banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


لولا المشقه ساد الناس كلهم
الجود يفقر والاقدام قتال
   Zorluklar bela ve imtihanlar, musibetler ve fedakarlıklar olmasaydı, herkes kolay kolay efendi olurdu baş olurdu,en önde ve zirvede olurdu.
   Ama durum böyle değil, cömertlik ve infak  ihsan ve fedakarlık sebebiyle varlıklı insan  fakir kalabilir,bir tehlike anında kendini dine, mukaddesata feda edip öne atılan  kişi, şehit olabilir,gazi kalabilir.
Laf ile peynir gemisi yürümez,maddi ve manevi fedakarlık bedel ister.
   Va'de vefâ, ahde vefâ ve ahd- i Hasen(güzel söz verme) bedel ister.
   Vefâ,sıdk ( doğruluk)ile bazen ayrıldığı halde genelde beraber anılır, şöyleki,her sadık ve doğru ahde ve va'de vefalıdır denebilir,ama her sözünde duran ve ahde vefa gösteren sadıktır demek mümkün değildir.
Birisi belki  bir maddi çıkarı için verdiği sözü tutabilir,ve va'dettigini yerine getirebilir,buna mukabil sadık bir kişi olmayabilir.
   Kur'an-ı Kerim'de, O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimizin sünnetinde ve pratik uygulamalarda vefa örnekleri çoktur.
"Bu kitapta İsmail'i de oku  an o gerçekten sözüne sadıktı Elçi -peygamberdi"Meryem suresi 54 ayet. Hz İsmâil babası Hz ibrahime beni kurban ettiğin takdirde sabredeceğim diye vaat etmişti,ahde vefâ gösterdiğini yüce Allah bize Kuran'da bildiriyor.
   Cabir bin Abdullah anlatıyor :  Rasulullah efendimiz bana bahreyn'den ganimet gelirse ben sana şu kadar şu kadar vereceğim buyurmuştu gelecek olan ganimet gecikti ve Rasulullah vefat etti, vefatından sonra Hz Bekir ilan etti  ve dedi ki :  Rasulullah kime bir şey va'dettiyse, ve kimden  borç aldıysa gelsin hakkını vereyim , geldim ve dedim ki :  Rasulullah efendimiz Bahreyn'den mal geldiği zaman sana  şu kadar şu kadar vereceğim diye bana va'detmisti, Hz. Ebu Bekir bana  şu kadar şu kadar verdi ve o verdiği beşyüz çıktı, sonra bana döndü  ve dedi ki : İki katını daha al.Buhari : 2296
   Hz Ebu Bekir Efendimiz,Rasulullah efendimize olan bağlılığını,Rasulullah efendimizin de va'de ve ahde vefa'ya olan bağlılığını göstermesi bakımından bu hâdise önemlidir.
   Ahde vefa Yüce Allah'ın emridir "Allah'ın ahdini tam olarak yerine getirin"
En'âm suresi 152 ayet.
   Yüce Allah İnsanlar arasında da ahd-e vefayı emretmiştir, "ahde vefa gösterin ; Çünkü ahîd sorumluluk getirir." İsrâ suresi 34 ayet.
   Yüce Allah sözünde duranları kur'an-ı Kerim'de
övmüştür, muttakilerin vasıflarını sayarken muttakilerin vasıflarından birisi de ahde vefadır şöyle buyuruyor: "Bunlar anlaşma yaptıklarında sözlerini tutarlar" Bakara suresi 177 ayet.
   Cennete kadar uzanan sadâkatı ve vefalı dostluğu ve bununla ilgili birkaç hususu nasibse gelecek bir yazıya bırakarak çok nefis, hârikâ ve nâdide bir vefa örneğini arz ederek şu kısa yazımızı bitirelim.
   Huzeyfe bin el yaman şöyle diyor :  Ben Rasulullah Efendimiz ile beraber Bedir cihadına savaşı'na katılacaktım, ama beni şu olay engelledi Ben ve Ebu Hüseyl( Hasiyl'de olabilir) isimli bir sahabi Bedr'e giderken kureyş kâfirleri bizi yakaladılar  ve dediler ki : Siz Muhammed'e mi gideceksiniz ? Dedik ki : Hayır biz Muhammed'e  gitmiyoruz  sadece Medine'ye gidiyoruz, bizden ahd aldılar söz aldılar mîsak aldılar ve dediler ki : Medine'ye gidin ve  Muhammede  yardım etmek için(Bedr'e) gitmeyin.
Bunun uzerine biz de Rasulullah'a geldik ve olayı olduğu gibi onu anlattık, bütün insanlığa dustûr ve büyük bir  vefa örneklerinden birini orada sergiledi ve buyurdu ki : Dönün, Medine'ye dönün onlara (Kureyş kafirlerine) karşı verdiğimiz(verdiğiniz) sözü tutalım, ve  onlara karşı savaşmak ve mücadele etmek için Allah'ın yardımını isteyelim.Muslim : 1787
   Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah bizleri ve bütün müminleri sana, dinine, kitabına, peygamberine, aramızda ve bütün insanlara karşı vefalı olmayı  nasib eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

20 Aralık 2020 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147