Ömer Bin Abdülaziz'in (Allah ondan razı olsun) şöyle dediği rivayet edilir :
ما رايت يقينا اشبه بالشك من يقين الناس بالموت
   İnsanların kesin olan bir şeyi şübheli bir şeymiş gibi görmeleri konusunda  ölüm gibisini görmedim.
Yani ölüm yüzde yüz kesin, fakat insanlar günlük hayatları, meşgaleleri,dünya sevgisi, engeller o kadar çok ki ölümü şüphe ile karşılıyorlar âdetâ.Şairin :
"Öyledir  de ölüme kimse inanmaz hala" dediği gibi.
   Peki vakıa ve bu işin doğrusu nedir ? Şudur : Müminler ölüme inanıyor doğrudur, fakat öyle oyalıyor ki dünya müminleri sanki en son ben ölecekmişim gibi meseleye bakıyorlar, bu  da yanıltıcı,  oyalayıcı ve pahalıya mal olabiliyor, meseleye böyle bakan kişi haliyle hazırlığını geciktiriyor aksatıyor.
   Dünyanın içiçe  ne kadar acı ve tatlı olduğunu anlatmaya gerek yoktur, çünkü bizler dünyada yaşıyoruz acısını tatlısını inişini  yokuşunu, okşamasını ve darbelerini beraber görüyoruz.Bu hususu şâir şöyle dile getiriyor :
هي الدنيا تقول بملء فيها
حذاري حذاري من بطشي وفتكي
فلا يغروركمو  مني ابتسام
فقولي مضحك والفعل مبك
   Dünya öyledir ki ağız dolusu şunu söylüyor - tabii duyana - Sakının! benim öldürücü darbelerimden sakının, yüzünüze benim tebessüm  etmem sizi aldatmasın, sözlerim sizi güldürür sevindirir ama,size yaptıklarım sizi ağlatır ona göre dikkatli olun.
   Onun için yaşayan her insanın bir gün ecelinin tükenip öleceğini ve hayattayken mükellef olduğu dönemde yaptığı her şeyle ahiret günü karşılaşacağını, yüzleşeceğini  hesap vereceğini hesaba katarak  dünyada yaşamalıdır.
   Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi, dünyasını ve ahiretini ihmal etmeyen ikisini ma'mur
eden fakat ahirete ebedi olması hasebiyle  ve Yüce Allah'ın ahiret için hazırlık yapın emri mucibince daha çok değer veren ona daha çok hazırlanan akıllı müminlerden eylesin.Âmîn.

22 Aralık 2020 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147